Την πορεία που έχει η διόγκωση των οφειλών καταναλωτών που καθυστερούν ή αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, καθώς τα χρέη φτάνουν στα 2 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι το φαινόμενο έχει μετριαστεί, παρακολουθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο παρέμβασής του προς τη ΔΕΗ.

«Το φαινόμενο έχει μετριασθεί, μάλλον, και αν χρειασθεί θα παρέμβουμε και θα ζητήσουμε από τη διοίκηση της ΔΕΗ να υλοποιεί την απόφασή της για όλες τις προβλεπόμενες καταστάσεις, παντού» υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εποχή».

Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι όταν άρχισαν να αποστέλλονται εντολές αποκοπών, συναντήθηκε με τη διοίκηση της ΔΕΗ για να ρωτήσει ποια είναι η πολιτική της.

«Διότι, υπάρχει όντως, μια δύσκολη πραγματικότητα: χρωστάνε 2 δισ. ευρώ στη ΔΕΗ, άρα αντιλαμβάνομαι την ανάγκη, ότι για να μπορεί να σταθεί στα πόδια της, πρέπει να επιχειρήσει να περιορίσει αυτό το φαινόμενο. Τόσο μεγάλα ποσά δεν προκύπτουν μόνο από τα οικιακά τιμολόγια, αλλά και από δήμους, μεγάλες επιχειρήσεις, ξενοδοχεία κ.λπ. Τα στοιχεία, όντως, λένε ότι από το 2013 και μετά υπάρχει μία μείωση των αποκοπών -συνέβαλε και το κίνημα σ αυτό το θέμα – αλλά η διόγκωση των οφειλών δεν είναι μόνο από την ανέχεια και την κρίση, αλλά και από τη στάση όσων λένε αυτή την πληρωμή μπορώ να την αναβάλω. Οπότε, έπρεπε να το δούμε αυτό το ζήτημα» σημείωσε ο υπουργός.

Ο κ. Σκουρλέτης εξήγησε ότι το πλαίσιο, που η ίδια η ΔΕΗ, η νέα Διοίκηση, είχε ορίσει για να προβεί σε διακοπή ρεύματος ήταν το εξής: δύο μήνες απλήρωτος λογαριασμός και 1.000 ευρώ χρέος, κοινωνικό τιμολόγιο δεν κόβεται, ρύθμιση σε 30 δόσεις, 10% προκαταβολή κ.λπ.

«Διαπιστώθηκε, όμως, ότι η πολιτική που εφαρμοζόταν δεν ήταν, πάντα, στο πλαίσιό της. Έτσι, βγήκε και η διευκρινιστική ανακοίνωση της ΔΕΗ, αν και παρέλειπε τον όρο των 1.000 ευρώ. Το παρακολουθούμε το πρόβλημα από το υπουργείο, έχει μετριασθεί, μάλλον, και αν χρειασθεί θα παρέμβουμε και θα ζητήσουμε από τη διοίκηση της ΔΕΗ να υλοποιεί την απόφασή της για όλες τις προβλεπόμενες καταστάσεις, παντού» είπε.

Σε ό,τι αφορά στους αγωγούς είπε ότι η κυβέρνηση δέχεται την θέση της EE για την πολλαπλότητα των πηγών. «Για να έχεις ενεργειακή ασφάλεια, πρέπει να προμηθεύεσαι ενέργεια από πολλές πηγές. Προσπαθούμε, με βάση αυτή τη λογική, να κάνουμε πραγματικότητα κάποια στιγμή και το ρωσικό αγωγό» ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι λόγω των εξελίξεων με την Τουρκία «μοιάζει να έχει παγώσει, αλλά η εντύπωση που αποκόμισα με το ταξίδι στη Ρωσία είναι ότι οι Ρώσοι τον θέλουν πραγματικά και αναζητούν εναλλακτικές οδούς, μέσω Βουλγαρίας κ.λπ».

«Έχουμε έναν ανοιχτό διάλογο, το 2016 είναι έτος Ελλάδας – Ρωσίας, έχουν αναπτυχθεί πολύ καλές σχέσεις και όχι μόνο για τα ενεργειακά ζητήματα, όπως φάνηκε και με την επίσκεψη εδώ του ρώσου αναπληρωτή πρωθυπουργού. Άρα εμείς κινούμαστε σε μια λογική πολυδιάστατης ενεργειακής πολιτικής» πρόσθεσε ο κ. Σκουρλέτης.

Τέλος, στην ερώτηση αν αντιδρούν οι ΗΠΑ στον αγωγό ανέφερε: «Προφανώς δεν εμπίπτει στους σχεδιασμούς τους. Αλλά όσες φορές εγώ έχω συναντηθεί με αξιωματούχους των ΗΠΑ ή εκπροσώπους επιχειρηματιών από τις ΗΠΑ ή με τον εδώ πρέσβη ουδέποτε είπαν κάτι τέτοιο, δεν ασκήθηκε καμιά κριτική ούτε καν με ρώτησαν για το ρωσικό αγωγό. Λένε μερικοί ότι οι Ρώσοι συζητούν για τον αγωγό ως διαπραγματευτικό χαρτί με άλλους. Δεν μου προκύπτει εμένα αυτό από τις επαφές μου. Είναι και οι Ιταλοί που έχουν ενδιαφέρον γι αυτό τον αγωγό. Θα προσέξατε ότι ο Ρέντσι εξέφρασε τη δυσφορία του για το ρωσικό αέριο, που φθάνει στη Γερμανία μέσω της Βόρειας Θάλασσας».

Facebook Comments