Η αίσθηση ότι βρίσκεται στον αέρα το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης κι αυτό ρίχνει την αγορά. Την άποψη αυτή εκφράζουν κορυφαίοι Έλληνες διαχειριστές σε ξένους οίκους στο Λονδίνο, λέγοντας ότι με αφορμή το άσχημο πολιτικό κλίμα που δημιουργήθηκε εξαιτίας της ΕΡΤ, οι ξένοι επενδυτές έχουν αναβάλει τα σχέδιά τους για την Ελλάδα και βεβαίως για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Ήδη, χθες σημειώθηκε ο χαμηλότερος τζίρος της χρονιάς, της τάξης των 37,2 εκατ. ευρώ και ο γενικός δείκτης επέστρεψε στο αρνητικό πρόσημο, σε μία συνεδρίαση, που αν μη τι άλλο ξεκίνησε ελπιδοφόρα και με κίνηση στα επίπεδα των 857 μονάδων, για να κλείσει τελικά με απώλειες 0,49% στις 837 μονάδες.

Η προσοχή των διαχειριστών είναι στραμμένη στον ΟΠΑΠ και στο ενδεχόμενο η συμφωνία με την κοινοπραξία Emma Delta (σ.σ. συμεττέχουν ο Γιούρι Σμετς του τσέχικου fund PPF, ο κ. Δ. Μελισσανίδης και η οικογένεια Κοπελούζου) να τιναχθεί στον αέρα λόγω της σύμβασης για τα λαχεία που δεσμεύει τους νέους αγοραστές. Οι αντιρρήσεις των επενδυτών επικεντρώνονται κυρίως στη σύμβαση των Λαχείων και ιδιαίτερα σε δύο παραμέτρους, όπως προέκυψε κατά τη χθεσινή συνάντηση με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ:

α) Ότι ο ΟΠΑΠ ενώ έχει το 68% της εταιρείας των Λαχείων δεν μπορεί να αποφασίζει χωρίς τη συναίνεση της μειοψηφίας

β) Ότι οι μέτοχοι της μειοψηφίας (Intralot, Scientific Games) απολαμβάνουν ανεξαρτήτως του οικονομικού αποτελέσματος της εταιρείας, έσοδα 3,3% επι του τζίρου των λαχείων.

Από την πλευρά του το ΤΑΙΠΕΔ υποστήριξε ότι δεν μπορεί να ολιγωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας για τα Λαχεία, όπως και ότι δεν είναι δυνατόν να παρεμβαίνει μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών, αναλαμβάνοντας ρόλο διαιτητή. Ταυτόχρονα, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ κάλεσε τους εμπλεκόμενους να υπογράψουν τη σχετική σύμβαση στις 4 Ιουλίου.

Στα θετικά της συνάντησης καταγράφεται το ενδιαφέρον που επέδειξε η Emma Delta για το χρόνο υπογραφής της σύμβασης για τον ΟΠΑΠ. Σημειώνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ απέστειλε χθες τη σύμβαση που θα υπογραφεί για τη μεταβίβαση του ΟΠΑΠ στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο.

Την ίδια ώρα μεγάλη εκκρεμότητα υπάρχει για τη ΔΕΠΑ, την οποία οι αγορές ακόμα δεν μπορούν να… χωνέψουν, από τη στιγμή που είχε καλλιεργηθεί από την κυβέρνηση ότι βρισκόταν σε καλό δρόμο ως προς τις επαφές της με τους Ρώσους.

Ο υπουργός Οικονομικών κ .Ι.Στουρνάρας ξεκαθάρισε στους ξένους διαχειριστές που συμμετείχαν σε εκδήλωση της Eurobank ότι είναι θέμα χρόνου η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, αλλά όλοι γνωρίζουν στην ενεργειακή αγορά το πόσο χρονοβόρα διαδικασία πρόκειται να είναι, αλλά και πενιχρό το ενδιαφέρον, όσο η κυβέρνηση έχει μπροστά της ανοιχτά ζητήματα, όπως οι απολύσεις στο Δημόσιο, προκαλώντας ενδεχόμενη κοινωνική αναταραχή, οπότε κι εκλογές…

Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος με την άμεση ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και της ΕΥΔΑΠ, όπου υπάρχει κατ αρχήν ενδιαφέρον από την Cosco για την πρώτη περίπτωση και από την Γαλλική Suez για τη δεύτερη.

Από την άλλη, τη διάθεση των επενδυτών θα μπορούσαν να τονώσουν οι εξελίξεις στις τράπεζες, μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίησή τους. Σήμερα άλλωστε, ξεκινά η διαπραγμάτευση των warrants της Εθνικής στα 6,83, ενώ μετά την Πειραιώς, επιτυχώς καλύφθηκε, κατά τις πληροφορίες, η αύξηση κεφαλαίου της Αττικής. Οι εξελίξεις, ωστόσο, αναμένονται καταιγιστικές, με ημερομηνία ορόσημο την 14η Ιουλίου, αφού μέχρι τότε θα πρέπει να έχει πουληθεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, κάτι που αποτελεί άλλωστε μνημονιακή υποχρέωση – δέσμευση της κυβέρνησης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για το Τ.Τ. ερίζουν πρωτίστως η Εθνική και δευτερευόντως η Eurobank, η διοίκηση της οποίας αλλάζει σήμερα στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων, με την τοποθέτηση των κ.κ. Χρ. Μεγάλου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και του κ. Γ. Δαυίδ στη θέση του προέδρου, θέσεις που κατείχαν αντίστοιχα οι κ.κ. Ν. Νανόπουλος και Τ. Χριστοδούλου.

Το αν η Eurobank θα αποκτήσει το Τ.Τ. πάντως, εντάσσεται σε μία λογική ενίσχυσης της τράπεζας και πώλησης στο άμεσο μέλλον ως πακέτο σε ξένο όμιλο ή σε άλλη Ελληνική τράπεζα, αναφέρουν καλά ενημερωμένες τραπεζικές πηγές. Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, εκτιμούν ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει ενδιαφέρον από κάποιο ξένο όμιλο.

ΧΣ

Facebook Comments