Η αμερικανική αλυσίδα καφέ Starbucks πλήρωσε στη Βρετανία τόσους φόρους μέσα στο 2015, όσους περίπου έχει καταβάλει συνολικά την τελευταία 14ετία, ενδίδοντας σε πιέσεις να παραιτηθεί από περίπλοκες δομές που συνέβαλαν σε χρόνια φοροαποφυγή.

Αναλυτικότερα, η Starbucks πλήρωσε φόρους 8,1 εκατ. στερλινών για το 2015, συμπεριλαμβανομένης έκτακτης επιβάρρυνσης για τις λογιστικές πρακτικές της, ενώ είχε πληρώσει στο βρετανικό δημόσιο 8,6 εκατ. στερλίνες όλη τη 14ετία από το 1998 μέχρι το 2014. Αυτό αποδίδεται στη μεγάλη αλλαγή σε ό,τι αφορά τη δημοσιοποίηση της κερδοφορίας της.

Οπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, η Starbucks δημοσιοποίησε κέρδη προ φόρων 34,2 εκατ. στερλινών από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, αντανακλώντας μια αισθητή διαφορά από τα 2 εκατ. στερλίνες της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Αυτή η μεγάλη μεταβολή από τα 2 εκατ. στερλίνες το πρώτο εννεάμηνο του 2014 στα 34,2 εκατ. στερλίνες το πρώτο εννεάμηνο του 2015 παρουσίαζεται παρά την πτώση των πωλήσεων φέτος στα 405 εκατ. στερλίνες από τα 409 εκατ. στερλίνες ένα χρόνο πριν.

Η Starbucks ήταν από τις πρώτες περιπτώσεις φοροαποφυγής στην Ευρώπη από πολυεθνικούς ομίλους που προβλήθηκαν στον διεθνή Τύπο προ τριετίας. Στοιχεία της φορολογικής δομής του ομίλου στην Ευρώπη κρίθηκαν παράνομα, κατόπιν απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Οκτώβριο και εκτιμάται πως θα ακολουθήσουν πρόστιμα εκατ. ευρώ.

Facebook Comments