Η πτώση των τιμών του πετρελαίου έχουν ξεπεράσει κάθε εκτίμηση της αγοράς, τόσο όσον αφορά στη χρονική διάρκεια όσο και στις ποσοστιαίες απώλειες. Τα γεωπολιτικά παιχνίδια και οι στρατηγικές κάθε χώρας, σε λίγο καιρό δεν θα έχουν νικητές παρά μόνο ηττημένους.

Ο Καναδάς αποτελεί μια ιδιαίτερα αναπτυγμένη χώρα, η οποία όμως, έχει ισχυρή εξάρτηση από το πετρέλαιο αφού αποτελεί μεγάλο ποσοστό των εσόδων της χώρας. Η ισχυρή εξάρτηση από το πετρέλαιο, δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς με το νόμισμα. Όσο το πετρέλαιο κινείται ανοδικά, τόσο ενισχύεται το καναδικό δολάριο και το αντίθετο. Για την ώρα, η πτώση του CAD, προσφέρει μια απολύτως χρήσιμη ανάσα στην Καναδική οικονομία.

Όμως, αυτό δεν είναι αρκετό, όπως αρκετά δεν είναι και όσα έχει κάνει η BoC< καθώς οι οικονομικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί σημαντικά. Χθες, ο επικεφαλής της BoC, Poloz, τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να εξετάσει μια κίνηση για επιτόκια στο -0,50%. Είναι προφανές ότι ο Καναδάς θα προσπαθήσει να χτίσει ισχυρές άμυνες προκειμένου το 2016 να μη βρεθεί σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία που θα τον οδηγήσει και πάλι σε ύφεση.

Τα αρνητικά επιτόκια είναι ένα πολύ χρήσιμο και ιδιαίτερα «βαρύ» εργαλείο νομισματικής πολιτικής που σε συνδυασμό με άλλες ενέργειες μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία. από την άλλη όμως, δημιουργεί τεράστιες φούσκες.

09 12 15 cadyields

Παρά τη στενή συσχέτιση USD/CAD-Oil υπάρχει κάτι ακόμα που θα πρέπει να γνωρίζουμε. Ότι ο καναδικός τύπος πετρελαίου διαπραγματεύεται με discount $13 από το WTI και αυτό σημαίνει ότι το CAD αναμένεται να δεχθεί ισχυρότερες πιέσεις.

Τέλος, στις συνέπειες των χαμηλών τιμών πετρελαίου θα πρέπει να προσθέσουμε και την ανακοίνωση του κολοσσού Anglo American για 85.000 απολύσεις, που αντιστοιχούν στο 62% του εργατικού της δυναμικού.

Όλα αυτά δείχνουν ότι ο τρέχον επταετής κύκλος ανάπτυξης έχει ήδη ολοκληρωθεί. Όταν μειωθεί και η δύναμη των συνεπειών που προκαλούν οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών θα επέλθει η απόλυτα φυσιολογική πτώση. Απλά θα είναι «άγρια».

Facebook Comments