Ζούμε σε έναν περίπλοκο κόσμο. Τόσο περίπλοκο που επιτρέπει υπόγειες συνεργασίες μεταξύ ορκισμένων εχθρών αλλά και πισώπλατα μαχαιρώματα μεταξύ υποτιθέμενων φίλων. Οι ΗΠΑ και η Τουρκία γιά παράδειγμα δεν έχουν πάντοτε ταυτιζόμενα συμφέροντα στην περιοχή. Το Ισλαμικό Κράτος υποστηριζόμενο από την Τουρκία και Σαουδική Αραβία φρόντισε πρώτα να ξεπαστρέψει τους «μετριοπαθείς ισλαμιστές» που υποστηρίζονταν από την Αμερική προτού αναλάβει εκτεταμένες επιχειρήσεις εναντίον του Ασαντ. Στην συνέχεια ανέλαβε επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων στο Κομπάνι που επίσης υποστηρίζονταν από τις ΗΠΑ. Μερικές ΝΑΤΟικές βόμβες αλλά και η ένθερμη αντίσταση των Κούρδων ανάγκασαν τους φανατικούς ισλαμιστές εκεί να υποχωρήσουν. Στο μεταξύ οι μαχητές του Ισλαμικού κράτους σε άλλα μέτωπα παρέμειναν ανέγγιχτοι. Οι ΗΠΑ δεν βομβαρδίζουν όπου να’ναι αλλά όπου τις συμφέρει.

Η Ρωσία γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση στην περιοχή και έχει ταχθεί ξεκάθαρα στο πλευρό του καθεστώτος Ασαντ. Γνωρίζει επίσης ότι τα αντικρουόμενα συμφέροντα αποκλείουν την συγκρότηση ενιαίου μετώπου της Δύσης. Γι’αυτό και προχώρησε λίγο περισσότερο καταστρέφοντας πετρελαικές υποδομές και βυτιοφόρα που εξασφάλιζαν σημαντική χρηματοδότηση γιά το Ισλαμικό κράτος.  Η καταστροφή αυτών των υποδομών ήταν καίριο πλήγμα τόσο γιά τους ισλαμιστές όσο και γιά την Τουρκία. Ολα τα παραπάνω σε συνδιασμό με την τυχοδιωκτική πολιτική του καθεστώτος Ερντογάν οδήγησαν στην κατάρριψη ενός παλαιάς κοπής SU-24 Ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους. Και πρόκειται γιά τυχοδιωκτική κίνηση καθ’ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν πως ήταν αφ’ενός προμελετημένη αφ’ετέρου δεν συνέβη πάνω από τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Η Ρωσική αεροπορία όπως όλα δείχνουν, από την αρχή των βομβαρδισμών τον περασμένο Σεπτέβριο έχει πολύ πιθανόν σκοτώσει εκατοντάδες τουρκομάνους αλλά και τούρκους πράκτορες που δρούσαν στην περιοχή και έχει καταστρέψει βυτιοφόρα και φορτηγά που μετέφεραν τουρκικό οπλισμό. Ομως η Τουρκία δεν μπορεί να διαμαρτυρηθεί γι’αυτό καθώς πρόκειται γιά ανεπίσημες απώλειες – δεν θα ξεσκέπαζε ποτέ τόσο φανερά την συνεργασία της με τους φανατικούς ισλαμιστές. Επίσης οι απώλειες αυτές φυσικά έχουν πονέσει την Τουρκία στον υπερπολλαπλάσιο βαθμό από ότι πόνεσε την Ρωσία η απώλεια ενός πιλότου και ενός πεπαλαιωμένου αεροσκάφους το οποίο πέταξε πρώτη φορά την εποχή της ΕΣΣΔ. Ομως το συμβάν αποτέλεσε αφορμή προκειμένου ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας να λάβει νέα τροπή.

Υπάρχει μία λεπτομέρεια εδώ. Από την στιγμή που υπάρχει κατάρριψη Ρωσικού από ΝΑΤΟικό αεροσκάφος πάνω από το έδαφος της Συρίας αυτό δίνει το δικαίωμα και στην Ρωσία να καταρρίψει ΝΑΤΟικά αεροσκάφη επίσης στον χώρο αυτό. Και η Ρωσία από τον τυχοδιωκτισμό του Ερντογάν βρήκε αφορμή να εγκαταστήσει στη Συρία τους πανίσχυρους S-400 δημιουργώντας μία αντιαεροπορική ομπρέλα που καλύπτει την νότιοανατολική Τουρκία, το Βόρειο Ιράκ, την Κύπρο και το 75% του Συριακού εδάφους. Αυτή η ομπρέλα φυσικά δεν στοχεύει σε αεροσκάφη των Τζιχαντιστών. Πρόκειται γιά μία De facto δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη που επιχειρούσαν στη Συρία αποσύρθηκαν αμέσως.

Η Ρωσία προχώρησε και σε οικονομικά μέτρα ανακοίνωνοντας εμπάργκο σε ορισμένα Τουρκικά προιόντα. Επίσης πολύ αμφόβολο είναι άν το καλοκαίρι του 2016 θα έρθουν Ρώσοι τουρίστες στην γείτονο χώρα. Πολλοί αναλυτές αναφέρουν την ενδεχόμενη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Αν η συνεργασία αυτή εκλείψει η Ρωσία επίσης θα απωλέσει συμβόλαια δισεκατομμυρίων δολλαρίων. Ομως το να συμβεί κάτι τέτοιο είναι προς το παρόν αμφίβολο. Οπως επίσης δύσκολα θα σταματήσει και η ροή φυσικού αερίου. Ολα αυτά αποτελούν προς το παρόν ακόμη ακραία σενάρια και υπάρχει λόγος γι’αυτό. Η απειλή είναι πολλές φορές πιό αποτελεσματική από την πραγματοποίηση της.

Το μεγαλύτερο παιχνίδι όμως παίχτηκε στον τομέα της προπαγάνδας. Η Ρωσία σαν να έβγαλε έναν άσσο από το μανίκι της αποκάλυψε με στοιχεία την συνεργασία της γειτονικής χώρας με τους φανατικούς ισλαμιστές. Εικόνες και βίντεο που έδειχναν πλήθος βυτιοφόρων να περνούν τα τουρκικά σύνορα από τη Συρία με κατάφορτο το κλεμμένο πετρέλαιο. Συναλλαγές που φυσικά οι ξένοι ηγέτες Ευρωπαίοι και Αμερικανοί γνώριζαν εδώ και καιρό. Οι λαοί τους όμως κρατήθηκαν στο σκοτάδι. Μόνο συνωμοσιολόγοι έριχναν φως στις συναλλαγές της ντροπής. Κάπως έτσι η Ρωσία έφερε σε αμηχανία όχι μόνο την Τουρκία αλλά και την Ευρώπη η οποία μόλις είχε υπογράψει συμφωνία δωρίζοντας στον Ερντογάν 3 δις ζεστό χρήμα προκειμένου εκείνος να σταματήσει το κύμα των προσφύγων.

Οι  Ρωσικές αποκαλύψεις δεν στοχοποίησαν όμως μόνο την Τουρκία ως χώρα αλλά το προχώρησαν ακόμα περισσότερο εμπλέκοντας τον ίδιο τον Ερντογάν και την οικογένεια του.  Με στοιχεία αποκάλυψαν τις διασυνδέσεις του ιδίου του υιού του Ερντογάν αλλά και τις ευθείες διασυνδέσεις τούρκων αξιωματούχων με τους τζιχαντιστές. Ομως ειδικά ο υιός του Ερντογάν εμπλέκεται στην διακίνηση του κλεμένου πετρελαίου και φέρεται κάτοχος πλοιοκτήτριας εταιρείας έχοντας αγοράσει τάνκερ αξίας 35 εκ δολλαρίων τον Νοέμβριο του περασμένου έτους. Χαριτολογώντας ο Μπιλάλ Ερντογάν χαρακτηρίστηκε από κάποιους ως ο «πραγματικός υπουργός του ISIS»!

Με τις αποκαλύψεις αυτές έμαθαν και οι Ευρωπαικοί λαοί ότι οι ηγέτες του υπέκυψαν στον στυγνό εκβιαστή και τυχοδιώκτη Ερντογάν. Σ’αυτόν που ενισχύει τρομοκράτες και σε μία κίνηση εκβιασμού έστειλε στην Ευρώπη εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνους πρόσφυγες μεταξύ των οποίων και δύο από τους βομβιστές του Παρισιού. Ακόμα και αν ο Ερντογάν γυρίσει την πλάτη στην Ρωσική πυρηνική συνεργασία πολύ δύσκολα θα βρεί άλλες χώρες στην Ευρώπη πρόθυμες να συνεργαστούν μαζί του από την στιγμή που πλέον οι λαοί – ειδικά ο γαλλικός λαός – γνωρίζουν. Πολύ δύσκολα κάποιος Ευρωπαίος ηγέτης θα υπογράψει πλέον διμερή συμφωνία με τον τωρινό ηγέτη της τουρκίας. Μετά τα αδιάσειστα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στον ΟΗΕ και την ξεκάθαρη θέση του Γ.Γ. του υπέρ των ισχυρισμών της Ρωσίας οποιαδήποτε προσπάθεια στήριξης της Τουρκίας – ακόμα και από τον ίδιο τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ μόνο γέλια πλέον προκαλεί. Οι υποστηρικτές της Τουρκίας πλέον κρίνονται ως παντελώς αναξιόπιστοι οπιοι και αν είναι.

Η Ρωσία όσο και αν αυτό φαντάζει μετά τα τελευταία γεγονότα μακρινό, στοχεύει μακροπρόθεσμα σε συνεργασία με τον τουρκικό παράγοντα. Ομως κάτι τέτοιο με την παρούσα κυβέρνηση είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί. Ο στόχος της Ρωσίας δεν είναι λοιπόν τόσο η Τουρκία. Είναι πολύ περισσότερο η απομόνωση της κυβέρνησης της από τον υπόλοιπο κόσμο. Σ’αυτό ακριβώς στοχεύουν και οι πρόσφατες αποκαλύψεις. Στο να απομονωθεί ο τυχοδιώκτης Ερντογάν και οι υποστηρικτές του.

Οπως είδαμε πιό πάνω οι Ρώσοι κατάφεραν και εκμεταλλεύτηκαν το λάθος της Τουρκίας στο έπακρον και βγήκαν κερδισμένοι από όλες τις πλευρές. Οτιδήποτε και να κάνει η Τουρκία αυτήν την στιγμή απλά θα επιδεινώσει ήδη μία δύσκολη κατάσταση σε βάρος της. Θα είναι κινήσεις απελπισίας ενάντια σε έναν απείρως ισχυρότερο οικονομικά και στρατιωτικά αντίπαλο. Οι υπόλοιποι ΝΑΤΟικοί σύμμαχοι επίσης δεν θα στηρίξουν τον Ερντογάν καθώς μετά τις Ρωσικές αποκαλύψεις οι Ευρωπαικοί λαοί γνωρίζουν. Οπότε η Ρωσία έχει βγεί και πολιτικά κερδισμένη. Τα χλιαρά οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Πούτιν ενάντια στην Τουρκία αν δεν αναγκάσουν την τουρκική κυβέρνηση να συνεργαστεί με τον υπόλοιπο κόσμο στο θέμα της τρομοκρατίας, είναι πολύ πιθανόν να ενταθούν τόσο ώστε να την ανατρέψουν. Και η Ρωσία έχει την δύναμη να συνθλίψει την Τουρκική οικονομία αν το επιθυμεί. 

Facebook Comments