Δημοσιονομικά ελλείμματα λόγω φθηνού πετρελαίου
Δημοσιονομικά ελλείμματα συνεπάγεται για τη συντριπτική πλειονότητα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών η νέα βουτιά των τιμών του πετρελαίου
Δημοσιονομικά ελλείμματα συνεπάγεται για τη συντριπτική πλειονότητα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών η νέα βουτιά των τιμών του πετρελαίου
Υποχωρώντας κάτω από τα 37 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά μετά το 2008, το Brent κυμαινόταν το βράδυ στα 36,22 δολάρια το βαρέλι και το αργό στα 35,82 δολάρια το βαρέλι. Απότοκος όχι μόνον του πλεονάσματος «μαύρου» χρυσού στην παγκόσμια αγορά αλλά και της στρατηγικής επιλογής του ΟΠΕΚ να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή του για να ανταγωνιστεί την αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικών, η ελεύθερη πτώση των τιμών θέτει σε δυσχερέστατη θέση τις περισσότερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, καθώς ο ισοσκελισμός των προϋπολογισμών τους προϋποθέτει τιμές πολύ υψηλότερες από τις σημερινές.
Μοναδική εξαίρεση χώρας που έχει περιφρουρήσει τη δημοσιονομική της ευρωστία είναι η Νορβηγία, καθώς έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό με τις τιμές του «μαύρου» χρυσού στα 40 δολάρια το βαρέλι. Κι αυτό γιατί έχει συγκεντρώσει σημαντικό πλούτο από τα έσοδα του πετρελαίου στο κρατικό επενδυτικό της ταμείο που διαθέτει κεφάλαια αντίστοιχα με το 200% του ΑΕΠ της. Ακόμη και η Νορβηγία σκοπεύει, όμως, να καταφύγει στα κεφάλαια του επενδυτικού της ταμείου για πρώτη φορά το επόμενο έτος, που σημαίνει τουλάχιστον 20 έτη νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό της. Στον προϋπολογισμό της για το 2016 προβλέπονται δαπάνες ύψους 25,2 δισ. δολαρίων από τα κεφάλαια αυτά, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 2,8% της συνολικής του αξίας.
Την ίδια στιγμή, όμως, οι φτωχότερες χώρες, όπως η Βενεζουέλα και οι αφρικανικές Νιγηρία και Ανγκόλα, βρίσκονται στα πρόθυρα πτώχευσης ενώ η κατάσταση αρχίζει να γίνεται προβληματική ακόμη και για την ντε φάκτο ηγετική δύναμη του ΟΠΕΚ, τη Σαουδική Αραβία. Για τη Βενεζουέλα το πετρέλαιο αντιπροσωπεύει το 95% των εξαγωγών της και περισσότερο από το 50% των εσόδων της. Στη χώρα καλπάζει ήδη ο πληθωρισμός, ενώ η στάση πληρωμών βρίσκεται προ των πυλών ουσιαστικά από το δεύτερο εξάμηνο του 2014, όταν άρχισε η πτώση του πετρελαίου. Η πρόσφατη επίσκεψη του απερχόμενου προέδρου της, Νίκολας Μαδούρο, στο Ριάντ ερμηνεύτηκε, άλλωστε, από αναλυτές ως απέλπιδα προσπάθεια να πείσει τη Σαουδική Αραβία για την ανάγκη να αλλάξει πολιτική και να υποστηρίξει τη μείωση της παραγωγής του καρτέλ πετρελαίου ώστε να στηριχθούν οι τιμές.
Τα σύννεφα αρχίζουν να πυκνώνουν, όμως, και για το Ριάντ που ουσιαστικά έχει υπαγορεύσει στον ΟΠΕΚ την επιλογή να διατηρηθεί αμετάβλητη η παραγωγή του στα 30 και πλέον εκατ. βαρέλια την ημέρα μολονότι η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου υπερβαίνει ήδη τη ζήτηση κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Είναι, άλλωστε, η μοναδική πετρελαιοπαραγωγός χώρα που έχει δηλώσει διά στόματος του υπουργού Πετρελαίου, Αλί αλ Ναϊμί, ότι είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ακόμη και μια τιμή της τάξης των 20 δολαρίων το βαρέλι. Το ΔΝΤ έχει ήδη προειδοποιήσει το βασίλειο για τους δημοσιονομικούς κινδύνους από τη μείωση των εσόδων του που έχουν αναγκάσει το Ριάντ να καταφύγει στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας. Τα διαθέσιμα του Βασιλείου βρίσκονται περίπου στα 600 δισ. δολάρια, έχοντας υποχωρήσει σημαντικά από τα περίπου 740 δισ. δολάρια στα οποία βρίσκονταν τον Αύγουστο.
Η κατάσταση αρχίζει να προβληματίζει τον οίκο των Σαούδ, καθώς το πετρέλαιο αντιπροσωπεύει το 80% των εσόδων του κράτους και το 45% του ΑΕΠ της χώρας. Για έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το Ριάντ χρειάζεται μια τιμή του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι. Φέτος αναμένεται να παρουσιάσει δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 130 δισ. δολαρίων μετά το έλλειμμα των 17 δισ. δολαρίων που είχε εμφανίσει το 2014 και το πλεόνασμα 48 δισ. δολαρίων το 2013.
Facebook Comments