Τον πρώτο εξωτερικό λογιστικό έλεγχο των λογαριασμών του Βατικανού διέταξε ο πάπας Φραγκίσκος, σε μία προσπάθεια να αυξηθεί η διαφάνεια σε ό,τι αφορά τους ισολογισμούς της Αγίας Έδρας, στον απόηχο σειράς οικονομικών σκανδάλων.

Όπως ανακοινώθηκε, ο έλεγχος ανατέθηκε στον κολοσσό PricewaterhouseCoopers (PwC), ο οποίος θα «συνεργαστεί στενά» με την Γραμματεία Οικονομικών του Βατικανού, η οποία ιδρύθηκε πέρυσι ακριβώς με στόχο να τεθούν υπό έλεγχο οι χρηματικές ροές του κρατιδίου.

Ο επικεφαλής της Γραμματείας, αυστραλός καρδινάλιος Τζορτζ Πελ, είχε παλαιότερα δηλώσει πως είχε εντοπίσει εκατομμύρια ευρώ «αποθηκευμένα». Ο κ. Πελ δεν είχε δώσει περισσότερες πληροφορίες για το περιστατικό, σχολιάζοντας όμως ότι περισσότερες υπηρεσίες του Βατικανού απολάμβαναν επί χρόνια μεγάλο βαθμό ελευθερίας σε ό,τι αφορά τους προϋπολογισμούς τους.

Η ανάθεση του ελέγχου λογαριασμών στην PwC έρχεται περίπου έναν μήνα μετά τη δημοσίευση του βιβλίου «Έμποροι στον Ναό», το οποίο στην ουσία περιγράφει έναν υπόγειο πόλεμο στους κόλπους του Βατικανού, μεταξύ του ποντίφικα και περιχαρακωμένων συμφερόντων.

«Εάν δεν ξέρουμε πως να προσέχουμε τα χρήματα, που είναι κάτι ορατό, πώς μπορούμε να προσέξουμε τις ψυχές των πιστών, που δεν μπορείς να τις δεις», φέρεται να είχε πει το 2013 ο Φραγκίσκος, μιλώντας σε κληρικούς, σύμφωνα με το εν λόγω βιβλίο.

Facebook Comments