Στις δικές της δυνάμεις βασίστηκε η ανακεφαλαιοποίηση της Αττικής και, όπως όλα δείχνουν τα κατάφερε. Χωρίς τη συμμετοχή του ΤΧΣ, η Τράπεζα κατάφερε να συγκεντρώσει τα 199 εκατ. ευρώ από τη συμμετοχή του βασικού μετόχου, του ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ, που κατέχει το 42,7% και των ιδιωτών επενδυτών ενώ αύριο ολοκληρώνεται η διαδικασία κάλυψης της έκδοσης ομολογιακού δανείου ύψους, επίσης, 199 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως μέχρι αύριο να έχει κλείσει επιτυχώς και αυτό το μέτωπο, ώστε το εγχείρημα της ανακεφαλαιοποίησης να στεφθεί με επιτυχία.

Διευκρινίζεται ότι η Τράπεζα Αττικής , ως μη συστημική, δεν καλύπτεται από την «προίκα» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και είναι υποχρεωμένη να ανακεφαλαιοποιηθεί κατά το ποσό των συνολικών της αναγκών, της τάξεως των 400 εκατ ευρώ, κατά …μόνας, δηλαδή, από το ΕΤΑΑ- ΤΣΜΕΔΕ και τους ιδιώτες μετόχους της. Ήδη, η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής ύψους 199,4 εκατ. ευρώ καλύφθηκε πλήρως, καθώς με βάση τα τελευταία στοιχεία, η Τράπεζα απορρόφησε κεφάλαια της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.

Τώρα, το επόμενο βήμα είναι η επικείμενη κάλυψη του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου, ύψους επίσης 199,4 εκατ. ευρώ για την οποία υπάρχει σχετική αισιοδοξία ότι θα καλυφθεί επίσης πλήρως, τουλάχιστον με βάση την τρέχουσα ζήτηση για τυχόν αδιάθετες ομολογίες, παρά το γεγονός ότι η γενικότερη ζήτηση για μετατρέψιμες ομολογίες έχει αρνητικά επηρεασθεί από τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις. Σημαντικό ρόλο στην αγορά αδιάθετων μετοχών ενδέχεται να παίξει επίσης το ΤΣΜΕΔΕ, που θα μπορούσε να αυξήσει το ποσοστό του στην Τράπεζα στο 51,18%. Θεωρητικά, αύριο Παρασκευή θα είναι κριθεί η πορεία της κάλυψης και το αποτέλεσμα της συνολικής ανακεφαλαιοποίησης.

Μετά την κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας – η οποία αν χρειασθεί μπορεί να συμπληρωθεί και με άλλες κινήσεις πλην του ομολογιακού και της αύξησης – ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier I θα ανέλθει στο 14,7% από 5,72% που είναι σήμερα, έναντι ελαχίστου ορίου 6%.

Σύμφωνα μάλιστα με το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης, η Τράπεζα Αττικής θα καταστεί βιώσιμη μετά την ανακεφαλαιοποίηση και θα μπορεί να δανείζεται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

 

ΧΣ

Facebook Comments