Κέρδη 300 pips για το EUR/USD και απώλειες πάνω από 300 μονάδες για τον DAX μετά από την ανακοίνωση των επιτοκίων αλλά και των επόμενων βημάτων από την ΕΚΤ, σχετικά με τη νομισματική πολιτική.

Με το βασικό επιτόκιο αμετάβλητο και με μια μείωση στο DFR κατά 0,10% οι επενδυτές κατάλαβαν από νωρίς ότι ο Mario Draghi δεν θα ξεπερνούσε όλα αυτά που ήδη είχαν προεξοφλήσει οι αγορές.

Με την ανακοίνωση των επιτοκίων, η ισοτιμία «βούτηξε» προς τα 1,0500 και από εκεί εκτοξεύτηκε πάνω από τα 1,0800.

Ο Mario Draghi φαίνεται ότι δεν ήθελε να δυσκολέψει την απόφαση της Fed για αύξηση επιτοκίων στις 16 Δεκεμβρίου και η ισοτιμία βρήκε το χώρο να αντιδράσει μέχρι και εκείνη την ημερομηνία.

Στα τεχνικά του QE, ο Mario Draghi ανακοίνωσε την επέκταση του QE μέχρι και το Μάρτιο του 2017, ανακοίνωσε την επανεπένδυση μετά από κάθε λήξη και άνοιξε ακόμα περισσότερο το εύρος των ομολόγων που θα αγοράζει η ΕΚΤ.

Έχοντας ήδη βιώσει σχεδόν 12 μήνες στο ευρωπαϊκό QE, αυτό που τελικά έγινε ήταν αυτό για το οποίο μιλούσαμε στο ForexReport.gr μήνες πριν από την ανακοίνωση του QE. Ότι το ύψος του QE θα αυξηθεί, όπως και έγινε σήμερα και ότι σταδιακά θα υπάρξουν αγορές περισσότερων ομολόγων, όπως επίσης έγινε σήμερα. Με βάση αυτά, μπορεί κάποιος να καταλάβει γιατί οι αγορές σήμερα, περίμεναν κάτι περισσότερο.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία, η ΕΚΤ αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων. στην προηγούμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό είχαν αναθεωρηθεί ανοδικά και σήμερα αναθεωρήθηκαν πτωτικά επηρεάζοντας σαφέστατα την πορεία της αγοράς.

Αυτή την ώρα, ο Mario Draghi απαντάει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

03 12 15 mario

 

Facebook Comments