Ήπια αύξηση των προσλήψεων και κατά συνέπεια μικρή βελτίωση στις προοπτικές απασχόλησης προβλέπουν για το πρώτο τρίμηνο του 2016 οι εργοδότες στην Ελλάδα, σύμφωνα με την κυλιόμενη έρευνα της ManpowerGroup για τις προοπτικές απασχόλησης, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 58.000 εργοδότες σε 42 χώρες.

Πρόκειται για την έρευνα που διεξάγεται κάθε τρίμηνο και καταγράφει τις προθέσεις των εργοδοτών να αυξήσουν ή να μειώσουν τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν στην επιχείρησή τους, κατά το προσεχές κάθε φορά τρίμηνο. Για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2016, οι προβλέψεις των εργοδοτών στη χώρα μας για προσλήψεις είναι ήπιες.

Οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης διαμορφώνονται στο +4%, βελτιωμένες κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το δ΄ τρίμηνο του 2015, αλλά αποδυναμωμένες κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το α΄ τρίμηνο του 2015. Από τους 750 εργοδότες που συμμετείχαν στην έρευνα, το 11% αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 11% προβλέπει μείωση, το 71% εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή στο εργατικό δυναμικό, ενώ 7% των εργοδοτών δεν γνωρίζει εάν θα υπάρξουν αλλαγές κατά το προσεχές τρίμηνο.

Οι εργοδότες προβλέπουν αύξηση του εργατικού δυναμικού σε πέντε από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Οι ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων αναμένεται να καταγραφούν στους τομείς των χρηματοοικονομικών, ασφαλειών, ακίνητης περιουσίας και παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις, καθώς και στον τομέα του τουρισμού, με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +15% και +11% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της ManpowerGroup, δρ Βενετία Κουσία, οι εργοδότες παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι εν μέσω της πολιτικής αστάθειας, η οποία επηρεάζει σημαντικά το οικονομικό κλίμα τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα. «Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση της τάξεως του 21% όσων απάντησαν “δεν γνωρίζω” το τέταρτο τρίμηνο του 2015 –που αντανακλούσε την ευρύτερη αβεβαιότητα εκείνης της περιόδου– έχει επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μας οικοσυστήματος, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας μας», τονίζει η κ. Κουσία.

Facebook Comments