Η Ελλάδα είναι μια χώρα σε κρίση. Αντιμετωπίζοντας οικονομική, πολιτική και κοινωνική αβεβαιότητα, το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου να διατηρηθεί η ελληνική οικονομία στη ζωή, τουλάχιστον προς το παρόν. Ωστόσο, τα περαιτέρω μέτρα προκειμένου να καθησυχάσουν τους πιστωτές της Αθήνας θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πολιτικές έριδες, αν όχι βία, στην Ελλάδα. Η κατάσταση είναι επισφαλής και είναι πολύ πιθανό ότι η συμφωνία να καταρρεύσει. Το Stratfor καταγράφει τις τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική κρίση. 

» ΑΡΓΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ της 15ης Δεκεμβρίου, το Ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε πακέτο μέτρων, κάτι που θα επιτρέψει στη χώρα να λάβει ένα δισ. ευρώ από το πακέτο διάσωσης. Τα μέτρα περιλαμβάνουν τη νομοθεσία που επιτρέπει την πώληση των επισφαλών επιχειρηματικών δανείων από τις τοπικές τράπεζες σε ξένους επενδυτές και μια νέα μισθολογική κλίμακα για τους δημοσίους υπαλλήλους. Ηταν άλλη μια πικρή νίκη για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κατά πάσα πιθανότητα η τελευταία σε μια χρονιά κατά την οποία το κυβερνών κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, έπρεπε να εγκρίνει μια σειρά από αμφιλεγόμενες πολιτικές προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση από τους πιστωτές της χώρας.

» Ο ΤΣΙΠΡΑΣ κατάφερε να διατηρήσει την ισχνή πλειοψηφία του, καθώς οι 153 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και ο κυβερνητικός εταίρος υπερψήφισαν το πακέτο μέτρων. Επιπλέον, οι μεταρρυθμίσεις δεν ήταν ιδιαίτερα αμφιλεγόμενες, με το Eurogroup να αποφασίζει για το αν η Ελλάδα αξίζει να λάβει την επόμενη δόση από το πρόγραμμα διάσωσης. Δυστυχώς όμως για τον Ελληνα ηγέτη, η κυβέρνησή του θα πρέπει να περάσει ακόμα πιο αμφιλεγόμενα μέτρα τον Ιανουάριο.

» Η ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ πτυχή της δέσμης μέτρων της 15ης Δεκεμβρίου είναι αυτά που δεν συμπεριέλαβε. Τα σχέδια για τη μερική ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, του ΑΔΜΗΕ, αναβλήθηκαν για το 2016. Το επίσης αμφιλεγόμενο σχέδιο για την κατάργηση των επιδοτήσεων για τους αγρότες έχει επίσης επανειλημμένα αναβληθεί από τότε που η Ελλάδα υπέγραψε τη συμφωνία με το Eurogroup, τον Ιούλιο, τόσο από το φόβο μαζικών διαδηλώσεων από ένα ιδιαιτέρως θορυβώδες τμήμα του πληθυσμού όσο και επειδή πολλοί εκπρόσωποι στο νομοθετικό σώμα κατάγονται από γεωργικές περιοχές.

» ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ, τον Ιανουάριο το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα πρέπει να ψηφίσει το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, μειώνοντας τις δαπάνες για το επόμενο έτος κατά περίπου 2 δισ. ευρώ. Επειδή οι συντάξεις αποτελούν ένα από τα τελευταία εναπομείναντα δίχτυα ασφαλείας στην Ελλάδα, το ζήτημα δεν είναι καθόλου δευτερεύον. Σε μια χώρα όπου η ανεργία πλήττει τουλάχιστον το ένα τέταρτο του ενεργού πληθυσμού (οι δείκτες είναι διπλάσιοι στους νέους), ολόκληρες οικογένειες εξαρτώνται από τις συντάξεις των γονιών ή των παππούδων τους. Τον Νοέμβριο, η Βουλή πέρασε νομοσχέδιο το οποίο καθιστά ευκολότερο για τις τράπεζες να εκδιώξουν τις οικογένειες που βρίσκονται πίσω στις πληρωμές των δανείων. Οι νέοι νόμοι εξακολουθούν να προστατεύουν ένα σημαντικό αριθμό νοικοκυριών και πιθανότατα δεν θα εφαρμοστούν πλήρως, αντιπροσωπεύοντας ωστόσο την έτι περαιτέρω διάβρωση στο ήδη ασθενές δίχτυ ασφαλείας στην Ελλάδα.

» ΤΕΛΟΣ, Η ΕΛΛΑΔΑ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ολοένα και πιο περίπλοκη μεταναστευτική κρίση. Το 2015 υπήρξε σημαντική αύξηση στις αφίξεις των αιτούντων άσυλο από τη Μέση Ανατολή, η οποία ανάγκασε την Αθήνα να δαπανήσει επιπλέον κεφάλαια για την παροχή τροφής και στέγης για κάποιους από τους μετανάστες. Για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, η Αθήνα επωφελήθηκε από το γεγονός ότι αυτοί οι άνδρες και οι γυναίκες ήθελαν να προχωρήσουν προς τη Βόρεια Ευρώπη και να μη μείνουν στην Ελλάδα. Η κατάσταση άρχισε να αλλάζει τις τελευταίες εβδομάδες, όταν πολλές χώρες κατά μήκος της βαλκανικής οδού άρχισαν να χτίζουν φράχτες, ενισχύοντας τους ελέγχους στα σύνορα για τη μείωση της εισροής μεταναστών. Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, οι Βρυξέλλες ανάγκασαν την Αθήνα να δεχτεί επιχείρηση της Frontex στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. 

» Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με την Τουρκία για την αποτροπή εισροής ανθρώπων στην Ελλάδα, αλλά δεν έχει φανεί ακόμα ο αντίκτυπος της συμφωνίας. Ο κύριος φόβος της Ελλάδας τις ερχόμενες εβδομάδες είναι ότι θα εξακολουθήσουν άνθρωποι να προσπαθούν να εισέλθουν στη χώρα, αλλά θα είναι δυσκολότερο να φύγουν. Αυτό όχι μόνο θα αυξήσει την οικονομική επιβάρυνση της Αθήνας, αλλά και, το πιο σημαντικό, θα αυξήσει την πιθανότητα βίας εναντίον των μεταναστών στη χώρα.

» ΚΑΤΑΡΧΗΝ, ένα Grexit θα είναι λιγότερο πιθανό το 2016 απ’ ό,τι ήταν το 2015, επειδή η Αθήνα είναι ήδη σε ένα πρόγραμμα διάσωσης και δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερες χρονικές πιέσεις στις προθεσμίες εξόφλησης του χρέους. Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι είναι ήδη σε ισχύ και τα Κοινοβούλια της ευρωζώνης δεν έχουν κάποια ψηφοφορία που να σχετίζεται με την Ελλάδα. Ωστόσο, το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ελέγχει μια αδύναμη πλειοψηφία με μόνο τρεις επιπλέον έδρες στο Κοινοβούλιο, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και ένα μικρό αντάρτικο από τους βουλευτές θα μπορούσε να ανατρέψει την κυβέρνηση. Επιπλέον, εξαιτίας της ύφεσης και καθώς η υψηλή ανεργία και η μεταναστευτική κρίση απέχουν πολύ από το να τελειώσουν, οι διαδηλώσεις και τα επεισόδια βίας -τα οποία ήταν σχετικά σπάνια μέχρι που ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές τον Ιανουάριο- θα γίνουν πιο συχνά.

Facebook Comments