Guardian: Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την Ελλάδα το 2016
Δυσοίωνες προβλέψεις για την Ελλάδα το 2016, κάνει η βρετανική εφημερίδα Guardian αναφέροντας ότι η νέα χρονιά θα είναι πολύ δύσκολη
Δυσοίωνες προβλέψεις για την Ελλάδα το 2016, κάνει η βρετανική εφημερίδα Guardian αναφέροντας ότι η νέα χρονιά θα είναι πολύ δύσκολη
Ένας από αυτούς είναι ο Σταύρος Στάικος τον οποίο η Βρετανίδα δημοσιογράφος συνάντησε στο παράρτημα της Ένωσης Καταναλωτών και Δανειοληπτών στο κέντρο της Αθήνας όπου είχε βρεθεί για να πάρει συμβουλές. «Είναι δύσκολο να είσαι αισιόδοξος», λέει ο συνταξιούχος που παλεύει να σώσει το σπίτι του. «Ποιος θα σκεφτόταν ότι θα φτάναμε σε αυτό; Ποιος θα σκεφτόταν ότι στην ηλικία των 63 θα ανησυχούσα ότι θα έχανα το σπίτι μου», συνεχίζει.
Όπως θα τονίσει στο τέλος τουάρθρου της η Βρετανίδα δημοσιογράφος, η μελλοντική σταθερότητα της Ελλάδας εξαρτάται από ανθρώπους όπως ο Σταύρος Στάικος για τους οποίους οι αριθμοί «δεν είναι κάτι το αφηρημένο», αλλά πραγματικοί. «Τι να πεις», λέει ο συνταξιούχος όταν τον ρωτάει για το ενδεχόμενο αναταραχών. «Έχω ένα δάνειο 45.000 ευρώ, μία σύνταξη που έχει περικοπεί στα 700 ευρώ τον μήνα, λογαριασμούς 300 ευρώ τον μήνα, και μία μηνιαία εξόφληση υποθήκης 400 ευρώ. Δεν γνωρίζω τι θα φέρει το μέλλον. Το μόνο που ξέρω είναι ότι δεν μπορώ να εξυπηρετήσω το δάνειο και ότι θα κάνω ό, τι χρειαστεί για να προστατέψω την οικογένειά μου, για να προστατέψω το σπίτι μου».
Το άρθρο συνεχίζεται δίνοντας μεγάλη βάση στην πιθανότητα των κοινωνικών αναταραχών. «Όπως μια οδύσσεια δίχως τέλος, η μεγάλη οικονομική κρίση της Ελλάδας συνεχίζεται και η δύσκολη θέση ανθρώπων όπως ο Στάικος πυροδοτεί φόβους για κοινωνικές αναταραχές», τονίζει ο Guardian που κάνοντας μία αναδρομή στις πολιτικές εξελίξεις που σημάδεψαν το 2015 καταλήγει ότι το 2016 θα είναι «ακόμα πιο απρόβλεπτο». «Τα πιο δύσκολα, πολλοί θα συμφωνήσουν, δεν έχουν έρθει ακόμα, ακόμα κι αν οι Έλληνες κοιτάζουν απευθείας στην άβυσσο και αποδέχονται ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική στους περιορισμούς του να είσαι μέλος της ευρωζώνης».
Την δύσκολη κατάσταση των Ελλήνων, αλλά και την κακή τους ψυχολογία μεταφέρει και η διευθύντρια της Ένωσης Καταναλωτών και Δανειοληπτών, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το γεγονός ότι οι πολίτες δεν πιστεύουν τις υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι όλα θα πάνε καλά. Το ερώτημα που πλέον προκύπτει, συνεχίζει το άρθρο, είναι αν η Ελλάδα θα καταφέρει ποτέ να ανακάμψει, τονίζοντας ταυτόχρονα όμως ότι οι οιωνοί είναι ανάμεικτοι.
Οι υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα για «τελική έξοδο από την οικονομική κρίση» και «εθνική αναγέννηση» δεν ικανοποιούν τους Έλληνες οι οποίοι είναι δύσπιστοι. Για να το αποδείξει αυτό οι Guardian κάνει αναφορά σε τελευταία δημοσκόπηση στην οποία το 55% των Ελλήνων εμφανίζεται απαισιόδοξο για το μέλλον, ενώ το 61% θεωρεί ότι η πιθανότητα ενός Grexit δεν έχει εξαφανιστεί.
«Παρόλα αυτά, μετά από χρόνια βάζοντας και σπάζοντας προθεσμίες και έκτακτες συνόδους κορυφής, αυτό είναι ένα έθνος που έμαθε να έρχεται αντιμέτωπο με τις αντιξοότητες. Έχει αποδεχτεί, έχοντας παγιδευτεί σε έναν φαύλο κύκλο λιτότητας και χρέους, ότι η σωτηρία δεν θα είναι εύκολη δεδομένου ότι έρχεται με τις επιπτώσεις των περικοπών των δαπανών», σχολιάζει σημειώνοντας στη συνέχεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα αντίστασης έχει μετατραπεί στην πολιτική δύναμη που «θα επιβλέπει την εφαρμογή του πιο οδυνηρού προγράμματος διάσωσης της χώρας» το οποίο όπως εξηγεί περιλαμβάνει σκληρά μέτρα για φορολογούμενους, αγρότες και συνταξιούχους.
Η βρετανική εφημερίδα όμως δεν παραλείπει να αναφερθεί και στον πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα τον οποίο περιγράφει ως «πανούργο διπλωμάτη» (:willy tactician) καθώς κατάφερε στο περασμένο δημοψήφισμα να μετατρέψει το ηχηρό «όχι» σε ένα ταπεινωτικό «ναι», ενώ ενισχύθηκε παράλληλα από μία «αδύναμη αντιπολίτευση».
«Εκτός κι αν η κεντροδεξιά παράταξη της ΝΔ εγκαινιάσει μία νέα εποχή όταν διεξάγει τις εκλογές για την ηγεσία στις 10 Ιανουαρίου, ο πρώην κομμουνιστής θα παραμείνει η κυρίαρχη φιγούρα στην ελληνική πολιτική σκηνή», τονίζει ο Guardian που συνεχίζει αναλύοντας πόσο πιθανή είναι η επιβίωση της παρούσας κυβέρνησης από την στιγμή που αυτοί που πιστεύουν ότι οι νόμοι που θα εφαρμοστούν θα οδηγήσουν και στην ανάπτυξη, είναι λίγοι.
Ανάμεσα στους δύσπιστους είναι ο Αριστείδης Χατζής, αναπληρωτής καθηγητής Δικαίου και Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. «Δεν μπορώ να δω πως η κυβέρνηση θα επιβιώσει των μεταρρυθμίσεων», λέει και συνεχίζει: «Νομίζω ότι αυτή η κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με ανυπέρβλητα προβλήματα νωρίς το 2016». Ο ίδιος εκφράζει την ανησυχία του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα απελπιστεί, ενώ εκφράζει και τους φόβους του για μία πιθανή άνοδο της Χρυσής Αυγής.
«Οι αναλυτές συμφωνούν ότι ο Τσίπρας είτε θα προσπαθήσει να εδραιώσει την εξουσία του ενισχύοντας τον συνασπισμό ή θα κηρύξει για μία ακόμα φορά εκλογές», γράφει η βρετανική εφημερίδα αναφέροντας τις επιλογές που έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι η πολιτική και οικονομική αναταραχή που θα προκύψουν εάν η κυβέρνηση πέσει» σημειώνει ο Αριστείδης Χατζής.
Τέλος, όπως υποστηρίζει ο Guardian, η άποψη που εξέφρασε ο Τσίπρας ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι ο μόνος τρόπος διαφυγής από το οικονομικό χάος, ήταν αυτή που ενσάρκωσε την αποδοχή των σκληρών όρων που συνδέονται με την τελευταία συμφωνία διάσωσης, και που τελικά έδωσε και μία ταυτότητα στους Έλληνες.
«Έχουμε επιτέλους καταλάβει ότι το να συνδέουμε τους εαυτούς μας με την Ευρώπη είναι ο μόνος τρόπος για κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο», λέει στην εφημερίδα ο διακεκριμένος φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος τονίζοντας ότι «αν δεν ήταν η Ευρώπη, οι κανόνες της και οι οδηγίες της η Ελλάδα δεν θα θα διέφερε και πολύ από το Ιράκ».
«Αυτό μπορεί εν μέρει να εξηγήσει γιατί η Ελλάδα το 2016 θα παραμείνει ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης και γιατί, σε αντίθεση με άλλα διασωθέντα κράτη -μέλη της ΕΕ, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης θα πετύχει χωρίς άλλη ελάφρυνση του χρέους» σημειώνει ο Guardian.
Facebook Comments