Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε ότι τα προωθούμενα από την κυβέρνηση μέτρα δεν ισοδυναμούν με το «παράλληλο πρόγραμμα», που είναι κάτι κατά πολύ ευρύτερο,αλλά εντάσσονται σε αυτό. «Το παράλληλο πρόγραμμα είναι το σχέδιό μας για το μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.

Αυτές οι δηλώσεις του κ. Δραγασάκη έρχονται μόλις μία μέρα μετά την έντονη δυσαρέσκεια των δανειστών σχετικά με το λεγόμενο«παράλληλο πρόγραμμα»

«Αυτό το δίμηνο, τρίμηνο, ήταν μια κόλαση για την κυβέρνηση, για τη Βουλή για τον κόσμο που άκουγε κάθε μέρα μέτρα με αρνητικό αντίκτυπο. Εμείς εκτιμούμε ότι μέχρι τώρα ίσως έχουμε υπερβεί το 50% των μέτρων αυτού του τύπου, ως το καλοκαίρι θα εξαντλήσουμε το 80%. Από τον επόμενο χρόνο θα είναι κυρίως μέτρα του παράλληλου προγράμματος και 20% μέτρα που εντάσσονται στο μνημόνιο».

Ο κ. Δραγασάκης μιλώντας στο «Κόκκινο» ανέφερε ότι και σε αυτό ακόμη το μνημόνιο προβλέπονται μέτρα που αντιστοιχούν σε κυβερνητικές θέσεις και προτάσεις, όπως πχ η πάταξη της φοροδιαφυγής και η θέσπιση περιουσιολόγιου, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην εφαρμογή δικαιότερης φορολογικής πολιτικής.

Το κοινωνικό κράτος ανέκαθεν ήταν στην Ελλάδα αποσπασματικό, η κρίση το αποσάρθρωσε και τώρα «αρχίζουμε να το ξαναχτίζουμε και θα αρχίσουμε από τα κάτω», είπε ο κ. Δραγασάκης, ο οποίος ανέφερε ότι «θεμέλια» αυτής της ανοικοδόμησης θα είναι η Πρόνοια (με βασικό στοιχείο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα), η απασχόληση, η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, το Σχολείο της γειτονιάς.

«Εντός του μήνα το αρμόδιο υπουργείο θα φέρει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της απλήρωτης εργασίας», γνωστοποίησε, μιλώντας για το κοινωνικό κράτος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Καλύτερα από τις προβλέψεις θα πάει η οικονομία

«Ότι κάνουμε, γίνεται εντός δημοσιονομικών πλαισίων, όμως υπάρχουν και εφεδρείες» είπε ο κ. Δραγασάκης και τις συνέδεσε με τη συνολική πορεία της οικονομίας. Είπε χαρακτηριστικά:

«Η πρόβλεψη για την ύφεση φέτος, είναι πιο απαισιόδοξη από την πραγματικότητα. Σκόπιμα το έκαναν ο Χουλιαράκης και ο Τσακαλώτος.

Το δεύτερο εξάμηνο του 16 μπορεί να έχουμε ανάπτυξη. Αν η οικονομία πάει καλύτερα και τα έσοδα θα πάνε καλύτερα. Οτιδήποτε είναι πάνω από το πλεόνασμα που έχουμε υποχρεωθεί να παρουσιάσουμε, θα το αξιοποιήσουμε. Ότι εξοικονομήσουμε από την βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ θα αξιοποιηθεί»

Πρόσθεσε δε ότι με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, την άρση των capital controls και των περιοριστικών μέτρων της οικονομίας (ELA), θα τεθούν σε εφαρμογή και άλλες ιδέες, όπως «ομόλογα ειδικού σκοπού», ώστε να τονωθούν ανάπτυξη και απασχόληση.

Θα μπορούσαν, συμπλήρωσε, να επιτρέψουν οι δανειστές την αξιοποίηση – για αναπτυξιακούς σκοπούς- τμήματος των 19 δισεκατομμυρίων που «περίσσεψαν» από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Για τα «κόκκινα δάνεια»

«Πρέπει να διασφαλίσουμε το σπίτι, αν είναι πρώτη κατοικία . Να διασφαλίσουμε ότι θα προστατεύεται ακόμη και έναντι του δημοσίου. Και για τα υπόλοιπα – έμποροι, επιχειρηματίες- θα γίνουν ρυθμίσεις ως τον Φεβρουάριο του 2016».

Για τις τράπεζες τόνισε πως, αν θέλουν να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου, «θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να λειτουργούν όπως παλιά».

«Εκκρεμεί ο Φάκκελος Τραπεζών στην Ελλάδα» είπε και προανήγγειλε τη θέσπιση ενός συστήματος, ανάλογου του «Διαύγεια», για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ώστε να βλέπουν όλοι πχ τι γίνεται με τα δάνεια, αν μια τράπεζα δίνει, αν δεν δίνει, αν δίνει επιλεκτικά, κλπ.

Facebook Comments