Αγάπη, αλληλεγγύη και προσφορά. Τρεις λέξεις που κάποιοι τις κάνουν πράξεις. Για τα παιδιά στον παιδικό σταθμό Playland μάλιστα είναι αρωγός τους από την στιγμή που θα μπουν στο προσχολικό κέντρο της Βάρκιζας.

 Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή…

Η αλήθεια είναι πως είχα ξανά ακούσει κάποια λόγια για τον παιδικό σταθμό Playland. Με αφορμή την επίσκεψη μου στο ογκολογικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» προ ημερών όμως, έτυχε να μάθω ακόμα περισσότερα. Οι τοίχοι του νοσοκομείου δεν ήταν πια ψυχροί, είχαν ντυθεί με εκατοντάδες ζωγραφιές από παιδιά που είχαν δώσει όλοι τους την αγάπη για αυτούς που το έχουν ανάγκη, και έτσι απλά είχαν χαρίσει εκατοντάδες χαμόγελα στους καρκινοπαθείς ασθενείς που νοσηλεύονται στον Άγιο Σάββα. Κάτι τόσο απλό κατάφερε να δώσει δύναμη σε ανθρώπους με καρκίνο.

Αν μη τι άλλο αποφάσισα να δω από κοντά ποια είναι τα παιδιά αλλά και ο ιδιοκτήτης αυτού του προσχολικού κέντρου που μόνο με ζωγραφιές είχε χαρίσει απλόχερα την αγάπη.

Αν και είχε νυχτώσει ο κήπος του προσχολικού κέντρου ήταν στολισμένος σε κάθε γωνιά, κάθε σκοτεινό σημείο φωτιζόταν με λαμπιόνια και ζωγραφιές. Ένιωσα αμέσως οικεία αλλά και περίεργα. Είχα να αισθανθώ έτσι από τότε που πήγαινα και εγώ στο νηπιαγωγείο. Δύο τεράστια χαμόγελα με περίμεναν στην πόρτα. Το ένα της Κατερίνας Παπαδημητρακοπούλου, εμπνεύστρια και ιδιοκτήτρια, αλλά και της Θεώνης Παπαδημητρακοπούλου, κόρης και συνιδιοκτήτριας του Playland.

Αμέσως έσπευσαν να με ξεναγήσουν στον χώρο του κέντρου όπου μέσα με περίμεναν παιδικά χαμόγελα με τους γονείς τους. Είχαν μαζευτεί για τον λόγο που μου είχε προξενήσει το  ενδιαφέρον να πάω. Για να ζωγραφίσουν.

Οι τοίχοι γεμάτοι με χειροτεχνίες των παιδιών, καμβάδες διάφορες φάτσες που δήλωναν ποικίλα συναισθήματα, πάλι από τα παιδιά.

Μιλούσαμε ώρα με την κυρία Κατερίνα αλλά και την Θεώνη που είναι μόλις 27. Μου εξήγησαν την αξία του εθελοντισμού, πως σε παιδιά μόλις 17 μηνών, διδάσκουν πως μπορούν να αναπτύξουν τις ικανότητες και τις δεξιότητές τους για να φτάσουν στο επίπεδο του νοιάζομαι και προσφέρω σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.

Όταν ρώτησα την κύρια Κατερίνα αν ο στόχος της από το 1983, που άνοιξε τον παιδικό σταθμό,  έως σήμερα έχει αλλάξει η απάντηση της ήταν καθοριστική για να καταλάβω την αποφασιστικότητα της. 

-Εγώ απλά αγαπούσα και αγαπώ τα παιδιά. Άλλωστε έχω πέντε δικά μου και με εκατοντάδες που πέρασαν από τα χέρια μου να με θυμούνται ακόμα με αγάπη. Αν αυτό συνεχίσει για μένα αρκεί.

Αγάπη, ο βασικός πυρήνας για να ξεκινήσεις κάτι και να πετύχεις συνέχιζε να μου υπενθυμίζει. Ο εθελοντισμός γίνεται δεύτερη φύση των παιδιών με το προσχολικό κέντρο να καταφέρνει να κάνει πράξη την κοινωνική προσφορά με πολλές εκδηλώσεις του.

Μια τέτοια εκδήλωση ήταν και αυτή που διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού στις 5 Δεκεμβρίου «Σου χαμογελώ μέσα από την ζωγραφιά μου» σε συνεργασία του προσχολικού κέντρου Playland, με το παιδικό χωριό SOS αλλά και της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Πνοή Αγάπης».

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στους καρκινοπαθείς ασθενείς που νοσηλεύονται στον «Άγιο Σάββα». Τα παιδιά με αυτόν τον τρόπο συνεχίζουν να στολίζουν τους παγωμένους μέχρι τώρα τοίχους του νοσοκομείου με τις δικές τους ζωγραφιές. Οι δημιουργίες των παιδιών γεμάτες χαρά, αισιοδοξία και αγάπη ήταν αυτές που κατάφεραν να συγκεντρώσουν 12.000 ευρώ που δόθηκαν στα Παιδικά Χωριά SOS.

Παιδιά, καθηγητές και πάντα σε συνεργασία με τους γονείς έχοντας ως βάση την συνεργασία μέσω του εθελοντισμού και των βιωματικών δραστηριοτήτων νοιάζονται για τον συνάνθρωπο που βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση από αυτούς και συνεισφέρουν με οποιοδήποτε τρόπο.

Ήταν μία εκδήλωσε που με έκανε να νιώσω παιδί, ότι μπορώ κι εγώ να καταφέρω πολλά, πήρα στα χέρια μου πινέλο και χαρτί και ζωγράφισα ακόμα και ας μην γνωρίζω τίποτα.

Η έκθεση με τα έργα των παιδιών θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο του Αστέρα στη Βουλιαγμένη και εκείνη την ημέρα θα γίνονται παράλληλα εργαστήρια όπου παιδιά κάθε ηλικίας θα μπορούν να συμμετέχουν δωρεάν για να δημιουργήσουν και αυτά για τον Άγιο Σάββα.

Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι, με την ζωγραφιά μου να βρίσκεται κάπου κορνιζαρισμένη χωρίς όνομα και έτοιμη να ντύσει και να χαρίσει χαμόγελα.

Σύνθημα μας «Μη φοβάσαι η αγάπη νικάει τον φόβο».

Facebook Comments