Λιγότερα του στόχου κατά 3,5% ήταν τα φορολογικά έσοδα που εισέπραξαν οι ΔΟΥ στο πρώτο πεντάμηνο του 2013, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Με βάση τα οριστικά στοιχεία για τον μήνα Μάιο 2013, οι ΔΟΥ επιδίωξαν την είσπραξη βάσει στοχοθεσίας 2,37 δισ. ευρώ ενώ τελικά εισέπραξαν 2,04 δισ. ευρώ, ήτοι 14% απόκλιση σε σχέση με τον στόχο.

Ως εκ τούτου, και βάσει των οριστικών στοιχείων, για το πεντάμηνο 2013 οι ΔΟΥ επιδίωξαν την είσπραξη 10,54 δισ. ευρώ ενώ εισέπραξαν 10,17 δισ. ευρώ, ήτοι 3,5% απόκλιση σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού.

Στον αντίποδα, και σε ότι αφορά στις εισπράξεις ΦΠΑ, για τον μήνα Μάιο παρατηρείται υπερκάλυψη κατά 4,9% του στόχου που είχε τεθεί στις ΔΟΥ για το συγκεκριμένο διάστημα.

Αναλυτικότερα, τα συνολικά έσοδα Προϋπολογισμού, προ μείωσης επιστροφών, για τον Μάιο ανέρχονται σε 3,56 δισ. ευρώ, οι επιστροφές διαμορφώθηκαν σε 0,16 δισ. ευρώ και τα καθαρά έσοδα σε 3,40 δισ. ευρώ, ήτοι ποσοστό μείωσης 3,11% σε σχέση με τα καθαρά έσοδα Μαΐου 2012.

Η βασική αιτία για την ως άνω μικρή υστέρηση των εσόδων εντοπίζεται στο γεγονός ότι παρατηρείται μεγάλη μείωση στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος Νομικών Προσώπων.

Συγκεκριμένα, τον μήνα Μάιο 2013 έχουν εισπραχθεί 305 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με αυτά που εισπράχθηκαν το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους κυρίως εξαιτίας της παράτασης υποβολής που δόθηκε.

Επισημαίνεται ότι η εικόνα αναμένεται να αντιστραφεί τους αμέσως επόμενους μήνες καθώς θα έχει παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων της εν λόγω κατηγορίας φορολογουμένων, τονίζει η σχετική ανακοίνωση.

Facebook Comments