Εβδομάδα έντονων διακυμάνσεων η τρέχουσα, ενόψει της λήξης των τριπλών σειρών στα παράγωγα την Παρασκευή. Αυτό δε σημαίνει όμως, ότι δεν δίνεται η ευκαιρία για την αποκομιδή βραχυπρόθεσμων κερδών, όπως σήμερα. Mεγάλη  μεταβλητότητα παρατηρείται στη χρηματιστηριακή αγορά με τον γενικό να ανακάμπτει εντυπωσιακά και μάλιστα με σημαντικό τζίρο, που προσεγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ.

Με χαμηλό στις 935 μονάδες, ο γενικός δείκτης ανακάμπτει στις 966 μονάδες και μάλιστα χωρίς να στηρίζεται στις τράπεζες, αν και οι αρχικές απώλειες του κλάδου έχουν περιοριστεί περίπου  σε 0,6%.

Ισχυρή είναι η αντίδραση που βγαίνει στη ΔΕΗ, με τη μετοχή να ενισχύεται πάνω από 7%, στα 6,83 ευρώ, Μυτιληναίος στα 4,81 ευρώ και κέρδη πάνω από 7%. Κέρδη πάνω από 8% για την Κύπρου, μετά τις πληροφορίες για έλευση ρώσικων κεφαλαίων, αντίδραση άνω του 6% για την Τέρνα Ενεργειακή που είχε χάσει μέχρι και χθες όλα τα κέρδη του 2013.

Το καλό κλίμα περνάει επίσης σε όσα χαρτιά είχαν  πιεστεί το τελευταίο διάστημα, τον ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ, τη Βιοχάλκο, την MIG, την Ελλάκτωρ και την ΕΧΑΕ.
Η άνοδος αυτή έρχεται σε μία δύσκολη στιγμή, λίγο πριν ανατραπεί η χρηματιστηριακή στήριξη που βγαίνει στα επίπεδα κάτω των 930 μονάδων με έσχατο σημείο στήριξης τις 910 μονάδες.

Χρειάζεται χρόνος μερικών ημερών, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, για να φανεί αν τελικά όλο αυτό που «έζησε» η αγορά από τα τέλη Φεβρουαρίου ήταν απλά μία διόρθωση.

Η αγορά, αναφέρουν οι χρηματιστές, χρειάζεται ισχυρότερες ενδείξεις ότι το κλίμα αλλάζει. Χρειάζεται δηλαδή, κάποιο καλό νέο από τις αποκρατικοποιήσεις, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ή από την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Πάντως, αύριο θα «τιμολογηθούν» τα αποτελέσματα της συνάντησης του πρωθυπουργού με την τρόικα.

Κατά τα άλλα, οι πληροφορίες ότι η τρόικα έχει ενστάσεις και ως προς το deal ETE – Eurobank, μάλλον δεν αρέσει στους συναλλασσόμενους, αφού το νέο αυτό έρχεται να καλύψει τη γενναιόδωρη προσφορά του Fairfax, ύψους 1,5 δις. ευρώ, στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής.

Facebook Comments