Τσακαλώτος: Λύση για το χρέος μέχρι τον Μάρτιο του 2016
Οι όποιες αποφάσεις για το χρέος θα πρέπει να έχουν ληφθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2016
Οι όποιες αποφάσεις για το χρέος θα πρέπει να έχουν ληφθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2016
Μιλώντας στο 26ο ετήσιο συνέδριο «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι το θέμα της διευθέτησης του χρέους είναι σημαντικό, αφού θα ανοίξει έναν διάδρομο επενδύσεων μεγάλου ορίζοντα για την Ελλάδα.
«Κοινός στόχος για να λυθούν τα προβλήματα είναι ένας οδικός χάρτης που άρχισε με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, συνεχίζεται με την αξιολόγηση και ολοκληρώνεται με τη συζήτηση για το χρέος. Όταν ολοκληρωθεί, θα απελευθερώσει τη συμπιεσμένη ζήτηση στην ελληνική οικονομία», επισήμανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Θα παρουσιάσουμε το αναπτυξιακό σχέδιο τον Μάρτιο του 2016 και η στρατηγική είναι να έχουμε τελειώσει με τα τρία αυτά βήματα του οδικού χάρτη που θα αλλάξει τον φαύλο κύκλο σε ενάρετο κύκλο» επισήμανε ο υπουργός.
Για το χρέος είπε ότι το ζητά η ελληνική κυβέρνηση καθώς κάποιος που έχει χρήματα θα πρέπει να καταναλώσει και να επενδύσει. Και δεν πρόκειται να το πράξει αν δεν φύγει το Grexit από την ατζέντα.
Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε επίσης σε δηλώσεις συγκεκριμένου υπουργού Οικονομικών μέλους της Ευρωζώνης περί ηθικού κινδύνου, λέγοντας ότι ηθικός κίνδυνος υπάρχει για πολλούς. «Αν κάποιος έχει δανειστεί πιο πολλά, κάποιος του τα δάνεισε», εξήγησε.
Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη αλληλεγγύης των κρατών του Βορρά με αύξηση επενδύσεων και μισθών. Επισήμανε ότι η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία είναι έννοιες με αμφίδρομη εξήγηση, ότι η Ελλάδα πρέπει να ξέρει τους κανόνες του παιχνιδιού αλλά αυτοί πρέπει να ισχύουν για όλους.
Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε σχεδόν ότι υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση. Χωρίς να αναφέρεται μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της ΕΕ, είπε πως για να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει ο κόσμος να βλέπει τα αποτελέσματα, να αρχίσει να βλέπει φως στο τούνελ.
«Για να υπάρξει ελπίδα, χρειάζεται μια νέα ισορροπία ανάμεσα στην κοινωνική και την οικονομική πλευρά της συμφωνίας», σημείωσε ο υπουργός, ο οποίος σε πολλά σημεία της τοποθέτησής του ανέδειξε τη σημασία της κοινωνικής παραμέτρου προκειμένου να αλλάξει σελίδα η ελληνική οικονομία.
Εμμεσες αιχμές περιελάμβανε άλλωστε η ομιλία του και για τους κανόνες του «παιχνιδιού». Η εμπιστοσύνη είναι παράξενο αγαθό, είπε, όχι σαν τις ντομάτες ή το πετρέλαιο, όπου όσο πιο πολύ χρησιμοποιείς τόσο λιγότερο έχεις. Το ίδιο ισχύει για την αξιοπιστία και την αλληλεγγύη. Η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία όμως είναι έννοιες με αμφίδρομη διάσταση. Να ξέρουμε ότι ισχύουν οι κανόνες, ανέφερε, αν και παραδέχτηκε ότι πρωτίστως αυτές οι έννοιες έλειπαν εντός της Ελλάδας.
Για τις συντάξεις, ο υπουργός επισήμανε ότι είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα γιατί θέλουν πολλοί θεσμοί να λυθούν προβλήματα “που δεν είναι κατάλληλοι να τα λύσουν”. Επισήμανε ως παράδειγμα ότι ναι μεν ήταν σωστό να κόψουμε τις πρόωρες συντάξεις, αλλά στα 67 απολυμένος από εργοστάσιο δεν έχει πιθανότητες να βρει δουλειά. Και αυτό, είπε, είναι πρόβλημα.
Επισήμανε έτσι ότι αν δεν λύσεις τα αλλά προβλήματα μαζί με την αλλαγή του ασφαλιστικού τότε θα υπάρχει η κόπωση των μεταρρυθμίσεων. Έφερε ως παράδειγμα και χαμηλοσυνταξιούχο που καλύπτει και τις κοινωνικές “απουσίες” του εκπαιδευτικού συστήματος ή άλλων παροχών π.χ. ανεργίας.
Ανέφερε, επίσης, ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία η σειρά των μεταρρυθμίσεων και να υπάρχει σειρά με τα αποτελέσματα που φέρνουν.
Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στο θέμα της φοροδιαφυγής, καταδικάζοντας το γεγονός ότι δεν έγιναν οι παρεμβάσεις που έπρεπε για τον έλεγχο της φοροδιαφυγής, συνδέοντας μάλιστα το γεγονός αυτό με την αύξηση της φορολογίας.
Άσκησε δε κριτική στους θεσμούς για τις πιέσεις τους για υψηλές αμοιβές διοικητών και στελεχών του ΤΧΣ και των Τραπεζών. Είπε μάλιστα ότι για να μπορέσει να υπάρξει ανάπτυξη και να γίνουν επενδύσεις πρέπει να υπάρχει η αίσθηση στον ελληνικό λαό ότι υπάρχει μία δικαιοσύνη.
Facebook Comments