Το μοναδικό έως τώρα τουλάχιστον όφελος της κυβέρνησης Α. Τσίπρα είναι η πλήρης απογύμνωση του λαϊκισμού, της χρόνιας ανήθικης δημαγωγίας και των υποτιθέμενων εύκολων λύσεων. Απεδείχθη ότι το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα ήταν άλλο ένα μύθευμα το οποίο καλλιεργήθηκε επί τούτου ώστε να αποκτήσει η ελληνική αριστερά μια ιδιότυπη ιδεολογική ασυλία καθώς ως πολιτικός χώρος δυστυχώς αδυνατούσε να προτείνει ρεαλιστικές βιώσιμες πολιτικές λύσεις για το σύνολο του πληθυσμού. Οι ανεφάρμοστες θεωρίες δεν είναι λύσεις, είναι απλές απόψεις.
 
Καλλιέργησαν το ιδεολογικό τους υπόβαθρο χτίζοντας ένα ιδιότυπο ακαταλόγιστο και με αυτό ως δεδομένο επιχειρηματολογούσαν με βασική τους αρχή την άρνηση και όχι την πρόταση. Δεν υπάρχει όμως ιδανική κοινωνία διότι η πραγματικότητα είναι ο ρυθμιστής και όχι οι πολιτικολογίες και οι αοριστολογίες. Το πέπλο που ύφανε με περισσή μαεστρία η ελληνική αριστερά (όχι γενικώς η αριστερά) ξηλώθηκε και δίχως πλέον την ασπίδα του ιδεατού ζητά λόγο ύπαρξης στον πολιτικό χάρτη ειδικά μετά την ανάληψη διακυβέρνησης της χώρας.
 
Ήρθε η ώρα τον Ιανουάριο του 2014 να εφαρμόσουν λύσεις για όλους και το αποτέλεσμα το βλέπουμε. Σχεδόν ένα έτος μετά, είναι εμφανές ακόμη και στον πιο θερμό υποστηρικτή τους ότι αδυνατούν να κυβερνήσουν διότι η μετάβαση από το πολιτικό ακαταλόγιστο στις αποφάσεις για το σύνολο του πληθυσμού είναι κάτι σαν απότομη ενηλικίωση.
Το πρόβλημα έγκειται στο ότι η χώρα δεν είχε ούτε μέρα για χάσιμο αλλά η ατυχής συγκυρία έφερε ανέτοιμους ανθρώπους σε κρίσιμες στιγμές. Έντεκα μήνες παρατηρούμε ότι είναι περισσότερο ανεπαρκείς από τους κατώτερους των περιστάσεων προηγούμενους, αφού από λύσεις…τίποτα. Μηδέν. Ανήλθαν στην εξουσία δίχως πλάνο διακυβέρνησης. Την πήραν και δε ξέρουν τι να την κάνουν. Ο πρωθυπουργός έλαβε συνολικά δυο εντολές διακυβέρνησης (συν το δημοψήφισμα) και εξακολουθεί να κρύβετε πίσω από εσωτερικούς η μη εχθρούς και κουραστική δημαγωγία.
 
Η περίεργη ασυλία που καλύπτει ακόμη και σήμερα τον Α. Τσίπρα είναι αποτέλεσμα της άρτιας επικοινωνιακής του τακτικής και βασίζεται στο σύστημα ΣΥΡΙΖΑ το οποίο μεθοδικά στήθηκε διαμορφώνοντας μια ψευδαίσθηση συγκροτημένης εναλλακτικής λύσης. Η πολιτική διαδρομή είναι συγκεκριμένη. Το χειρότερο δεν είναι ότι με το τρίτο μνημόνιο αποκαλύφθηκε η πολιτική ένδεια των κυβερνώντων. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Το τρομερό είναι ότι για τη διατήρηση στην εξουσία ο σαραντάρης νέος πρωθυπουργός έβγαλε σκελετούς από την ντουλάπα. Διαχώρισε τον πληθυσμό. Ευθέως, δίχως αιδώ, δίχως ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας. Αυτό δε πρέπει να το ξεχάσουμε. Αφού τελικά κατάφερε να επιβιώσει πολιτικά πρόδωσε εν μία νυκτί όλους όσους έπεισε να ακολουθήσουν το δρόμο του εκμεταλλευόμενος το χαμηλό πολιτικό επίπεδο των μέχρι πρότινος απολιτίκ νεοελλήνων. Ναι αποκιτικ διότι η ανταλλακτική ψήφος, αυτή η πελατειακή αντίληψη δεν εμπεριείχε ιδεολογικό υπόβαθρο παρά μόνον προσωπικό βόλεμα. Τουτέστιν πάω με όποιον θα με βολέψει, θα με προστατέψει, δε θα με ακουμπήσει.
 
Πέραν της αδυναμίας διακυβέρνησης, πέραν της κατάπτωσης του ηθικού αριστερού πλεονεκτήματος εντυπωσιακός είναι ο αριθμός και η φύση των σκανδάλων της κυβέρνησης. Το θέμα της Ν. Βαλαβάνη με την απόσυρση 200 χιλιάδων ευρώ λίγο πριν την επιβολή των capital control, το θέμα του Α. Βλαμπουράρη με τις μετοχές της κατασκευαστικής εταιρίας Διάτμηση, το θέμα του πόθεν έσχες του Γ. Σταθάκη με το ξεχασμένο εκατομμύριο, το εξόφθαλμο βόλεμα συγγενών στο δημόσιο της Σ. Αναγνωστοπούλου. Όλα αυτά πριν συμπληρώσει χρόνο η κυβέρνηση.
 
Η αγορά λέει ότι πριν τις μέρες ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χτίστηκε μια σχετική σταθερότητα με ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα βελτιωθεί η κατάσταση. Αυτή την περίοδο το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ότι δεν επικοινωνεί ένα πιστευτό πολιτικό αφήγημα, δεν υπάρχει η αίσθηση σταθερότητας. Επιστρέψαμε σε προθέσεις και απλή επικοινωνιακή διαχείριση. Αυτά όμως δε λύνουν τα προβλήματα της οικονομίας. Δεν χτίζουν εκ νέου την ψυχολογία της αγοράς, όπως ορθώς παραδέχθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην τελευταία του συνέντευξη στην ΕΡΤ. Η οικονομία είναι ψυχολογία δήλωσε μεταξύ άλλων αναφερόμενος στην πραγματική οικονομία. 
 
Δυστυχώς για τους καινούργιους ένοικους του Μεγάρου Μαξίμου τα ψέμματα τελείωσαν. Η δημιουργία εσωτερικών εχθρών που επικαλέστηκε για πολλοστή φορά ο Α. Τσίπρας φθίνει ως επιχείρημα, πάλιωσε και κούρασε. Δε μπορεί να θεωρείται εχθρός όποιος διαφωνεί με τον πρωθυπουργό. Ο μόνος γνωστός τρόπος διατήρησης της εξουσίας είναι μέσω λύσεων, τομών και άμεσων πράξεων. Όσο δεν υπάρχουν λύσεις, τόσο οι αόρατοι εχθροί θα έρχονται στο προσκήνιο.
Όταν έρχεται η στιγμή να λάβεις αποφάσεις για το σύνολο του πληθυσμού οι ιδεοληψίες υποχωρούν και ξεκουράζονται στα βιβλία. Δε χρειαζόμαστε ούτε προθέσεις, ούτε εκτιμήσεις. Είναι επιτακτική ανάγκη για αποφάσεις, αναγκαίες υποχωρήσεις, λύσεις.
 
Έχουμε ανάγκη από σοβαρή κυβέρνηση. Κυβερνήστε επιτέλους με σχέδιο γιατί η χώρα δε διαθέτει άλλο χρόνο.
 

Facebook Comments