Σε έντεκα μήνες οι Αμερικανοί ψηφίζουν για τον νέο τους πρόεδρο. Όποιος ή όποια αναλάβει τη θέση, οι διεθνείς επιπτώσεις πρόκειται να είναι τεράστιες. Ένα ζήτημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος είναι η εμπλοκή των ΗΠΑ στην Εγγύς Ανατολή. Μέχρι σήμερα οι προσπάθειες να επιβληθεί εκεί μία σταθερή κατάσταση ειρήνης έχουν αποτύχει.

Οι ΗΠΑ φαίνεται πως έχουν «επενδύσει» σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη πολλά δισεκατομμύρια δολάρια. Κι οι πολίτες της χώρας αναρωτιούνται: ποιος είναι ο λόγος; Η Ουάσιγκτον έχει θέσει στην Εγγύς Ανατολή στόχους προστασίας της διεθνούς ασφάλειας, επιχειρώντας να περιορίσει τη δύναμη των Ισλαμιστών. Αλλά το 2016 δεν πρόκειται κατά τα φαινόμενα να σημάνει την ήττα του Ισλαμικού Κράτους ή της Αλ Κάιντα. Γι αυτό και ο Ομπάμα πρόκειται να αφήσει το πρόβλημα στον διάδοχό του.

Τεταμένες θα παραμείνουν κατά τα φαινόμενα και οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας ακόμη και μετά την αποχώρηση του Ομπάμα από την προεδρία. Ο αμερικανός πρόεδρος είναι ανυποχώρητος ως προς τις κυρώσεις της χώρας του προς το Κρεμλίνο. Ειδικά όσον αφορά την Ευρώπη, η πολιτική της Μόσχας έχει πλήξει τελευταία την ειρηνική τάξη πραγμάτων της Γηραιάς Ηπείρου. Και γι αυτό η σκληρή στάση των ΗΠΑ φαίνεται πως αντιμετωπίζεται θετικά από την Ουκρανία, την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής. Ως προς αυτό το ζήτημα, αλλά και απέναντι στο αίτημα της βελτίωσης των δύσκολων σχέσεων των ΗΠΑ με το Ιράν και την Κούβα, ο διάδοχος του Ομπάμα θα πρέπει να καταβάλει εκ νέου μεγάλες προσπάθειες.

Η τελευταία απόπειρα του Ομπάμα απέναντι στο λόμπι των όπλων

Συνέχεια προκύπτουν στις ΗΠΑ νέες αιματηρές επιθέσεις ενόπλων με πολυάριθμους νεκρούς και τραυματίες – τελευταία στο Ρόουζμπουργκ και στο Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνιας με συνολικά 25 νεκρούς. Ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε με αφορμή τα δύο περιστατικά αυστηρότερη νομοθεσία όσον αφορά την οπλοκατοχή, ωστόσο τα λόγια του φαίνεται ότι έπεσαν για μία ακόμη φορά στο κενό.

Στην τελευταία τηλεοπτική ομιλία του ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε μια νέα απόπειρα αντιμετώπισης του φαινομένου. «Λαμβάνω συνεχώς γράμματα από γονείς, δασκάλους και παιδιά» είπε «κι είναι αδύνατο να παραμείνω παρατηρητής και να μην κάνω τίποτα». Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έχουν αποκαλύψει τις προσπάθειες του αμερικανού προέδρου να υποχρεώσει τους εμπόρους όπλων να ελέγχουν τους πελάτες τους. Αλλά και οι κανόνες για τη δήλωση χαμένων ή κλεμμένων όπλων θα πρέπει να γίνουν περισσότερο αυστηροί σύμφωνα με τα σχέδια του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ. Μέχρι σήμερα τα προτεινόμενα μέτρα δεν είχαν καμία τύχη στο αμερικανικό Κογκρέσο, στο οποίο κυριαρχούν οι ρεπουμπλικάνοι – πάντα με την ιδεολογική υποστήριξη της πανίσχυρης Εθνικής Ένωσης Όπλων (NRA).

Τέλος, πλάι στο ζήτημα της οπλοκατοχής ανοιχτό παραμένει ακόμη και το ερώτημα, εάν ο Ομπάμα θα προλάβει να καταργήσει τις φυλακές του Γκουαντανάμο πριν από τη λήξη της θητείας του. Πρόκειται για ένα σχέδιο που ανακοινώθηκε αμέσως μετά την πρώτη του εκλογή το 2008. Ωστόσο και αυτό το ζήτημα αντιμετώπισε τη σθεναρή αντίσταση του αμερικανικού Κογκρέσου.

Facebook Comments