Η πικρή κωμωδία Νιότη του ιταλού σκηνοθέτη Πάολο Σορεντίνο με τους διεθνούς φήμης κινηματογραφικούς αστέρες Μάικλ Κειν και Χάρβεϊ Καϊτέλ είναι ο φετινός μεγάλος νικητής της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Η ταινία παρουσιάζει δύο συνταξιούχους που στοχάζονται για το παρελθόν και το γήρας ενώ βρίσκονται σε διακοπές στις ελβετικές Άλπεις.

Παράλληλα οι Γιώργος Λάνθιμος και Ευθύμης Φιλίππου τιμήθηκαν με το βραβείο σεναρίου για την ταινία Αστακός, η οποία είχε συμμετάσχει επίσης φέτος και στο διαγωνιστικό τμήμα του 68ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών αποσπώντας το «Βραβείο Κριτών». Ο ταλαντούχος έλληνας σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος έγινε γνωστός το 2009 με την ταινία του Κυνόδοντας, η οποία μάλιστα υπήρξε υποψήφια και για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 2011.

Στην κατηγορία «Ντοκιμαντέρ» το βραβείο απέσπασε ο βρετανός σκηνοθέτης Ασίφ Καπάντια για τοΈιμι, ένα ντοκιμαντέρ με θέμα την τραγική ζωή της βρετανής τραγουδίστριας Έιμι Γουάινχαουζ. Ενώ στη κατηγορία «Ευρωπαϊκή Ανακάλυψη» τιμήθηκε για την ταινία της Mustang η Ντενίζ Γκάμζε Εργκιβέν, η οποία αφιέρωσε το βραβείο στον τούρκο συμπατριώτη της Τσαν Ντιντάρ, αρχισυντάκτη της αριστερής εφημερίδας Τσουμχουριέτ, ο οποίος κατηγορείται στη χώρα του για «προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας και κατασκοπεία».

Ο γεννημένος το 1933 βρετανός ηθοποιός Μάικλ Κέιν, με ρόλους σε περισσότερες από εκατό ταινίες, τιμήθηκε όχι μόνο για τη συμμετοχή του στην ταινία του Σορεντίνο αλλά και με το βραβείο «Ευρωπαίου Ηθοποιού». «Είμαι στον χώρο για περισσότερο από πενήντα χρόνια και δεν είχα βραβευτεί ποτέ στην Ευρώπη. Σήμερα η βράβευσή μου είναι διπλή» δήλωσε ο κορυφαίος ηθοποιός.

Η πολιτική διάσταση των βραβείων

Η φετινή τελετή άνοιξε με μία σκηνή από τονΜεγάλο δικτάτορα του Τσάρλι Τσάπλιν και με μία μελωδία από τη Συρία, την οποία ο παρουσιαστής της διοργάνωσης Τόμας Χέρμανς χαρακτήρισε ως το παλαιότερο μουσικό έργο που έχει διασωθεί γραπτώς.

Από την τελετή δεν έλειψε όμως και η πολιτική διάσταση. Η πρόεδρος της επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου Ανιέσκα Χόλαντ δήλωσε πως είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη για το μέλλον της Ευρώπης: «Ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου το έζησα σε ολοκληρωτικά καθεστώτα. Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμώ να επιστρέψουμε σε αντίστοιχους καιρούς. Οι ταινίες μας είναι αδύνατο να διαχωριστούν από την πραγματικότητα που ζούμε. Κι είναι χρέος μας να υπερασπιστούμε την ελευθερία και τη δημοκρατία».

Αλλά και ο γερμανός ηθοποιός Ντάνιελ Μπριλ ανέβηκε για λίγο στη σκηνή, όχι για να παραλάβει βραβείο, αλλά για να μιλήσει για τον ουκρανό σκηνοθέτη Όλεχ Σένσοφ, ο οποίος καταδικάστηκε σε εικοσαετή κάθειρξη στην πατρίδα του για υποτιθέμενη εμπλοκή του σε δίκτυο τρομοκρατών.

Facebook Comments