Ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ ήταν το ενδεχόμενο συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με τον πρωθυπουργό να αποσαφηνίζει πάντως ότι δεν ζητά τη βοήθεια κανενός για να περάσει τον «δύσκολο κάβο», και να αποκλείει εκ νέου κάθε ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης. « Άλλο η συναίνεση, άλλο η συνεννόηση, άλλο η συγκυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας.
Ο κ. Τσίπρας έβαλε εναντίον των υπόλοιπων αρχηγών για τη στάση που έχουν τηρήσει για την προσφυγική κρίση και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καλώντας την αντιπολίτευση να καταθέσει τις προτάσεις της.
Δήλωσε ότι έχει στόχο να συναντήσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, εκτός της Χρυσής Αυγής, όμως απάντησε πως στόχος του δεν είναι ένα νέο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, αλλά η ανάπτυξη μίας «κουλτούρας» που θα επιτρέπει τον διάλογο και θα διευκολύνει την συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.
Μιλώντας στον απόηχο της διαγραφής του Νίκου Νικολόπουλου και του Στάθη Παναγούλη από τη συμπολίτευση αφού δεν υπερψήφισαν την πρώτη δέσμη προαπαιτούμενων, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι αυτές οι αποχωρήσεις ήταν «γνωστές» αμέσως μετά τις εκλογές και υπογράμμισε ότι εάν κάποιος βουλευτής διαφωνεί με τα μέτρα που λαμβάνονται δεν θα έπρεπε να ήταν υποψήφιος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Τόνισε μάλιστα πως δεν πρόκειται να δεχτεί από οποιονδήποτε να πολιτεύεται με «μεγαλύτερη ευαισθησία» από τους υπόλοιπους βουλευτές που «δίνουν τη μάχη».
Αν και ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι δεν τρέφει «καμία ανησυχία» σε ό,τι αφορά την ΚΟ της Κουμουνδούρου, διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα απολέσει τη δεδηλωμένη εάν δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία σε «κάποιο νομοσχέδιο».
Δεν πρέπει να μειωθούν οι κύριες συντάξεις
Αναφερόμενος ειδικά στην επικείμενη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχει δεσμευθεί πως δεν θα θιγούν οι κύριες συντάξεις με το νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση, και προσέθεσε διπλωματικά ότι αυτό «δεν πρέπει» να γίνει.
Επιστρέφοντας στην κόντρα με την αντιπολίτευση, υποστήριξε ότι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ επιλέγουν να μη συμφωνήσουν στην «εθνική κόκκινη γραμμή» που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο και μόνο για να φθείρουν την κυβέρνηση, σε βάρος των συνταξιούχων. «Λένε ‘εμείς μπορεί να κόψαμε τις συντάξεις αλλά τώρα δεν θα σε βοηθήσουμε για να τις κόψεις κι εσύ σαν κι εμάς», είπε.
Παράλληλα, είπε ότι ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει μία «μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών» για την κάλυψη των 600 εκατ. ευρώ που πρέπει να βρεθούν για το ασφαλιστικό – αν και αυτό το ενδεχόμενο έχει απορριφθεί από τους δανειστές. Εκτίμησε δε ότι η εν λόγω αύξηση θα «αποσβεστεί» με την αύξηση του ΑΕΠ από το 2017.
Ερωτηθείς για το υπό εξέταση νομικό πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια, ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρώτος στόχος της Αθήνας είναι να αποκλείσει τα κερδοσκοπικά ταμεία που ειδικεύονται σε τέτοιου είδους δάνεια – τα οποία αποκάλεσε «κοράκια». «Αυτή είναι η θέση μας και το παλεύουμε αξιόλογα», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στο πολύκροτο δημοσίευμα της γερμανικής «Die Welt», που παρομοιάζει την Ελλάδα με «ακυβέρνητο πλοίο», πρωθυπουργός είπε ότι το μόνο που φανερώνεται από είναι ότι υπάρχουν ακόμα συντηρητικοί κύκλοι στην Ευρώπη που προσπαθούν «να φέρουν από το παράθυρο αυτά που δεν μπόρεσαν να φέρουν από την πόρτα τους προηγούμενους μήνες».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα, που αναφερόταν ως πηγή του δημοσιεύματος, έχει διαψεύσει τα όσα μεταδίδει η «Welt». Σημείωσε ότι το δημοσίευμα «προφανώς δεν αντικατοπτρίζει την στάση της γερμανικής κυβέρνησης», όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχουν φωνές στο Βερολίνο που ακόμα ακολουθούν μία σκληρή στάση.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί το πρόγραμμα στήριξης και έχει απομακρύνει οριστικά από το τραπέζι τον κίνδυνο εξόδου από την ευρωζώνη ή «κουρέματος» καταθέσεων. «Έχουμε περάσει τους δυσκολότερους κάβους», είπε.
Όσοι θέλουν να επαναφέρουν αυτούς τους κινδύνους «θα διαψευστούν», προσέθεσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας μάλιστα ότι τέτοιου είδους δημοσιεύματα «δεν τον ανησυχούν».
Προσφυγικό και ανεξάρτητες Αρχές
Σχετικά με τις επικρίσεις που εχει δεχθεί η Αθήνα σχετικά με τη μη έγκαιρη αποδοχή βοήθειας από την Frontex, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολλά αιτήματα αλλά η ίδια η ευρωπαϊκή υπηρεσία δεν έχει ανταποκριθεί. Όπως είπε, τα αιτήματα αφορούσαν και προσωπικό και σκάφη και μηχανήματα ταυτοποίησης
Δήλωσε δε ότι η Ελλάδα δεν απέρριψε επιχειρησιακή δράση της Frontex στα σύνορα μας, σημειώνοντας ότι η φύλαξη των συνόρων είναι «εθνική αρμοδιότητα».
Τόνισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αποθήκη ψυχών και υπογράμμισε ότι το θέμα είναι να μειωθούν οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία.
Ο κ. Τσίπρας έκανε επίσης γνωστό ότι την επόμενη χρονιά η Ελλάδα θα χρειαστεί από την Ε.Ε. άλλα 350 εκατ. ευρώ για το προσφυγικό.
Σχετικά με το ζήτημα των ανεξάρτητων Αρχών, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι κωλυσιεργούν και δεν ορίζουν αντιπρόσωπους ώστε να προχωρήσει η διαδικασία εκλογής ή πλήρωσης διοικητικών συμβουλίων. Απείλησε πως αν αυτό δεν συμβεί μέχρι το τέλος του έτους, θα αναγκαστεί να αλλάξει τη σχετική νομοθεσία.
Facebook Comments