Fed, αύξηση επιτοκίων και χρυσός. Μια κρίσιμη εξίσωση
Την περασμένη Παρασκευή, ο χρυσός ενισχύθηκε κατά 2,3% και αυτή ήταν η καλύτερη συνεδρίαση των τελευταίων 11 μηνών
Την περασμένη Παρασκευή, ο χρυσός ενισχύθηκε κατά 2,3% και αυτή ήταν η καλύτερη συνεδρίαση των τελευταίων 11 μηνών
Οι επενδυτές αγοράζουν χρυσό για πολλούς λόγους αλλά ο βασικότερος είναι γιατί τον χρησιμοποιούν ως ασφαλές καταφύγιο όταν διαισθάνονται ότι υπάρχει κάποιος κίνδυνος στις αγορές ή ακόμα και όταν διαισθάνονται ότι η οικονομία οδεύει σε μια ύφεση. Καταφύγιο αποτελεί και σε περιόδους αυξημένου πληθωρισμού.
Όλα τα παραπάνω έχουν κάνει το χρυσό να κινείται κατά κανόνα αντίθετα από τις μετοχές, κάτι που είναι εμφανές αν συγκρίνουμε την απόδοση του χρυσού και του S&P 500 από το 2009 μέχρι και σήμερα, παρόλο που η κορύφωση για το πολύτιμο μέταλλο έγινε αρκετά αργότερα από το 2009. Από τις 9 Μαρτίου του 2009, ο χρυσός έχει ενισχυθεί κατά 16% την ώρα που οι μετοχές βρίσκονται 207% υψηλότερα.
Φυσικά, η πτώση και η άνοδος του χρυσού δε μπορούν να αποτυπωθούν με απόλυτους όρους. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες οι οποίοι συνολικά βοηθούν στην άνοδο ή την πτώση του πολύτιμου μετάλλου και στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό δεν έχει να κάνει με την προσφορά και τη ζήτηση, καθώς υπάρχει αυξημένη ζήτηση όλα αυτά τα χρόνια από τις κεντρικές τράπεζες.
Όμως, σε λίγες ημέρες όπως όλα δείχνουν, θα βρεθούμε μπροστά στην πρώτη αύξηση επιτοκίων από τη Fed για πρώτη φορά από το 2006. Η λογική λέει ότι αυτό θα ενισχύσει το δολάριο και θα «πληγώσει» το χρυσό. Αυτό είναι κάτι με το οποίο είμαστε επιφυλακτικοί. Θα μπορούσε να συμβεί ως αντίδραση και μάλιστα βίαιη στις 16 Δεκεμβρίου και στις επόμενες ημέρες, αλλά υπάρχουν δυο στοιχεία που πρέπει να εξετάσουμε.
Το πρώτο είναι αυτό που θέλει το δολάριο να αποδυναμώνεται κάθε φορά που υπάρχει μια πρώτη αύξηση επιτοκίων από τη Fed. Αυτό το έχουμε αναλύσει σε παρελθοντική μας ανάλυση. Το 1977, το 1986 και το 2004, υπήρξαν οι προηγούμενοι μεγάλοι κύκλοι σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τη Fed. Ακολούθησε άνοδος του χρυσού. Παρακάτω υπάρχει το γράφημα της τελευταίας περιόδου σύσφιξης, αυτής του 2004.
Στα στατιστικά στοιχεία για το χρυσό, σύμφωνα με τους δείκτες επενδυτικού συναισθήματος, είναι η πρώτη φορά από το 2013 όπου ο χρυσός (μέσω γνωστού ETF) χάνει πάνω από 3,5% σε μια συνεδρίαση με τους αγοραστές να είναι μόλις 15 στους 100. Σύμφωνα με το παρελθόν, μια πτώση περιορίζεται κατά μέσο όρο στο 4,0% για τους επόμενους μήνες ενώ τα κέρδη κυμαίνονται μεταξύ 16% και 22%.
Facebook Comments