Πτωτικό ρεκόρ σημείωσε τον Φεβρουάριο ο ρυθμός ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας της συρρίκνωσης της βιομηχανικής παραγωγής και του ήπιου χειμώνα που περιόρισε τη χρήση συστημάτων κλιματισμού, σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ. Η καθαρή ζήτηση για ενέργεια υποχώρησε 12% στις 3,84 εκατομμύρια μεγαβατώρες (MWh), σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο διαχειριστής του ηλεκτρικού συστήματος (ΑΔΜΗΕ). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από την έναρξη δημοσίευσης μηνιαίων στοιχείων τον Αύγουστο του 2004.


Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας συρρικνώνεται συνεχώς τα τελευταία τέσσερα έτη με τις εταιρίες παραγωγής να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν σε συνθήκες επιταχυνόμενης ύφεσης.
Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τις βιομηχανίες υποχώρησε 4,4% τον Φεβρουάριο, υποδηλώνοντας ότι η πενταετής περίοδος ύφεσης δεν είναι κοντά στο τέλος της.


Επιπλέον, οι ήπιες καιρικές συνθήκες του Φεβρουαρίου βοήθησαν τα νοικοκυριά να περιορίσουν τη χρήση κλιματιστικών. Τους τελευταίους μήνες πολλοί καταναλωτές στράφηκαν σε αυτά για να αποφύγουν την αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, η τιμή του οποίου αυξήθηκε κατά ένα τρίτο περίπου.


Τα δύο τρίτα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καλύπτονται από τη ΔΕΗ που είναι και ο μόνος παίκτης στη λιανική αγορά. Μετά τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις η εταιρία αύξησε την παραγωγή από υδροηλεκτρικές μονάδες της στις 708.651 MWh, το υψηλότερο επίπεδο της τριετίας, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ.


Η αύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής μειώνει το μέσο κόστος παραγωγής για την ΔΕΗ, το οποίο είναι χαμηλότερο στα υδροηλεκτρικά παρά στις θερμικές μονάδες της.

Facebook Comments