«Ο έλληνας υπουργός υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος πραγματοποιεί σήμερα σύντομη επίσκεψη στο Βερολίνο. Ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν είναι η γερμανική συνδρομή στην δίωξη του οικονομικού εγκλήματος, σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Το υπουργείο Οικονομικών της Βόρειας-Ρηνανίας Βεστφαλίας επιβεβαίωσε ενώπιον της διαδικτυακής έκδοσης της εφημερίδας της Φρανκφούρτης (FAZ.NET) ότι η ελληνική πλευρά ανέλαβε πρωτοβουλία ζητώντας “ανταλλαγή know-how“.

Η συνεργασία ξεκινά με την εκπαίδευση 50 ελλήνων υπαλλήλων από γερμανούς φοροελεγκτές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Το σχετικό κείμενο προθέσεων θα υπογραφεί το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα. (..) Για αρκετό χρονικό διάστημα οι ελληνικές κυβερνήσεις αντιμετώπιζαν τις γερμανικές προτάσεις για βοήθεια στην αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος ως παρέμβαση στα κυριαρχικά τους δικαιώματα. (…) Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν δείχνει να έχει πρόβλημα με συνεργασίες σε λεπτά ζητήματα και επιδιώκει τη βοήθεια του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας».

«Ακόμα μια μαχαιριά στην καρδιά της Τουρκίας»

«H επίθεση αυτοκτονίας μπροστά από το Μπλε Τζαμί είχε δύο στόχους: την Τουρκία και τη Γερμανία, παρατηρεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Δεν είναι σύμπτωση ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε μόλις τέσσερις μέρες μετά τις πρώτες πτήσεις γερμανικών αναγνωριστικών αεροσκαφών πάνω από τη Συρία. Στόχος ήταν να πληγεί και η Τουρκία, μιας και τα γερμανικά αεροσκάφη απογειώνονται από την τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ, ενώ την ίδια στιγμή η Αγκυρα διακόπτει τον ανεφοδιασμό του Ισλαμικού Κράτους στα τουρκοσυριακά σύνορα. Τρομοκρατία στις τουρκικές πόλεις, πόλεμος στα νοτιοανατολικά της χώρας. Τα φαινόμενα βίας έχουν πολλαπλασιαστεί το τελευταία εξάμηνο».

Η Süddeutsche Zeitung επιγράφει ένα από τα άρθρα της με τον τίτλο «Ακόμα μια μαχαιριά στην καρδιά της Τουρκίας, ενώ σε σχόλιό της υπογραμμίζει ότι «υπάρχουν δικαιολογημένες υποψίες ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα η Τουρκία συνεργάζονταν με το Ισλαμικό Κράτος για να εξασθενήσει τους Κούρδους. Τελικά αποδεικνύεται ότι η επιστροφή του Ταγίπ Ερντογάν σε μια στρατηγική των συγκρούσεων δεν ωφέλησε την Τουρκία».

Παρόμοια άποψη εκφράζει και η ελβετική Neue Zürcher Zeitung: «Έχει συνειδητοποιήσει ο Ταγίπ Ερντογάν ποιες επιπτώσεις έχει η στήριξη του Ισλαμικού Κράτους για την ασφάλεια στην Τουρκία; Ή μήπως αποδέχεται την τρομοκρατική επίθεση στην Κων/πολη ως χτύπημα της μοίρας; Για το Ισλαμικό Κράτος τα πράγματα στην Τουρκία δεν θα ήταν τόσο εύκολα αν η Άγκυρα έστρεφε εναντίον του ακόμα και τις μισές στρατιωτικές δυνάμεις που καταπολεμούν σήμερα τους κούρδους του PKK».

Από την πλευρά της η ισπανική El Pais παρατηρεί: «Το Ισλαμικό Κράτος πρέπει να λάβει σαφές μήνυμα ότι με κάθε τρομοκρατικό χτύπημα ενισχύεται η αποφασιστικότητα καταπολέμησής του. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το λουτρό αίματος στην Κων/πολη να οδηγήσει σε μια στενότερη διεθνή συνεργασία με την Αγκυρα. Ταυτόχρονα απαιτείται η βελτίωση της ασφάλειας των πολιτών εκεί όπου είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε τρομοκρατικά χτυπήματα».

 

Facebook Comments