Λίγες μέρες μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου είχαμε μάθει πως το υπουργείο Οικονομικών του κ. Βαρουφάκη είχε αναθέσει στην εταιρία χρηματοοικονομικών συμβούλων Lazard  το ρόλο του συμβούλου του υπουργείου σε θέματα δημοσίου χρέους και δημοσιονομικής διαχείρισης.

Η Lazard είναι ένας όμιλος που είχε μακρά προϊστορία ως σύμβουλος ελληνικών κυβερνήσεων για σειρά θεμάτων που σχετίζονται με το κρατικό χρέος και τις ιδιωτικοποιήσεις. Ηταν σύμβουλος της κυβέρνησης ΝΔ επί Κώστα Καραμανλή για την ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», του Γιώργου Παπανδέρου το 2011, του Λουκά Παπαδήμου στη συνέχεια και στο γνωστό PSI .

Μέσα στους επόμενους μήνες, μετά από το σούσουρο που είχε δημιουργηθεί σχετικά με το πώς και το γιατί προσελήφθη η συγκεκριμένη εταιρεία από την κυβέρνηση, σε μια περίοδο που είχε εξαγγείλει περικοπές των δημοσιονομικών εξόδων, ο πρώην ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε ότι η Lazard συνεργάζεται «αμισθί και ατελώς» με το υπουργείο Οικονομικών.

Ενώ λοιπόν η κυβέρνηση είχε  έναν… τζάμπα σύμβουλο, ξαφνικά αυτός εξαφανίστηκε ή μάλλον ξαφνικά τέλος το τζάμπα. Η Lazard δεν έχει ακουστεί από τον περασμένο Μάρτιο. Μυστήριο παραμένει το πώς και το γιατί έφυγε από την Ελλάδα, την στιγμή που μέσω του στελέχους της Ματιέ Πιγκάς – ο οποίος έχει το παρατσούκλι «αριστερός τραπεζίτης» – διαμήνυε ότι πρέπει να υπάρξει κούρεμα του ελληνικού χρέους τουλάχιστον 50%. 

Πολλά έχουν ακουστεί, ότι για παράδειγμα οι Γάλλοι διαφώνησαν με τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης ή ότι κάποια στιγμή μπορεί και να τέθηκε θέμα αμοιβής. Το σίγουρο είναι πως οι άλλοτε τακτικοί θαμώνες εκ Παρισίων του ΥΠΟΙΚ, δεν έχουν ξαναεμφανιστεί από τότε, άρα την… έκαναν με ελαφρά.

Λίγους μήνες αργότερα ο Βαρουφάκης άρχισε να διαφημίζει την ιδέα του για το «εναλλακτικό σχέδιο» για την Ελλάδα,  το οποίο είχε ως βάση την ανταλλαγή χρέους (debt swaps) και για το οποίο είχε την βοήθεια του οικονομολόγου Τζέφρι Σακς και μιας ομάδας ειδικών όπως ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λάρι Σάμερς και ο βρετανός πρώην υπουργός Νόρμαν Λάμοντ . Αυτό το σχέδιο ωστόσο, το απέρριψε η τρόικα.

Οι σύμβουλοι όμως του υπουργείου Οικονομικών συνέχισαν να παρελαύνουν. Μετά έκαναν την εμφάνισή τους ο κορεάτηςΓκλεν Κιμ, ειδικός σε ζητήματα αναδιάρθρωση του χρέους και ο επίσης κορεάτης Κιμ Μπράιν, οι οποίοι και έμειναν… κληρονομιά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο μετά την παραίτηση του Βαρουφάκη.  Στην ομάδα Τσακαλώτου προστέθηκε και ο Πίτερ Λεγκλέρ, πρώην μεγαλοστέλεχος της Lehman Brothers. Για τους συγκεκριμένους, οι οποίοι είχαν παραμείνει «απλήρωτοι» για τις υπηρεσίες τους,  η κυβέρνηση φρόντισε με την ΠΝΠ που εξέδωσε την παραμονή των Χριστουγέννων να τους δώσει ένα… δωράκι, ορίζοντας ότι θα πληρωθούν τάχιστα. 

Μάλιστα ο Κιμ έπαιξε ρόλο ακόμη και στις διαπραγματεύσεις τις «ιστορικής» μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου, αφού ο Αλέξης Τσίπρας τον… προσκάλεσε για να  χειριστεί το ζήτημα του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, αφήνοντας για αρκετή ώρα τα ηνία της διαπραγμάτευσης σε αυτόν.

Αλλά όχι, οι μυστικοί σύμβουλοι με τα απόρρητα έξοδα και… έσοδα, δεν τελειώνουν εκεί. Για την προετοιμασία των επικείμενων συζητήσεων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πρόσφατα πήρε στο δυναμικό του τον John Geanakoplos, τον 60χρονο Αμερικανό καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Yale και συνιδρυτή του επενδυτικού κεφαλαίου Ellington Management Capital, το οποίο εξειδικεύεται στη διαχείριση ενυπόθηκων δανείων.

Για ότι και αν… σημαίνει αυτό, η Ellington είναι distress fund, δηλαδή διαχειρίζεται προβληματικά δάνεια με στόχο να εισπράξει περισσότερα απ όσα επένδυσε, δηλαδή είναι ένα από αυτά στα οποία έδωσε η κυβέρνηση τα κόκκινα δάνεια…

Και συγγνώμη, για ποια αναδιάρθρωση του χρέους μιλάμε; Για ποιον λόγο χρειάζονται σύμβουλοι την στιγμή που όλα έχουν ήδη αποφασιστεί. Από το καλοκαίρι έχει γίνει γνωστό ότι το χρέος της Ελλάδας κρίνεται στην παρούσα φάση βιώσιμο και στο μέλλον, σε 10 χρόνια, όταν δεν θα είναι πια, θα αντιμετωπιστεί. Η όποια συζήτηση αρχίσει μετά την αξιολόγηση είναι ήδη προαποφασισμένο και προσυμφωνημένο το πού θα καταλήξει.

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, όπως και άλλες κυβερνήσεις του παρελθόντος, με λίγα λόγια πλήρωνε και πληρώνει συμβούλους με τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, για να δώσουν λύσεις που γονατίζουν τον Έλληνα φορολογούμενο ακόμη περισσότερο, που τον αιχμαλωτίζουν ακόμη περισσότερο στην ύφεση και την ανεργία, που του κατάσχουν τον μισθό, την σύνταξη και τις (όποιες) οικονομίες και που του παίρνουν το σπίτι και το δίνουν στα αρπακτικά. Η κυβέρνηση που θα έβαζε τέλος στη λιτότητα, που θα έδινε πίσω την 13η σύνταξη, που θα καταργούσε τα μνημόνια και τον ΕΝΦΙΑ και που θα επανέφερε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, δυστυχώς βγήκε κερδισμένη από τα ψέματά της αφού κανένα δεν της κόστισε. Και δυστυχώς το αριστερό disaster story θα έχει και συνέχεια αφού το Ασφαλιστικό βρίσκεται στην επόμενη στροφή…

Facebook Comments