Σε συμφωνία με τους θεσμούς για την πώληση ορισμένων «κόκκινων» δανείων σε ειδικά ταμεία ή τράπεζες ήλθε η ελληνική κυβέρνηση, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία των «κόκκινων» στεγαστικών δάνειων πρώτης κατοικίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα καταναλωτικά έως τη διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία επιτραπεί μεν την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βαραίνουν μεγάλες εταιρείες και των «κόκκινων» στεγαστικών που δεν συνδέονται με την πρώτη κατοικία, αντίθετα όμως, η πώληση των υπόλοιπων κατηγοριών «παγώνει» έως τις 15 Φεβρουαρίου.

Αυτό σημαίνει πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση, οι οποίες θα αρχίσουν τον Ιανουάριο.

«Πολύ ευχαριστημένος» με τη συμφωνία δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μετά τις πολύωρες συζητήσεις με τους δανειστές.

Σε ό,τι αφορά το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ότι το σημαντικό στοιχεία δεν θα είναι το μέγεθος των εισπρακτικών στόχων – αποφεύγοντας συνεπώς να αναφερθεί σε μείωση του αρχικού στόχου 50 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι το υπερταμείο θα ενσωματώσει το ΤΑΙΠΕΔ και θα έχει πολλά «μπαλόνια» για την άντληση εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, αξιοποιώντας ΔΕΚΟ, ακίνητη περιουσία και άλλα περιουσιακά στοιχεία του κράτους.

Σχετικά με το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο – που επίσης περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα – ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πως δεν θα υπάρξουν μειώσεις μισθών για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Το επόμενο βήμα πλέον είναι η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή την Τρίτη, αφού θα κατατεθεί αύριο Σάββατο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη του Euro-working Group την Τετάρτη, όπου θα συζητηθεί η εκταμίευση της εναπομένουσας υποδόσης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Το EWG συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη και σήμερα, αλλά όπως εξήγησαν κυβερνητικοί παράγοντες, επρόκειτο για προγραμματισμένη σύσκεψη, που δεν είχε στόχο τη σημερινή διαπραγμάτευση.

Facebook Comments