Την προσθήκη του κινεζικού γουάν στη λίστα των ελίτ νομισμάτων που χρησιμοποιεί ως συναλλαγματικά αποθέματα ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε μία απόφαση-ορόσημο για τη θέση της Κίνας στις τάξεις του παγκόσμιου οικονομικού στερεώματος.

Η προσθήκη του γουάν στο καλάθι βαρυσήμαντων νομισμάτων καταδεικνύει την αυξανόμενη δύναμη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, αλλά έρχεται και ως επιβράβευση για τις αλλαγές που έχει πραγματοποιήσει το Πεκίνο στη νομισματική πολιτική του τα τελευταία χρόνια, με δεδομένο ότι επί χρόνια η Δύση έβλεπε το γουάν ως ένα νόμισμα που τηρούνταν εσκεμμένα υποτιμημένο ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των κινεζικών εξαγωγών.

Το γουάν θα ενταχθεί στο «καλάθι» των νομισμάτων που χρησιμοποιεί το Ταμείο από την 1η Οκτωβρίου 2016. Στο «καλάθι» του ΔΝΤ βρίσκονται ήδη το δολάριο Ηνωμένων Πολιτειών, το ευρώ, η λίρα της Μεγάλης Βρετανίας και το ιαπωνικό γιέν.

Η επιλογή των εν λόγω νομισμάτων από το ΔΝΤ επηρεάζει τις επιλογές που κάνουν κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο όταν χτίζουν τα συναλλαγματικά αποθέματά τους, και συνεπώς παίζει ρόλο στην παγκόσμια εμπορική σημασία του κάθε νομίσματος.

Τα νομίσματα που περιλαμβάνονται στη λίστα χρησιμοποιούνται ώστε να οριστεί καθημερινά η ονομαστική αξία των «Ειδικών Τραβικτηκών Δικαιωμάτων» (SDR), δηλαδή του ειδικού αντι-νομίσματος που χρησιμοποιεί το ΔΝΤ

Με βάση την ισοτιμία μεταξύ του δολαρίου και των υπόλοιπων νομισμάτων της λίστας υπολογίζεται η αγοραστική αξία των SDR, η οποία ορίζει, παραδείγματος χάριν, το ακριβές μέγεθος μίας δόσης που θα πρέπει να καταβάλει σε ευρώ η Ελλάδα στο Ταμείο μία συγκεκριμένη ημερομηνία.

Το κάθε νόμισμα έχει ένα ειδικό βάρος στον καθορισμό της αξίας των SDR. Το δολάριο είναι το κυρίαρχο νόμισμα με ειδικό βάρος 41,73%, ενώ στη δεύτερη θέση έρχεται το ευρώ, με 30,93%. Το γουάν θα καταλάβει την τρίτη θέση, με «βαρύτητα» 10,92%.

Facebook Comments