Γίνεται συνεχώς λόγος για το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρέας, το 1981, ο Σημίτης, ο ΓΑΠ και το μνημόνιο, ο Βενιζέλος και η συγκυβέρνηση. Συχνά γίνεται λόγος για το παρόν του ΠΑΣΟΚ. Η συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ, η αξιολόγηση του ποσοστού στις πρόσφατες εκλογές, ενδεχόμενη συνεργασία με το (πρώην) ΚΙΔΗΣΟ ή και το Ποτάμι. Έχω όμως την εντύπωση πως λίγοι σκέφτονται το μέλλον του Κινήματος. Και όταν λέω μέλλον δεν εννοώ αύριο-μεθαύριο ή αν το ΠΑΣΟΚ θα μπει στην κυβέρνηση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Μιλάω για το ΠΑΣΟΚ στα χρόνια που έρχονται. Θεωρώντας φυσικά ως δεδομένο πως το ΠΑΣΟΚ θα εξακολουθεί να υπάρχει.

Οι τελευταίες εκλογές ήταν ζωτικής σημασίας για το ΠΑΣΟΚ. Από το αποτέλεσμά τους θα κρινόταν η ίδια η ύπαρξή του. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως λίγες εβδομάδες πριν την 20η Σεπτεμβρίου υπήρχαν δημοσκοπήσεις που το έδιναν να μένει εκτός βουλής. Όπως ήταν λογικό, το ΠΑΣΟΚ πόνταρε τα ρέστα του στην ιστορία του, στο συναίσθημα. Ο στόχος ήταν ξεκάθαρος: ο επαναπατρισμός παλιότερων ψηφοφόρων, ανθρώπων, (στη συντριπτική τους πλειοψηφία μιας κάποια ηλικίας) που για τον ένα ή τον άλλο λόγο ενώ ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ είχαν διστάσει να το αποδείξουν εμπράκτως στις κάλπες κατά την εκλογική αναμέτρηση του περασμένου Ιανουαρίου. Επρόκειτο για μια θεμιτή και εύλογη τακτική η οποία απέδωσε (οριακά) καρπούς αφού το ΠΑΣΟΚ αύξησε το ποσοστό του από το 4,7 στο 6,3%. Τώρα όμως;

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου το 45% των συμπολιτών μας δεν πήγε καν να ψηφίσει. Οι περισσότεροι ήταν νέοι άνθρωποι. Αυτούς δεν μπορείς να τους αγγίξεις μιλώντας τους για τον Ανδρέα, τη Μελίνα, τον Πεπονή. Δεν τους ενδιαφέρουν, δεν τους ξέρουν καν- τους έχουν δει μόνο σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Για να πείσεις αυτή την σε αδράνεια νεολαία πρέπει να καταθέσεις ιδέες, προτάσεις που θα κάνουν τη ζωή τους καλύτερη. Κυρίως όμως, πρέπει να εμφανίσεις πρόσωπα που θα μιλάνε τη γλώσσα τους. Και το ΠΑΣΟΚ τα έχει αυτά τα πρόσωπα. Υπάρχουν εξαιρετικά νέα στελέχη στην νεολαία του κόμματος και την ΠΑΣΠ. Στο ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς, στη νεολαία των PES Activists αλλά και αλλού. Ο κόσμος όμως δεν τα γνωρίζει. Δεν τα βλέπει πουθενά, εκτός ίσως από κάποια τοπικά κανάλια τις «μικρές» ώρες.

Κι όμως… το αίτημα για ανανέωση υπάρχει. Αυτά τα τρία χρόνια που βρίσκομαι στο ΠΑΣΟΚ έχω μιλήσει σε διάφορες συγκεντρώσεις Τοπικών Οργανώσεων του κόμματος. Εκεί, με έχουν πλησιάσει άτομα που είναι στο ΠΑΣΟΚ από τη δεκαετία του ’80, ακόμα και από το 1974. Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι είναι οι πρώτοι που μου λένε πως «εμείς οι νέοι» πρέπει να βγούμε μπροστά. Εδώ βέβαια πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως το «φρέσκο» στην πολιτική δεν είναι μόνο θέμα ηλικίας. Κι ο Τσίπρας και ο Τζιτζικώστας νέοι είναι αλλά ουσιαστικά εκπροσωπούν το (πολύ) παλιό. Επίσης πολλοί νεολαίοι όλων σχεδόν των κομμάτων δεν έχουν καλά καλά μπει στην τρίτη δεκαετία της ζωής τους αλλά η γλώσσα τους είναι ξύλινη και ευνουχισμένη.

Το νέο στην πολιτική (και ειδικά στον χώρο της Κεντροαριστεράς) ταυτίζεται με νέες ιδέες. Με προοδευτικές θέσεις που θα αναζωογονήσουν το γερασμένο και ούλτρα συντηρητικό πολιτικό σκηνικό της χώρας μας.

Κάπως έτσι σκεφτήκαμε η Αλεξάνδρα Δαλιάνη, ο Πασχάλης Αγανίδης, ο Θοδωρής Δουλουμπέκης και η αφεντιά μου και αποφασίσαμε να κάνουμε το πρώτο βήμα με μια εκδήλωση στο Free Thinking Zone, την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, στις 7 μ.μ. την οποία θα σχολιάσει με τον δικό του τρόπο ο καλός φίλος Παναγής Παναγιωτόπουλος. Προσοχή! Δεν σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε μια (ακόμα) «συνιστώσα» στο ΠΑΣΟΚ. Δεν βάζουμε κάποιον απέναντι ούτε απαξιώνουμε τα έμπειρα παλαιοτέρα στελέχη του κόμματος. Απλώς, ανοίγουμε μια συζήτηση. Και θέλουμε να πιστεύουμε πως θα βρεθούμε στην αφετηρία που θα καταλήξει στην μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σε ένα μοντέρνο ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Όσοι πιστοί προσέλθετε!

 

 

Info: Υπάρχει προοδευτική πρόταση; Τι κόμμα, ποιες ιδέες, ποιοι άνθρωποι.

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, 7 μ.μ.

Free Thinking Zone, Σκουφά 64

Θανάσης Χειμωνάς, Συγγραφέας ,Μέλος ΚΠΕ ΠΑ.ΣΟ.Κ.:”Το ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι εδώ. Για πόσο ακόμα;”

Αλεξάνδρα Δαλιάνη, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Μέλος κινήσεων πολιτών για την σοσιαλδημοκρατία¨:”Φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις και «κεντροαριστερά».”

Θοδωρής Δουλουμπέκης, Πολιτικός Μηχανικός, Συντονιστής PES Greece: “O σοσιαλισμός πέθανε. Ζήτω ο σοσιαλισμός. Τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου σοσιαλιστικού κινήματος.”

Πασχάλης Αγανίδης, Οικονομολόγος/Πολιτικός Επιστ. Υπ. Ευρωβουλευτής με την Ελιά: “Από το «Pasokification» στο «De-Syrization»: μία διαφορετική agenda για την Αριστερά”


Κριτικό Σχόλιο
Παναγής Παναγιωτόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Facebook Comments