Ο Πούτιν, ο σκύλος του και η Δύση
Στη μαραθώνια συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild ο Πούτιν επαναλαμβάνει κατηγορίες κατά της Δύσης, επιλέγει όμως ηπιότερους τόνους
Στη μαραθώνια συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild ο Πούτιν επαναλαμβάνει κατηγορίες κατά της Δύσης, επιλέγει όμως ηπιότερους τόνους
Πούτιν: «Όλοι κάνουν λάθη»
Οι απαντήσεις του Πούτιν και όχι οι ερωτήσεις των δύο δημοσιογράφων της εφημερίδας έπαιξαν σε όλα τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων της χώρας. Το όλο είχε τα χαρακτηριστικά ομιλίας, ιδιαίτερα στα σημεία που ο Πούτιν διάβαζε από έγγραφα με το δάχτυλο να δείχνει την κάθε γραμμή. Ο ρώσος πρόεδρος παραδέχθηκε ωστόσο τα προβλήματα της χώρας, τόνισε όμως ότι θα ξεπεραστούν και ότι από την κρίση θα αναγεννηθούν νέες δυνάμεις.
Έσπευσε μάλιστα να ζητήσει συγγνώμη για ένα συμβάν που έγινε πριν από εννέα χρόνια, αλλά που παρόλα αυτά συνεχίζει να συζητείται στο Βερολίνο. Αφορά τον σκύλο του που κατά τη διάρκεια συνάντησης με την καγκελάριο Μέρκελ μπήκε στον χώρο της συνάντησης και πλησίασε την καγκελάριο. Ο Πούτιν δεν ήξερε ότι η Μέρκελ φοβόταν τα σκυλιά και, όταν το διαπίστωσε, ζήτησε αμέσως συγγνώμη. Στο συμβάν έγιναν αναφορές πολύ “ψηλά” σε διαδικτυακούς τόπους, μαζί με τις δηλώσεις του για την οικονομία.
Η οικονομική εφημερίδα Wedomosti, φερέφωνο της οικονομικής ελίτ και όργανο του δυτικόφερτου οικονομικού κατεστημένου, σε διαδικτυακή της έκδοση, ανακάλυψε μια αξιοπρόσεκτη φράση του ρώσου προέδρου για την εξωτερική πολιτική. «Όλοι κάνουν λάθη», παραδέχθηκε, «η Ρωσία όπως και η Δύση ευθύνονται για τη μεταξύ τους ρήξη». Μια παραδοχή που αφήνει περιθώρια πολλών ερμηνειών και εικασιών.
«Ο Πούτιν αναζητά το διάλογο με τη Δύση»
Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης που δημοσίευσε χθες η Bild ο Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε διατεθειμένος να ξαναρχίσει τη συνεργασία της χώρας του με το ΝΑΤΟ και τόνισε έτοιμος να συμμετάσχει στους G 8, «γιατί είναι πάντα χρήσιμο να ανταλλάσσει κανείς διαφορετικές απόψεις και να ακούει τις ρωσικές θέσεις». Ο Φιοντόρ Λουκγιανόφ, αρχισυντάκτης ενός περιοδικού εξωτερικής πολιτικής που πρόσκειται στο Κρεμλίνο, προειδοποίησε μιλώντας στη DW να μη δημιουργηθούν από τη συνέντευξη μεγάλες προσδοκίες. «Δεν πρόκειται για μια νέα αρχή στις σχέσεις Ρωσίας – Δύσης, η Ρωσία επιζητεί τη συνεργασία σε πρακτικά ζητήματα και θέλει να απομακρυνθεί από τις διενέξεις».
Στην ανάλυση του Αλεξέι Μαλασένκο, από το γραφείο του Ιδρύματος Carnegie στη Μόσχα, επισημαίνεται ότι ο Πούτιν βρίσκεται υπό την πίεση να προβεί σε κινήσεις. «Ο ρώσος πρόεδρος αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι η κατάσταση στην οικονομία είναι καταστροφική», δήλωσε ο Μαλασένκτο στην DW. «Η Ρωσία επαίρεται για τις πολυδάπανες στρατιωτικές της περιπέτειες και οδηγείται συνεχώς στην απομόνωση, μια εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη για την εσωτερική σταθερότητα», τόνισε, υποστηρίζοντας ότι η συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Bild αποδεικνύει ότι ο Πούτιν αναζητά το διάλογο με τη Δύση.
Facebook Comments