Η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ουσιαστικά μπορεί να θεωρηθεί ότι ξεκίνησε με την υποβολή από την κυβέρνηση στους δανειστές της πρότασης για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Η αξιολόγηση θα κρατήσει 2-3 μήνες και θα γίνει μέσα σε ένα αρκετά δύσκολο περιβάλλον τόσο εντός της ευρωζώνης όσο και διεθνώς με την κρίση στην Κίνα και τις αναταράξεις στις αγορές.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει ως δική της έμπνευση το περιεχόμενο της πρότασης και φυσικά να υποβαθμίσει τις επιπτώσεις της μεταρρύθμισης. Η αλήθεια είναι διαφορετική. Υπήρξε συνεννόηση τουλάχιστον με την Κομισιόν σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του περιεχομένου, όπως γίνεται άλλωστε με όλες τις κυβερνήσεις χωρών που βρίσκονται σε Mνημόνιο, προκειμένου να αποφεύγονται αρνητικές εκπλήξεις και αδιέξοδα.

Το ότι υπήρξε συνεννόηση δεν σημαίνει ότι η πρόταση που υπέβαλε η κυβέρνηση έχει ήδη γίνει δεκτή από όλους. Αντίθετα, η διαπραγμάτευση θα έχει δρόμο, γιατί η χώρα μας δεν διαπραγματεύεται μόνο με την Κομισιόν, αλλά με 18 εταίρους στην ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τη στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Εurogroup, όταν το θέμα θα φτάσει σε πολιτικό επίπεδο. Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τη στάση του ΔΝΤ, το οποίο από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις του δείχνει να συνδέει τη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα με δραστικές περικοπές των δαπανών για τις συντάξεις.

Ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, φρόντισαν να στείλουν το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους θα έρθει στο τέλος της ημέρας και αφού προηγηθεί συμφωνία για το συνταξιοδοτικό και όλα τα θέματα της πρώτης αξιολόγησης.

Facebook Comments