«Κούρεμα» σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων ευρώ θα υποστούν οι ομολογιούχοι της υπό εκκαθάριση πορτογαλικής τράπεζας Banco Espírito Santo, όπως αποφάσισε η κεντρική Τράπεζα της Πορτογαλίας.

Το ομόλογα που θα «κουρευτούν» επιβάρυναν μέχρι σήμερα τον ισολογισμό της Novo Banco, της «καλής τράπεζας» που δημιουργήθηκε το 2014 στο πλαίσιο της διάλυσης της Banco Espírito Santo.

Το «κούρεμα» θα προστατεύσει τους πορτογάλους φορολογούμενους και το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα από τυχόν περαιτέρω επιβαρύνσεις για την υποστήριξη της Novo Banco, με δεδομένο ότι το Νοέμβριο η ΕΚΤ είχε ζητήσει την κεφαλαιακή ενίσχυση του ιδρύματος με 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι τίτλοι των 1,99 δισεκ. ευρώ – που θα χρησιμοποιηθούν ώστε να καλυφθεί το εν λόγω κενό – θα μεταφερθούν στην «κακή τράπεζα» όπου βρίσκονται ήδη τα υπόλοιπα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία της BES, και η οποία θα εκκαθαριστεί με δικαστική επίβλεψη.

Οι ανώτεροι ομολογιούχοι είχαν αρχικά προστατευθεί από το πρώτο «κούρεμα» που έγινε σε μετόχους της BES το 2014, όμως, η Τράπεζα της Πορτογαλίας αποφάσισε τελικά να περιλάβει και τους εν λόγω τίτλους στην εκκαθάριση.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ανώτεροι ομολογιούχοι υποχρεώνονται να υποστούν ζημιές προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η διάσωση μίας προβληματικής τράπεζας στη νοτιοευρωπαϊκή χώρα. Η απόφαση συνάδει με το πνεύμα των νέων ευρωπαϊκών κανονισμών που αποσκοπούν στην προστασία των φορολογούμενων, ακόμα κι αν πρέπει να «θυσιαστούν» τα κεφάλαια επενδυτών.

Η κίνηση της Τράπεζας της Πορτογαλίας έρχεται επίσης λίγες ημέρες πριν τεθεί σε εφαρμογή ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την εκκαθάριση τραπεζών (από 1η Ιανουαρίου), ο οποίος προβλέπει ακόμα και «κούρεμα» μη προστατευμένων καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.

Η κεντρική τράπεζα αποσαφηνίζει στη σχετική ανακοίνωσή της ότι δεν θα υπάρξει άλλη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων μεταξύ της Novo Banco και της «κακής τράπεζας», κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και οι καταθέτες με καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα προστατευθούν.
 

Facebook Comments