Ένδειξη πρόθεσης συνεργασίας για αποφυγή Brexit αναζητά ο Κάμερον
Ένδειξη πρόθεσης συνεργασίας για αποφυγή Brexit αναζητά ο Κάμερον
Ένδειξη πρόθεσης συνεργασίας για αποφυγή Brexit αναζητά ο Κάμερον
Ο Βρετανός ηγέτης θέλει να επιτύχει μία σειρά αλλαγών, όπως η εξασφάλιση εγγυήσεων κατά διακρίσεων υπέρ των χωρών-μελών της ευρωζώνης, η επιστροφή εξουσιών στα εθνικά κοινοβούλια, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ και η επιβολή περιορισμών στην πρόσβαση κοινοτικών μεταναστών στα εθνικά επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας.
Από αυτούς τους τέσσερις τομείς πολιτικής στους οποίους εστιάζει ο κ. Κάμερον οι εντονότερες διαφωνίες από άλλους Ευρωπαίους ηγέτες εντοπίζονται στον τομέα που αφορά τη μετανάστευση.
Η βασική πρόταση του Βρετανού ηγέτη περί απαγόρευσης πρόσβασης κοινοτικών μεταναστών στα επιδόματα πρόνοιας για τα πρώτα τέσσερα χρόνια απασχόλησής τους στη Βρετανία έχει απορριφθεί από διάφορες χώρες.
Tην Τετάρτη η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι οι αρχές της ελεύθερης μετακίνησης και των μη διακρίσεων μεταξύ Ευρωπαίων πολιτών είναι «μη διαπραγματεύσιμες», μία δήλωση που ερμηνεύθηκε από τον βρετανικό Τύπο ως προειδοποίηση προς τον κ. Κάμερον.
Κυβερνητικός αξιωματούχος που μίλησε στο ΣΚΑΙ είπε ότι ο Πρωθυπουργός παραμένει βέβαιος πως θα εξασφαλίσει μία ικανοποιητική συμφωνία, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο κ. Κάμερον «είναι ανοιχτός σε ιδέες». Ο βρετανικός Τύπος αναφέρεται όλο και πιο συχνά σε πιθανότητα «υποχώρησης» του κ. Κάμερον, εξετάζοντας διάφορά σενάρια συμβιβασμού με τους εταίρους.
Αυτά περιλαμβάνουν κυρίως τη συμπερίληψη Βρετανών εμιγκρέδων που επιστρέφουν στη χώρα τους στην τετραετή απαγόρευση λήψης επιδομάτων για εργαζόμενους, την υιοθέτηση ενός «έκτακτου φρένου» στη μετανάστευση σε περίπτωση υπέρβασης ενός ορίου εισερχόμενων μεταναστών ή μείωση της χρονικής διάρκειας της απαγόρευσης λήψης επιδομάτων.
Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ο κ. Κάμερον έχει επισκεφθεί 17 χώρες-μέλη της ΕΕ και έχει ήδη συνομιλήσει κατ’ ιδίαν με όλους τους υπόλοιπους 27 ηγέτες σε διάφορες περιστάσεις. Η Ντάουνινγκ Στριτ δηλώνει ότι ο Πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα πρόοδο στις συνομιλίες, ωστόσο η εκτίμηση των περισσότερων πολιτικών σχολιαστών είναι ότι δύσκολα ο κ. Κάμερον θα επιτύχει να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη και των 27 εταίρων σε όλα τα αιτήματά του.
Ο Βρετανός αξιωματούχος που μίλησε στο ΣΚΑΙ είπε ότι αυτό που επιδιώκει από τη διήμερη σύνοδο κορυφής ο Ντέιβιντ Κάμερον είναι «μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας».
Πρόθεση του Βρετανού Πρωθυπουργού είναι το επόμενο δίμηνο να υπάρξει περαιτέρω εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων ώστε να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία στη σύνοδο κορυφής του προσεχούς Φεβρουαρίου. Σε ένα τέτοιο σενάριο θα είναι πιθανή η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος τέσσερις μήνες αργότερα, τον Ιούνιο, που αποτελεί κατά τη βρετανική κυβέρνηση την καταλληλότερη χρονική στιγμή για το δημοψήφισμα.
Εν τω μεταξύ, σε νέα σημερινή δημοσκόπηση σε δείγμα 20.000 ψηφοφόρων το 47% τάσσεται υπέρ του Brexit με μόλις το 38% να δηλώνει ότι θέλει την παραμονή στην ΕΕ.
Facebook Comments