«Καμπανάκι» σε Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο για το υψηλό χρέος
«Καμπανάκι» σε Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο για το υψηλό χρέος
«Καμπανάκι» σε Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο για το υψηλό χρέος
Συστάσεις τόσο απέναντι στη Γαλλία, στην Ιταλία και στο Βέλγιο για τo υψηλό χρέος τους, αλλά και απέναντι στη Γερμανία και την Ολλανδία για τα πλεονάσματά τους τρεχουσών συναλλαγών διατυπώνονται στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ανάπτυξη.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόβσκις, τόνισε πως θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στις επενδύσεις, στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στη χάραξη μιας υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής. Απώτερος στόχος κάθε οικονομίας στα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να είναι η επίτευξη ισορροπιών, όπως τονίζεται στην έκθεση της Κομισιόν. Γεγονός είναι, πάντως, πως οι οικονομίες της Ευρωζώνης καλούνται να αντεπεξέλθουν σε ένα αντίξοο περιβάλλον λόγω των χαμηλών πληθωριστικών πιέσεων αλλά και των επιπτώσεων από την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας. Ολοι έχουν τα μάτια στραμμένα στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την επόμενη Πέμπτη, ελπίζοντας σε μια περαιτέρω επέκταση της νομισματικής πολιτικής.
Η Κομισιόν, ωστόσο, υπενθυμίζει πως ο συνδυασμός ενός υπέρογκου δημόσιου χρέους μαζί με την καθοδική τάση στη δυνητική ανάπτυξη ή την ανταγωνιστικότητα αποτελεί πηγή ανησυχίας για έναν αριθμό χωρών-μελών, φωτογραφίζοντας τη Γαλλία, την Ιταλία και το Βέλγιο. Από την άλλη πλευρά, τα υψηλά πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών που παρουσιάζουν η Γερμανία και η Ολλανδία αντικατοπτρίζουν οικονομίες με υψηλές αποταμιεύσεις και εξάρτηση της ανάπτυξης από εξωτερικούς παράγοντες όπως οι εξαγωγές. Με άλλα λόγια, η Κομισιόν παροτρύνει τις οικονομίες αυτές να στηριχθούν περισσότερο στην εσωτερική κατανάλωση και στις εγχώριες ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις. Τόνισε πως ένα πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών πάνω από το 7% του ΑΕΠ είναι υπερβολικό, όταν της Γερμανίας έφθασε πέρυσι το 7,8% και προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 7,8% το 2016. Ακόμη υψηλότερο είναι το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών στην Ολλανδία, ξεπερνώντας το 10% του ΑΕΠ από το 2012. Μέχρι το 2017 αναμένεται να έχει υποχωρήσει στο 9,6% του ΑΕΠ.
Αναλυτικότερα, η Κομισιόν προειδοποιεί στην έκθεσή της πως το υψηλό χρέος καθιστά ακόμη πιο ευάλωτες τις οικονομίες σε εξωτερικές κρίσεις. Στην Ιταλία, το δημόσιο χρέος αναμένεται να φθάσει στο 133% του ΑΕΠ. Είναι το υψηλότερο συγκριτικά με κάθε άλλο κράτος-μέλος στην Ε.Ε. μετά την Ελλάδα, που, όμως, έχει ζητήσει τρίτο πακέτο διάσωσης. Η Κομισιόν, ωστόσο, προβλέπει πως το ιταλικό χρέος θα υποχωρήσει το 2016-17, ενώ της Γαλλίας αναμένεται να φθάσει στο 97,4% του ΑΕΠ έως το 2017.
Στο Βέλγιο εκτιμάται πως θα κορυφωθεί στο 107,1% του ΑΕΠ, πριν αρχίσει να υποχωρεί τα επόμενα χρόνια. Η σύσταση του κ. Ντομπρόβσκις για μια υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική αφορά αυτές τις χώρες-μέλη, οι οποίες, ωστόσο, έχουν θέσει μέτρα λιτότητας τα τελευταία χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί πως οι χαμηλές πληθωριστικές πιέσεις που επικρατούν σήμερα στην Ευρωζώνη δεν βοηθούν αλλά, αντιθέτως, δυσχεραίνουν στην αποπληρωμή του χρέους, προσθέτοντας ένα ακόμη εμπόδιο στα κράτη-μέλη προκειμένου να μειώσουν το χρέος τους στο 60% του ΑΕΠ, όπως προτάσσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Ψηλά ο πήχυς για τον Μάριο Ντράγκι
«Οι προσδοκίες για μια δυναμικότερη παρέμβαση από την ΕΚΤ αυξάνονται όλο και περισσότερο όσο πλησιάζει η επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου», δηλώνει ο Μάρκο Βάιλατι, επικεφαλής έρευνας και επενδύσεων στην ιταλική τράπεζα Cassa Lombarda. «Πιστεύω και ελπίζω η ΕΚΤ να μη διαψεύσει αυτές τις προσδοκίες», συμπληρώνει ο ίδιος στη συνέχεια, απευθυνόμενος στο πρακτορείο Reuters. Είναι αρκετά τα σενάρια για τα επόμενα βήματα της ευρωτράπεζας, με επικρατέστερα αυτά για περαιτέρω μείωση του αρνητικού επιτοκίου καταθέσεων για τις τράπεζες και την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, που ανέρχεται στο 1,1 τρισ. ευρώ και λήγει τον Σεπτέμβριο του 2016. Οικονομικοί αναλυτές τονίζουν πως η πολιτική του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, οδηγεί το ευρώ σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες για ενίσχυση του πληθωρισμού παρά μέσα από την τόνωση του δανεισμού.
Facebook Comments