Μία μέρα μετά την τροπολογία που μπήκε… σφήνα μαζί με το νομοσχέδιο για την επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης, και με την οποία νομιμοποιούνται  οι λίστες φοροδιαφυγής καθώς και τα αποδεικτικά μέσα κατά της κακουργηματικής φοροδιαφυγής και διαφθοράς τα οποία αποκτήθηκαν με αξιόποινες πράξεις, ο Αλέξης Τσίπρας όλως τυχαίως έριξε μία… βόμβα. Αυτή η βόμβα θα χρησιμοποιηθεί για να αποσπάσει την προσοχή μας, όταν θα έρθει και πάλι το κουαρτέτο τον Ιανουάριο και θα ζητά το μεγάλο ψαλίδι στις συντάξεις. Παράλληλα αυτή τη βόμβα θα χρησιμοποιηθεί και ως πρόταση για ισοδύναμα έναντι των μεταρρυθμίσεων που η κυβέρνηση έχει υπογράψει ότι θα εφαρμόσει.

Ο πρωθυπουργός λοιπόν αποκάλυψε ότι ο γενικός  γραμματέας της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου – σε ταξίδι αστραπή από τις Βρυξέλλες στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα – συναντήθηκε με τον Ερβέ Φαλτσιανί, τον άνθρωπο που είχε υποκλέψει τα στοιχεία των καταθετών της HSBC, και παρέλαβε λίστα σε στικάκι με στοιχεία- φωτιά για ύποπτες συναλλαγές την οποία και παρέδωσε στον Εισαγγελέα.

Έτσι, αν και κάποιες λίστες, όπως αυτή της Βεστφαλίας-Ρηνανίας αποκτήθηκαν επίσημα, όποιες λίστες – όπως η νέα του Φαλτσιανί – αποκτώνται με μη επίσημο και παράνομο τρόπο, θεωρούνται πλέον νόμιμες εφόσον βοηθούν στο να παταχθεί η φοροδιαφυγή.

Επιπλέον, εδώ και καιρό ο Τρύφωνας Αλεξιάδης είχε ανακοινώσει την ψήφιση του νομοσχεδίου για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων, και έτσι και αυτό το σχέδιο έρχεται να κουμπώσει με την αποστολή: «Το κυνήγι των μεγάλων φοροφυγάδων», αφού θα δώσει την τελευταία ευκαιρία νομιμοποίησης των χρημάτων που έβγαλαν κάποιοι έξω παράνομα, και να γλιτώσουν από την τσιμπίδα του ΥΠΟΙΚ.

Σιγά σιγά και σταθερά λοιπόν, η κυβέρνηση Τσίπρα φτιάχνει το μεγάλο όπλο που θα «καπελώσει» τα δύσκολα και επίπονα μέτρα που θα εφαρμόσει το επόμενο δίμηνο με το Ασφαλιστικό και τη  φορολόγηση των αγροτών.

Γι αυτό άλλωστε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στο τελευταίο για το 2015 υπουργικό συμβούλιο υπογράμμισε ότι  «στο Ασφαλιστικό, η κόκκινη γραμμή μας είναι ευκρινής και απαραβίαστη, δεν έχουμε σκοπό και δεν θα προχωρήσουμε σε 12η συνεχόμενη μείωση των κύριων συντάξεων».

Ο πρωθυπουργός από την μία ποντάρει στο… χειροκρότημα του λαού και από την άλλη σκέφτεται ότι με τη νέα λίστα θα εισρεύσει «ζεστό χρήμα» το οποίο φυσικά δεν έχει προϋπολογιστεί και το οποίο και μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να μειώσει τα προαπαιτούμενα. 

Έλα όμως που το Μνημόνιο προβλέπει μέτρα ύψους 1,25% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ το 2016. Μέτρα. Δηλαδή μείωση των δαπανών. Δηλαδή των συντάξεων που καταβάλλονται. Και μάλιστα η Κομισιόν  – η Ευρώπη, εκτός από το ΔΝΤ που ο κ. Τσίπρας θέλει να… διώξει – ζητά μέτρα ύψους 1,9% του ΑΕΠ ή 3,2 δισ. ευρώ έως το 2018 καθώς δεν… πείθεται από την αύξηση των εισφορών που προτείνει η κυβέρνηση για τις κύριες συντάξεις. 

Με λίγα λόγια, τη στιγμή που το νέο Ασφαλιστικό βρίσκεται εντελώς στον αέρα ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει ήδη σφοδρή ρήξη με τους δανειστές.

Αυτός σίγουρα δεν είναι ένας καλός τρόπος να καλωσορίσει το 2016 ο κ. Τσίπρας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι της κυβέρνησης υπάρχει το σενάριο να καταθέσει μονομερώς και χωρίς την σύμφωνη γνώμη των δανειστών το δικό της νομοσχέδιο, το οποίο δεν θα ψηφιστεί αφού θα υπάρχει ο τοίχος των δανειστών. Ετσι θα το… κουνάει ως το μεγάλο της χαρτί, καθυστερώντας την εφαρμογή αυτού του προαπαιτούμενου, ώστε να πάει πακέτο με το χρέος μετά τον Φεβρουάριο ή και το καλοκαίρι.

Ωστόσο, όπως έχει γίνει και άλλες πολλές φορές κατά την διάρκεια των 11 περίπου μηνών που η κυβέρνηση Τσίπρα βρίσκεται στην εξουσία, αυτό που θα περάσει είναι το μνημόνιο και το «θέλω» των δανειστών, οι οποίοι δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω δίνοντας τον παραμικρό χώρο εκτροχιασμού από τα συμφωνηθέντα. Αλλά ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιμένει στην κούφια στρατηγική του «διαπραγματεύομαι σκληρά» αλλά «δυστυχώς αναγκάστηκα να κάνω πίσω». Ούτε η Ευρώπη αλλάζει, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Η κίνηση εντυπωσιασμού με το δόλωμα που λέγεται νέο υπερόπλο-στικάκι (πριν, το δόλωμα ήταν η αναδιάρθρωση του χρέους, μετά η άρση των capital controls κτλ) και η προαναγγελία της διάθεσης για επίθεση και ρήξη με τους δανειστές για το Ασφαλιστικό, είναι ένα ακόμη από τα γνωστά επεισόδια Τσίπρα, πριν την πλήρη υποχώρηση…

Facebook Comments