Κυρίες και κύριοι, ο Κύρος (o) Γρανάζης στην κυβέρνηση
Κυρίες και κύριοι, ο Κύρος (o) Γρανάζης στην κυβέρνηση
Κυρίες και κύριοι, ο Κύρος (o) Γρανάζης στην κυβέρνηση
Το σίγουρο είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας του Δεκεμβρίου του 2015, είναι απλά ένας… κλώνος του Αλέξη Τσίπρα του 2014 ο οποίος στη συζήτηση τότε για τον προϋπολογισμό του 2015 – αν και έλεγε κάποιες αλήθειες όπως «ότι το μνημόνιο όποιος το υπηρετήσει δεν μπορεί να φύγει εύκολα» – κατηγορούσε την τότε κυβέρνηση ότι
α) το έφερε για να μείνει και πως ξεκάθαρα «χρειάζεται ξήλωμα»,
β) ότι όλος της ο σχεδιασμός είναι πώς θα καταφέρει να εξασφαλίσει μια πλειοψηφία που με βάση την πολιτική λογική δεν προκύπτει από πουθενά και ότι
γ) αν ο βίος της κυβέρνησης παραταθεί, είναι δεδομένο ότι έρχεται η πιο σκληρή πολιτική, έρχεται η ισοπέδωση.
Και ως γνωστόν, έγινε ο ίδιος πρωθυπουργός και έσκισε τα μνημόνια και διατηρεί άνετη πλειοψηφία στη Βουλή… Τι, όχι;
Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας του Δεκεμβρίου του 2014 έλεγε ότι «το χρέος δεν είναι βιώσιμο» και ο Αλέξης Τσίρπας του Δεκεμβρίου του 2015, πρωθυπουργός πλέον, είπε ότι «τον Αύγουστο έγινε έμμεση αναδιάρθρωση του χρέους». Ναι καλά διαβάσατε. Το τρίτο μνημόνιο, η συμφωνία του Αυγούστου δεν είναι τίποτε άλλο από μία έμμεση αναδιάρθρωση του χρέους.
Αφού, όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός το Σάββατο από το βήμα της Βουλής, τον Αύγουστο «καλύψαμε όλες τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες μέχρι το 2019».
Φορτωθήκαμε δηλαδή 86 δισ. έως το τέλος του 2018 για να μπορούμε να πληρώνουμε (και) το χρέος μας το οποίο πλέον είναι βιώσιμο μέχρι τότε αφού έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι αποπληρωμής του. Άρα, εδώ έρχεται και κολλάει, η πρόσφατη δήλωση Τσακαλώτου ότι πρέπει να κοιτάξουμε το χρέος μετά από 5-10 χρόνια γιατί τότε θα έχουμε πρόβλημα και για εκείνο το διάστημα πρέπει να κοιτάξουμε να το ρυθμίσουμε.
Πείτε μου σας παρακαλώ, ποιος Κύρος Γρανάζης, ποιος σπουδαίος εφευρέτης-οικονομολόγος-
Πείτε μου ακόμα σας παρακαλώ, με τέτοιες αρχές της οικονομίας πάτε και διαπραγματεύεστε στο Eurogroup; Ή απλά σκεφτήκατε να τα πείτε σε εμάς, εδώ τον λαό, ο οποίος προφανώς για σας, τρώει κουτόχορτο.
Το μνημόνιο που δεν θέλατε να υπογράψετε αλλά τελικά υπογράψατε με δέκα χέρια, και τα μέτρα στα οποία δεν συμφωνούσατε αλλά τελικά θα τα εφαρμόσετε με δέκα πόδια, είναι δυνατόν να τα υπερασπίζεστε έτσι και να λέτε ότι… προσφέρουν και από πάνω;
Έπρεπε να υπογραφεί για να μην βγει η χώρα από το ευρώ, και υπεγράφη. Την πήρατε την απόφαση, κατεβάστε το κεφάλι και βγάλτε το εις πέρας. Με κατεβασμένο το κεφάλι.
Οχι μόνο δεν κάνετε αυτό, αλλά κατηγορείται ότι κάποιοι βλέπουν οράματα, φαντάσματα και δεινόσαυρους: «Ξαφνικά κάποιοι ανακάλυψαν τους τελευταίους δύο μήνες ότι υπάρχει φορολαίλαπα, φοροκαταιγίδα, ένα σκληρό και επαίσχυντο – όπως το λέγανε κάποιοι – επαχθές και επονείδιστο μνημόνιο », είπε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή. Ναι το είπε.
Συγγνώμη κύριε Τσίπρα, αλλά ΠΟΥ ζείτε; Τι είμαστε, να φανταζόμαστε φόρους; Δηλαδή όταν βάζουμε το χέρι στην τσέπη εδώ και κάποιους μήνες για να πάμε να πληρώσουμε τον ΕΝΦΙΑ που θα καταργούσατε, τον φόρο εισοδήματος, τα τέλη κυκλοφορίας οσονούπω κτλ κτλ, τι κάνουμε δηλαδή, σηκωνόμαστε από το κρεβάτι με τις πυτζάμες, υπνοβατούμε και πάμε… τράπεζα/εφορία;
Μία άλλη μερίδα… κουτόχορτο που σέρβιρε ο κ. Τσίπρας ήταν αυτή που αφορά τα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες. «Μειώνονται επιτέλους δραστικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς του πολίτες», είπε!
Όσο όμως και να διαμηνύει η κυβέρνηση ότι υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα και ότι «πληρώνει», η αλήθεια φάνηκε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού…
«Τον Αύγουστο δόθηκαν 500 εκατομμύρια» από το κράτος προς τους ιδιώτες ( οι οποίες συνολικά αγγίζουν το ρεκόρ των 5,9 δισ. ευρώ) και «από την τελευταία δόση των 2 δισ., 400 εκατομμύρια» επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Καλά όλα αυτά αλλά η συμφωνία προέβλεπε μεν αποπληρωμή 500 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο, αλλά από τα 2 δισ. ευρώ που θα έρχονταν τον Σεπτέμβριο (και ήρθαν τον Νοέμβριο) προέβλεπε 800 εκατ. ευρώ.
Επίσης είχαν προγραμματιστεί αποπληρωμές 800 εκατ. ευρώ από το 1 δισ. ευρώ που θα ερχόταν τον Οκτώβριο και ακόμη δεν έχει έρθει, και 1 δισ. ευρώ ακόμη θα ερχόταν με την αξιολόγηση τον Νοέμβριο (από τα 5,7 δισ. ευρώ συνολικά) τα οποία πάνε για… Φεβρουάριο.
Για αυτά δεν ακούσαμε τίποτα, ούτε το πώς θα τα βγάλει πέρα η αγορά χωρίς ρευστότητα.
Θα ρωτήσω καλύτερα τον Γλόμπο…
Facebook Comments