Η διεθνής κοινότητα ήρε όλες τις οικονομικές κυρώσεις που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης όπως προβλέπει η συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε στις 14 Ιουλίου 2015, ανακοίνωσαν σήμερα στη Βιένη οι επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και της ιρανικής, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Με το Ιράν να έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις του, σήμερα, οι πολυμερείς και εθνικές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις που συνδέονται με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αίρονται», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους.

Υπέγραψε την άρση ο Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε το βράδυ του Σαββάτου εκτελεστική εντολή με την οποία αίρονται οι κυρώσεις κατά του Ιράν που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμά του μετά την εκπλήρωση από την Τεχεράνη των απαιτήσεων μιας πυρηνικής συμφωνίας με τις παγκόσμιες δυνάμεις, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.
 

Ο Ομπάμα αποφάσισε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας από το Ιράν “αποτελεί μια θεμελιώδη αλλαγή των συνθηκών σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν”, αναφέρεται στην εντολή, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο.

Ο Ομπάμα ενημέρωσε τους ηγέτες του Κογκρέσου για την κίνηση αυτή.

Νωρίτερα, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τον έλεγχο των πυρηνικών είχε προαναγγείλει την άρση των κυρώσεων, αφού σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως το Ιράν έχει λάβει όλα τα πυρηνικά μέτρα που απαιτούνταν βάσει της συμφωνίας στην οποία είχε καταλήξει με τις έξι παγκόσμιες δυνάμεις τον Ιούλιο, ανοίγοντας τον δρόμο για την άρση των κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας τις επόμενες ώρες ή ημέρες.

«Το Ιράν έχει λάβει όλα τα μέτρα που απαιτούνταν (από τη συμφωνία του Ιουλίου) προκειμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή της συμφωνίας», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η εδρεύουσα στη Βιένη Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

Ανταλλαγή κρατουμένων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν

Τέσσερις αμερικανοί απελευθερώθηκαν το Σάββατο από το Ιράν στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων.

Ο ιρανοαμερικανός δημοσιογράφος της εφημερίδας Washington Post Τζέισον Ρεζαϊάν, ο ιρανοαμερικανός χριστιανός πάστορας Σαΐντ Αμπεντινί και ο πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ Αμίρ Χεκμάτ είναι οι τρεις από τους τέσσερις Ιρανούς που φέρουν διπλή υπηκοότητα και αφέθηκαν ελεύθεροι από την Τεχεράνη, ενώ ο τέταρτος άνδρας δεν έχει ακόμη κατονομαστεί.

Παράλληλα η υπηρεσία στην αγγλική γλώσσα του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων του Ιράν IRNA μετέδωσε ότι οι ΗΠΑ θα αφήσουν ελεύθερους 7 Ιρανούς πολίτες που βρίσκονται σήμερα στη φυλακή στις ΗΠΑ βάσει των όρων της συμφωνίας αυτής ανταλλαγής κρατουμένων με το Ιράν,κάτι που επιβεβαιώθηκε από αξιωματούχο των ΗΠΑ ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα του απέμεινε χάρη σε επτά Ιρανούς, έξι από τους οποίους έχουν διπλή, αμερικανο-ιρανική, υπηκοότητα και οι οποίοι είτε είχαν καταδικαστεί είτε αντιμετώπιζαν δίκη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η συμφωνία αυτή για την ανταλλαγή κρατουμένων περιλαμβάνει ρήτρα βάσει της οποίας οι ΗΠΑ δεν θα συνεχίσουν να ζητούν την έκδοση 14 Ιρανών που κατηγορούνται για ανάμειξη στην αγορά όπλων στις ΗΠΑ για να εφοδιάσουν το Ιράν και θα αφαιρεθούν από τις λίστες της Interpol, πρόσθεσε το IRNA. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τηρώντας το παραπάνω ανακοίνωσε ότι “οι Ηνωμένες Πολιτείες απέσυραν τις κόκκινες ειδοποιήσεις της Ιντερπόλ και τις κατηγορίες εναντίον 14 Ιρανών για τους οποίους εκτιμήθηκε πως τα αιτήματα έκδοσης δεν ήταν πιθανό να έχουν επιτυχία», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η ανταλλαγή αυτή ήταν ενορχηστρωμένη έτσι ώστε να συμπέσει με τις αναμενόμενες ανακοινώσεις για την άρση των πυρηνικών κυρώσεων κατά του Ιράν, που είχαν συμφωνηθεί τον περασμένο Ιούλιο. 

Facebook Comments