Βούτσης: Πιθανή η συγκρότηση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Υπάρχουν σκέψεις συγκρότησης Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών
Υπάρχουν σκέψεις συγκρότησης Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών
«Η Επιτροπή θα κάνει αποτίμηση» δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι δεν θα έχει χαρακτήρα εξεταστικής επιτροπής αλλά αποσκοπεί «στη συγκέντρωση εμπειρίας». Ανέφερε δε ότι η κίνηση αυτή γίνεται σε συνέχεια σχετικής επιστολής του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη προς τις τράπεζες. Με την επιστολή ζητείται η σύνταξη και υποβολή εκθέσεων αξιολόγησης των τεσσάρων ανακεφαλαιοποιήσεων. Τα συμπεράσματα των συγκεκριμένων πορισμάτων θα αξιολογηθούν από τα μέλη της Επιτροπής.
Εξάλλου ο Πρόεδρος της Βουλής προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία που θα αφαιρεί από το ΕΣΡ την αρμοδιότητα προκήρυξης / διενέργειας της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών και θα την δίνει στον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, αν δεν υπάρξει συμφωνία με τη ΝΔ για τη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ανεξάρτητης αρχής μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου (με την έννοια ότι απαιτείται πλειοψηφία 4/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων, οπότε είναι αναγκαία η συμμετοχή της ΝΔ).
«Εμείς θέλουμε να πάμε με το γράμμα του νόμου, αλλά αν δεν γίνει αυτό εφικτό θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία στις αρχές του χρόνου τόσο για το ΕΣΡ όσο και για το ΑΣΕΠ. Το Σύνταγμα δεν επιβάλει στο ΕΣΡ να κάνει τη διαγωνιστική διαδικασία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Βούτσης.
Εξάλλου ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι η Επιτροπή Θεσμών θα συνεχίσει τη διερεύνηση της υπόθεσης Siemens, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κλήσης του Γιάννη Στουρνάρα, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ο Κεντρικός Τραπεζίτης δεν είναι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Αλλά και ότι δεν υπάρχει πρόθεση μονομερών ενεργειών στο ζήτημα της δημοσιοποίησης των δηλώσεων «πόθεν έσχες» και για άλλες κατηγορίες, πέραν των πολιτικών, κάνοντας λόγο για διάθεση συνεννόησης. Είχαν προηγηθεί οι έντονες αντιδράσεις των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι μίλησαν ακόμη και για λόγους ασφαλείας που επιβάλλουν τη μη δημοσιοποίηση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης δικαστών και εισαγγελέων. Όπως πάντως διευκρίνισε ο Πρόεδρος της Βουλής: «Αν δεν υπάρξει συμφωνία θα μείνουμε στο υφιστάμενο καθεστώς και θα δημοσιοποιούνται μόνο τα πόθεν έσχες των πολιτικών», αν και όπως σημείωσε, έτσι δημιουργείται «στρεβλή εντύπωση στην κοινή γνώμη».
Περαιτέρω δήλωσε ο κύριος Βούτσης ότι η σύνθεση της Διάσκεψης των Προέδρων δεν θα αλλάξει «παρ’ όλο που δεν είναι η καλύτερη δυνατή» καθώς και ότι θα συσταθεί Κώδικας Δεοντολογίας Βουλευτών.
Αιτιολογώντας τέλος την επιλογή του να παύσει την Επιτροπή Αλήθειας για το Χρέος που είχε συστήσει η προκάτοχός του Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο νυν Πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε ότι ολοκλήρωσε το έργο της, προσθέτοντας ότι ενδεχομένως τα συμπεράσματα και το σχετικό υλικό να αποδειχθούν επιβοηθητικά για την κυβέρνηση στις μελλοντικές συζητήσεις για την απομείωση του χρέους.
Facebook Comments