Το θέμα των κόκκινων δανείων θα συζητηθεί σήμερα (Παρασκευή) σε νέες συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, ώστε να επέλθει η τελική συμφωνία που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Στόχος είναι, όπως επιβεβαίωναν οι ίδιες πηγές, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη να έχει ψηφισθεί το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης.

Στο απόηχο της συμφωνίας για τον ΑΔΜΗΕ οι επικεφαλής των θεσμών θα αναχωρήσουν αύριο από την Αθήνα αντί για σήμερα το απόγευμα, που είχε αρχικά προγραμματισθεί για την επίτευξη συμφωνίας και σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ανέφεραν μετά το τέλος της συνάντησης ότι η φόρμουλα της συμφωνίας για τα κόκκινα δάνεια έχει βρεθεί, και θα αφορά στην παρούσα φάση τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια. Για τα στεγαστικά δάνεια θα υπάρξει νέα ρύθμιση το νέο έτος, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες που αφορούν τα συγκεκριμένα δάνεια θα αδειοδοτούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος, θα λειτουργούν με βάση την ελληνική έννομη τάξη, και θα ισχύει ο κώδικας δεοντολογίας της κεντρικής τράπεζας.

Εξετάζεται επίσης η ομαδοποίηση των επιχειρηματικών δανείων που θα πουληθούν ανά κλάδο, ενώ βάση των συζητήσεων αποτελεί το κυπριακό μοντέλο που προβλέπει ονομαστικοποίηση των μετοχών.

Στόχος είναι, όπως επιβεβαίωναν οι ίδιες πηγές, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη να έχει ψηφισθεί το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ.

Στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών συζητήθηκε και το πλαίσιο για τη σύσταση του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Στο πενταμελές διοικητικό συμβούλιο του ταμείου θα συμμετέχουν τρεις εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης και δύο των δανειστών. Νωρίτερα είχε επέλθει συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ.

Όσον αφορά το ασφαλιστικό, οι θεσμοί από την προκαταρκτική συζήτηση έθεσαν θέμα δεκαπενταετίας.

 

Νίκος Φιλιππίδης

Facebook Comments