Τα hedge funds… αποχωρούν μαζικά από την Κίνα
Τα hedge funds... αποχωρούν μαζικά από την Κίνα
Τα hedge funds... αποχωρούν μαζικά από την Κίνα
Οι εκροές κεφαλαίων από την Κίνα ενδεχομένως να προκαλέσουν νέο πλήγμα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, οδηγώντας σε αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων πέραν των επιπέδων που θα διαμορφώνονταν υπό άλλες συνθήκες. Τα κεφάλαια αποχωρούν μαζικά από την Κίνα, κυρίως λόγω ανησυχιών για την επιβράδυνση της οικονομίας της και την εξασθένηση του γουάν και για τις επιπτώσεις της εκτεταμένης εκστρατείας της κυβέρνησης να πατάξει την διαφθορά.
Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως η διαφυγή υπερβαίνει το 1 τρισ. δολάρια. Από πλευράς τους, οι υπεύθυνοι αξιωματούχοι για τη διαχείριση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της χώρας θα πρέπει είτε να πωλήσουν μέρος των περιουσιακών στοιχείων αυτών, που φθάνουν τα 3,3 τρισ. δολάρια, είτε να επιτρέψουν στο γουάν να εξασθενήσει περαιτέρω. Εν τω μεταξύ, καθώς το εξασθενημένο γουάν βοηθά τις κινεζικές εξαγωγές, παράλληλα μπορεί να προκαλέσει σειρά αυτοτροφοδοτούμενων υποτιμήσεων.
Ετσι η Κίνα ανθίσταται στις πιέσεις να δώσει στις δυνάμεις της αγοράς το περιθώριο να παίξουν τον ρόλο τους. «Είναι γελοίο και αδύνατον», δήλωσε ο Χαν Τζουν, αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου της Επιτροπής Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Υποθέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος, όταν ερωτήθηκε σχετικά με μια περαιτέρω εξασθένηση του γουάν. «Η Κίνα εξακολουθεί να έχει τεράστιες εισροές κεφαλαίων».
Η απόφαση του Πεκίνου να στηρίξει το εθνικό νόμισμα υποδηλώνει περαιτέρω πωλήσεις αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων και, ειδικότερα, κρατικών ομολόγων, εταιρικών ομολόγων και άλλων κατηγοριών χρέους. Ενόσω πωλούνται στην αγορά οι προαναφερθέντες τίτλοι, θα πιέζονται ανοδικά οι αποδόσεις τους σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνα στα οποία σε άλλες συνθήκες θα έφθαναν. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως τα αμερικανικά επιτόκια θα αυξηθούν. Ο συνολικός αντίκτυπος των όσων συμβαίνουν στην Κίνα είναι αποπληθωριστικός. «Κατά την άποψή μου, οι κίνδυνοι αποδυνάμωσης περισσότερο σχετίζονται με την επιρροή του υπόλοιπου κόσμου στην οικονομία μας», επισήμανε ο πρόεδρος της Fed Ατλάντας, Ντένις Λόκχαρτ. «Την περασμένη εβδομάδα ζήσαμε μαζικές πωλήσεις σε παγκόσμια κλίμακα, οι οποίες, όπως αποδείχθηκε, πυροδοτήθηκαν από τα οικονομικά στοιχεία της Κίνας, που απείχαν των προσδοκιών». Τα πρόσφατα δεδομένα κατέδειξαν ότι τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κίνας μειώθηκαν περισσότερο από ποτέ σε μηνιαία βάση τον Δεκέμβριο και έφθασαν τα 108 δισ. δολάρια. Συνολικά το παρελθόν έτος τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας ελαττώθηκαν περισσότερο από μισό τρισεκατομμύριο δολάρια.
Κατά τις εκτιμήσεις της Bank of America Merrill Lynch, η Κίνα πούλησε αμερικανικά κρατικά ομόλογα 292 δισ. δολαρίων το 2015, καθώς και ομόλογα κρατικών υπηρεσιών των ΗΠΑ ύψους 3 δισ. δολαρίων και μη αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία 170 δισ. δολαρίων. Χθες, η ίδια τράπεζα προέβλεψε ότι τα ομόλογα των αμερικανικών ομίλων πιθανώς να αποδειχθούν ευάλωτα στις πωλήσεις εκ μέρους της Κίνας. Εκτιμά, μάλιστα, πως η χώρα διατηρεί στην κατοχή αμερικανικά εταιρικά ομόλογα ύψους 400 δισ. δολαρίων.
Το spread των swap –αυτό το επιπλέον που κερδίζει ένας επενδυτής καθώς αποδέχεται κυμαινόμενη απόδοση από μία τράπεζα παρά την καθορισμένη από ένα κρατικό ομόλογο– έχει περισταλεί τις τελευταίες εβδομάδες. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων από το Πεκίνο. Στις αρχές της εβδομάδας τo spread στα διετή swap είχε υποχωρήσει στις 9 μονάδες βάσης έναντι των 24 μονάδων βάσης προ μηνός. Για να είμαστε βέβαιοι, το κόστος δανεισμού σε δολάρια παραμένει χαμηλότατο. Και αυτό είναι απλά η άλλη όψη του φαινομένου συσσώρευσης συναλλαγματικών διαθεσίμων από την Κίνα τα τελευταία 15 χρόνια.
Η τάση αυτή αδιαμφισβήτητα συνέβαλε στο να φθάσουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα τα αμερικανικά επιτόκια, ανεξαρτήτως των προσπαθειών της Fed. Πάντως, είναι σημαντικό να μην υποβαθμίσει κανείς τον βαθμό στον οποίο η διαχείριση των διαθεσίμων από την Κίνα μπορεί να περιπλέξει τη διαχείριση της οικονομίας των ΗΠΑ και να αναταράξει τις αγορές.
Facebook Comments