Θετικά υποδέχθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2006. Αντιθέτως, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, η αρχική ευφορία μετά τις ανακοινώσεις της Fed, το βράδυ της Τετάρτης, έδωσε τη θέση της σε προβληματισμό σχετικά με τις συνέπειες του ακριβότερου δολαρίου.

Σημειώνεται ότι η αναμονή της ιστορικής απόφασης της Fed για εξομάλυνση των επιτοκίων από τα σχεδόν μηδενικά επίπεδα που ίσχυαν την τελευταία επταετία έχει ενισχύσει το δολάριο πάνω από 10%. Το αμερικανικό νόμισμα παρέμεινε χθες ενισχυμένο και διαμορφώθηκε στα 1,0810 ως προς το ευρώ, αλλά η Wall Street κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος έπειτα από τα κέρδη που παρουσίασε την Τετάρτη. Αργά χθες το βράδυ ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,92% και ο S&P 0,82%.

Αντιθέτως, στην Ευρώπη τα μεγάλα χρηματιστήρια έκλεισαν με αξιοσημείωτα κέρδη. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 παρουσίασε κέρδη 1,6%, με τους επενδυτές στην Ευρώπη να επιδοκιμάζουν την ανακοίνωση της Fed για αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στο φάσμα 0,25% με 0,5%. Οι γενικοί δείκτες στα χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης, του Λονδίνου και του Παρισιού αναρριχήθηκαν από 3% έως 1%. Αναλυτές της αγοράς βλέπουν θετικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μέχρι τα τέλη του έτους, αλλά προειδοποιούν για αυξημένη μεταβλητότητα μέσα στο 2016, διότι οι επενδυτές θα προσπαθήσουν να προβλέψουν την επόμενη κίνηση της Fed.

«Με το κεφάλαιο της Fed να έχει κλείσει με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου και δεδομένου ότι έχουν απομείνει λίγες συνεδριάσεις μέχρι τα Χριστούγεννα, είναι πολύ πιθανό να σημειωθεί ράλι μέχρι τα τέλη του έτους», σχολιάζει ο Φιλίπ Γκίτζελς, επικεφαλής ερευνών στην BNP Paribas Fortis Global Markets στις Βρυξέλλες. «Το νέο έτος θα αποδειχθεί αρκετά ευμετάβλητο, καθώς οι αγορές θα προσπαθούν να προβλέψουν την επόμενη αύξηση του επιτοκίου από τη Fed», προσθέτει ο ίδιος.

Στις αγορές σταθερού εισοδήματος, οι αποδόσεις στα διετή αμερικανικά ομόλογα ξεπέρασαν το 1% την Τετάρτη, μετά την ανακοίνωση της Fed, για πρώτη φορά εντός πενταετίας, και χθες διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα. Είναι ενδεικτική η άνοδος των αποδόσεων στα διετή αμερικανικά ομόλογα, δηλαδή σε τόσο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς αφορά την κρίσιμη περίοδο που αναμένεται να ανακοινωθούν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed.

Οικονομικοί παρατηρητές προειδοποιούν ότι η ενίσχυση των τραπεζικών μετοχών κατά τη διάρκεια των τελευταίων συνεδριάσεων λόγω της ιστορικής απόφασης της Fed είναι παροδική. Στην Ευρώπη, ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε έως και 3% την Πέμπτη. «Ωστόσο, η θετική επίδραση στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι παροδική», γράφει ο Τζορτζ Χέι στη στήλη Breakingviews του πρακτορείου Reuters. Αρνητικός παράγοντας από έναν έστω και ήπιο κύκλο ανοδικών επιτοκίων είναι η αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης σε δάνεια 9,8 τρισ. δολαρίων που έχουν παραχωρηθεί από τις τράπεζες σε εταιρείες εκτός των ΗΠΑ. Το ένα τρίτο των δανείων αυτών έχει παραχωρηθεί στις αναδυόμενες αγορές, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών. «Μια αύξηση του βασικού αμερικανικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης είναι απίθανο να οδηγήσει τους δανειολήπτες αυτούς σε χρεοκοπία, αλλά καθιστά το δολάριο πιο ακριβό σε σχέση με άλλα νομίσματα», σχολιάζει ο κ. Χέι. Πιστώσεις άνω των 100 δισ. δολαρίων έχουν χορηγηθεί σε δανειολήπτες στην Τουρκία, άλλα τόσα στην Κίνα καθώς και στη Ρωσία από εγχώριες τράπεζες.

Facebook Comments