Θα επιστρέψει η Ελλάδα επιδοτήσεις;
Θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος στη σημερινή επισκόπηση τύπου με τους αρθρογράφους να εστιάζουν στο μέτωπο της οικονομίας
Θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος στη σημερινή επισκόπηση τύπου με τους αρθρογράφους να εστιάζουν στο μέτωπο της οικονομίας
Σύμφωνα με έκθεση της επιτροπής ελέγχου του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Αθήνα έχει σχεδιάσει πολλά έργα, χωρίς να συμπεριλάβει τις τοπικές αρχές. Από τα 100 πρότζεκτ που συγχρηματοδοτούνται στην παρούσα φάση και εδώ και 14 χρόνια από την ΕΕ, στα 52 (5,5 δις ευρώ) σημειώνονται καθυστερήσεις ενώ 14 (1 δις ευρώ) κινδυνεύουν να μην ολοκληρωθούν. Η επικεφαλής της επιτροπής Ίνγκε Γκρέσλε (σσ. ευρωβουλευτής των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών): «Η μιζέρια δεν οφείλεται στην έλλειψη χρημάτων για την Ελλάδα, αλλά στο ότι η χώρα θέτει εμπόδια στον εαυτό της».
«Η Κύπρος εξήλθε απροσδόκητα γρήγορα από την ύφεση»
Η γερμανική Süddeutsche Zeitung στρέφει σήμερα το βλέμμα της στην Κύπρο και τις προσπάθειες που κατέβαλε η Μεγαλόνησος τα δυο τελευταία χρόνια για να εξέλθει από την οικονομική κρίση, σχολιάζοντας: «Η Κύπρος (…) εξήλθε απροσδόκητα γρήγορα από την ύφεση. Το 2013 η χώρα της ευρωζώνης βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Τον Μάρτιο εκπνέει το πρόγραμμα βοήθειας της ΕΕ. Η Τρόικα θα αποχωρήσει τότε. Η χώρα θέλει να συνεχίσει μόνη της».
Η εφημερίδα προχωρά και σε μια σύγκριση με την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «οι Έλληνες αντιμετώπισαν χλευαστικά την Τρόικα ως κατακτητή. Οι Ελληνοκύπριοι αντέδρασαν πιο ισορροπημένα. ‘Η Τρόικα δεν είναι εχθρός, η παρουσία της όμως είναι επιβαρυντική’, έχει πει ο Γεωργιάδης (σσ. υπ. Οικονομικών Κύπρου). Τον Μάρτιο του 2016 εκπνέει το πρόγραμμα διάσωσης. ‘Θα συνεχίσουμε μόνοι μας’, λέει ο υπουργός Οικονομικών. Ο οικονομολόγος (…) χτίζει γέφυρες: ‘Είναι λυπηρό ότι έπρεπε να αιτηθούμε ευρωπαϊκής βοήθειας. Τους όρους όμως δεν μας τους επέβαλαν τρίτοι. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές ήταν αναγκαίες’».
Εκτενείς είναι σήμερα οι αναφορές του γερμανικού τύπου και στη χθεσινή επιχείρηση των ελληνικών αρχών στην Ειδομένη προκειμένου να απομακρυνθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν μπλοκάρει επί εβδομάδες την σιδηροδρομική γραμμή.
Το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο N-TV παρατηρεί: «Για πολλούς μετανάστες τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ παραμένουν κλειστά. Οι Έλληνες προχώρησαν σε επιχείρηση εκκένωσης γύρω από την Ειδομένη. Περίπου 1.200 αιτούντες άσυλο θα μεταφερθούν με λεωφορεία στην Αθήνα, εάν κριθεί αναγκαίο και με τη χρήση βίας».
Η Μέρκελ όντως το «πρόσωπο της χρονιάς»;
Στην ανακήρυξη της γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ σε «πρόσωπο της χρονιάς» από το Time σε συνάρτηση με τον τρόπο που διαχειρίζεται την προσφυγική κρίση, εστιάζει το σχόλιο τηςBerliner Zeitung: «Το περιοδικό αποφάσισε υπέρ της Μέρκελ, διότι την τρέχουσα χρονιά υπεραμύνθηκε των θέσεων κόντρα σε σθεναρές αντιστάσεις: στην ευρωκρίση, στον πόλεμο της Ουκρανίας, στην πολιτική έναντι των προσφύγων. Έδινε διαρκώς μάχες υπέρ ‘της ανθρωπιάς, της γενναιοδωρίας και της ανεκτικότητας’ (σύμφωνα με το Time). Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη αντίληψη της πραγματικότητας. Προφανώς επιβραβεύεται πρωτίστως η συνέπεια, αλλά όχι απαραίτητα (…) η ουσία. Εντέλει μπορεί αυτή τη χρονιά να ζήσαμε μια ισχυρή καγκελάριο, εντούτοις όσον αφορά την ουσιαστική αιτιολόγηση των αποφάσεών της, μπορεί να διαφωνήσει κανείς κάλλιστα».
Στην κριτική που εισέπραξε όλο το προηγούμενο διάστημα η καγκελάριος Μέρκελ με αφορμή την «πέραν του δέοντος γενναιόδωρη πολιτική της» έναντι των προσφύγων, όπως συχνά της καταλογίστηκε, αναφέρεται η ολλανδική de Volkskrant, σχολιάζοντας: «Η κριτική αυτή παραβλέπει σχεδόν πάντα τα κίνητρα της Μέρκελ: το ότι δηλαδή έχουμε να κάνουμε με μια ανθρωπιστική καταστροφή και ότι η ελεύθερη και πλούσια Δύση που είναι τόσο περήφανη για τις ανθρώπινες αξίες της, έχει την υποχρέωση να συμβάλει στη λύση. Επιπλέον, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι η Μέρκελ έχει τελικά δίκιο και πως οι Γερμανοί θα τα καταφέρουν».
Facebook Comments