Toπικά Ταμιευτήρια για ενίσχυση των ΜμΕ
Toπικά Ταμιευτήρια για ενίσχυση των ΜμΕ
Toπικά Ταμιευτήρια για ενίσχυση των ΜμΕ
«Σε πρώτη φάση σκεφτόμαστε με τους Έλληνες εταίρους μας για δημιουργία δύο μονάδων στην Κεντρική Μακεδονία και στην Πελοπόννησο. Επιπλέον σχεδιάζουμε έναν Σύνδεσμο Ταμιευτηρίων στην Αθήνα που θα συντονίζει τη συνεργασία και την ίδρυση νέων ιδρυμάτων» σημείωσε ο κ. Fahrenschon ο οποίος αναμένεται να συζητήσει το όλο επιχειρηματικό σχέδιο μαζί με τον κ. Heinrich Haasis, τον Πρόεδρο του Παγκοσμίου Ιδρύματος των Ταμιευτηρίων και με τον υφυπουργό Εργασίας της Γερμανίας αρμόδιο για τις ελληνογερμανικές σχέσεις Χ. Φούχτελ με την ελληνική κυβέρνηση.
Επιπλέον έδωσε το στίγμα για το πώς θα πρέπει να διαμορφωθεί η «επόμενη μέρα» στον τραπεζικό χάρτη της Ελλάδας και της Ευρώπης, εκφράζοντας τη διαφωνία του για τυχόν διασώσεις προβληματικών κι αποτυχημένων τραπεζών. «Δεν συμφωνούμε σε μια κοινή ευρωπαϊκή προστασία καταθέσεων. Δεν πρέπει να παίζουμε με την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων καταθετών, αν δεν θέλουμε να προκαλέσουμε ακόμα μεγαλύτερη κρίση. Από την άλλη δεχόμαστε ότι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα χρειάζεται αλληλεγγύη» σημείωσε.
Παράλληλα έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Ευρωζώνης. «Έχουμε κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα. Έλληνες και Γερμανοί ανήκουν στην κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια. Έχουμε κοινές πολιτισμικές ρίζες και μοιραζόμαστε κοινές πεποιθήσεις. Αυτό είναι το κοινό μας θεμέλιο. Η Ελλάδα ως το λίκνο της Ευρώπης και συνεπώς ανήκει άρρηκτα στην Ευρώπη»
υπογράμμισε.
Στη σημασία των πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται από κοινού με τη Γερμανία και έχουν στόχο τη στήριξη της ρευστότητας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού επιμελητηρίου Μ. Μαϊλης. «Δεδομένου ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών ελληνικών τραπεζών, που ήδη ολοκληρώνεται, θα υπάρξει ένα μεγάλο διάστημα αναδιαρθρώσεων και προσαρμογών, πράγμα που σημαίνει, ότι το πρόβλημα ρευστότητας της οικονομίας το πιθανότερο είναι ότι θα διαρκέσει ακόμα επί μακρόν. «Το Ελληνο-Γερμανικό Επιμελητήριο, υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες που μπορούν να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και να δημιουργήσουν πηγές χρηματοδότησης επενδύσεων» υπογράμμισε ο κ. Μαϊλης και συμπλήρωσε:
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εντεταλμένος της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, κ. Hans-Joachim Fuchtel (MdB) υπογράμμισε τον κεντρικό ρόλο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου για τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και ευχαρίστησε για τη στενή και συνεπή συνεργασία.
Στη συνέχεια ο Φούχτελ αναφέρθηκε στη διττή εκπαίδευση και ευχαρίστησε το Επιμελητήριο για την υποστήριξή του στην υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων. «Δεν είναι τυχαίο που στις χώρες που εφαρμόζεται το σύστημα της διττής εκπαίδευσης, υπάρχει σημαντικά πιο μικρή ανεργία στους νέους. Κάναμε πρόοδο και η διττή εκπαίδευση θα ξεκινήσει για τους τομείς του τουρισμού και επισίτισης. Το Φθινόπωρο ξεκινά η διττή εκπαίδευση σε επαγγελματική σχολή στην Κρήτη. Χωρίς την υποστήριξη του Επιμελητηρίου δεν θα το είχαμε καταφέρει. Αυτόν το δρόμο θα πρέπει – από κοινού – και με συνέπεια να συνεχίσουμε.»
Στη στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, την προσέλκυση επενδύσεων και την βελτίωση του οικονομικού κλίματος αναφέρθηκε ο Γεν. Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Δρ. ΑθανάσιοςΚελέμης. Μάλιστα έκανε και ειδική αναφορά στις πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου και ειδικότερα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα “ProGreece”, που έχει στόχο την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων, τη στήριξη της απασχόλησης με τη διατήρηση ή και την αύξηση των θέσεων εργασίας, τη δημιουργία σταθερών συνεργασιών η?/και επενδύσεων μεταξύ ελληνικών και γερμανικών εταιριών, όπως και η τόνωση της εμπιστοσύνης της γερμανικής αγοράς στην ελληνική, αλλά και τη διττή εκπαίδευση στην Ελλάδα. «Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η δημιουργία καλά εκπαιδευμένων μεσαίων στελεχών, που θα μπορούν να υποστηρίξουν τις επιχειρηματικές προσπάθειες των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, στα πλαίσια μιας ανοιχτής αγοράς και μακροπρόθεσμα θα συμβάλει στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων» ανάφερε ο κ. Κελέμης.
Τι είναι τα Τοπικά Ταμιευτήρια
Σε ό,τι αφορά το δίκτυο Ταμιευτηρίων η συμβολή της γερμανικής πλευράς έγκειται στη χορήγηση της αναγκαίας τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη ενός αποκεντρωμένου τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα. Στόχος είναι η προσφορά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, οι οποίες να διέπονται από οικονομικές αρχές και ταυτόχρονα από κοινωνική υπευθυνότητα για την στήριξη της τοπικής οικονομίας και του πληθυσμού. Δεν πρόκειται δηλ. ούτε για επένδυση, ούτε για άμεση οικονομική παρέμβαση γερμανικών τραπεζών ταμιευτηρίου στην Ελλάδα, με την παροχή δανείων αλλά για μια υποστήριξη από την Γερμανία και από άλλες χώρες της ΕΕ στην ίδρυση ελληνικών τοπικών τραπεζών.
Στο πλαίσιο μιας σχετικής πρωτοβουλίας της ΕΕ και της γερμανικής κυβέρνησης, το Ίδρυμα για την Διεθνή Συνεργασία της Τράπεζας Ταμιευτηρίου επιμελήθηκε την εκπόνηση ενός σχεδίου για την ανάπτυξη τοπικών τραπεζών ταμιευτηρίου στην Ελλάδα, ενώ , ήδη, από το φθινόπωρο του 2012 έχουν γίνει πολλές σχετικές συνομιλίες στην Ελλάδα.
Στην Ελλάδα, και κυρίως στις περιφέρειες, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και μεγάλη ανάγκη για τοπικές τράπεζες, οι οποίες θα παρέχουν τραπεζικές υπηρεσίες σε μεγάλο αριθμό πληθυσμού καθώς και σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Οι αρχές του γερμανικού μοντέλου τραπεζών ταμιευτηρίου, όπως η τοπική παρουσία, η αρχή της περιφέρειας, η πρόσδεση στην τοπική οικονομία, η εστίαση σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, η πρόσβαση όλων τον κοινωνικών στρωμάτων και φυσικά η επαγγελματική διαχείριση με δικαιοδοσία λήψης αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο, έγιναν σε μεγάλο βαθμό αποδεκτές.
Άλλα χαρακτηριστικά της γερμανικής τράπεζας ταμιευτηρίου, όπως η νομική της μορφή και η πρόσδεση στους δήμους ως φορέων, δεν μπορούν να μεταφερθούν στην Ελλάδα. Βεβαίως μπορεί να εξασφαλιστεί σε μόνιμη βάση η δημόσια αποστολή και μέσω ιδρυμάτων ως φορέων των εκάστοτε τραπεζών ταμιευτηρίου
Η Ένωση Ταμιευτηρίων της Γερμανίας (Sparkassen-Finanzgruppe) είναι ένα δίκτυο
αυτόνομων επιχειρήσεων με 345.000 αποσχολούμενους, από αυτούς 250.000 στις Sparkassen (τοπικα ταμιευτηρια. Τράπεζες), 50 εκατομμύρια πελάτες ή διαφορετικά τα ? των επιχειρήσεων σε Sparkassen στη Γερμανία
Πρόκειται για επιχιερήσεις δημοσίου δικαίου, χωρίς μετόχους, όπου τα κέρδη μένουν στην επιχείρηση, και όσα δεν χρειάζονται δίνονται για κοινωφελείς σκοπούς.
Facebook Comments