Ένας χρόνος Αριστερά – Η ελπίδα ΔΕΝ ξανάρχεται
Ένας χρόνος Αριστερά - Η ελπίδα ΔΕΝ ξανάρχεται
Ένας χρόνος Αριστερά - Η ελπίδα ΔΕΝ ξανάρχεται
Όλα αυτά για να διαφύγει από το αδιέξοδο που έχει βρεθεί λόγω ασφαλιστικού και διαπραγμάτευσης.
Ενώ λοιπόν το σχέδιο της (και καλά) εκδίωξης του ΔΝΤ δεν πέτυχε, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος πραγματοποίησε μία νέου είδους επίθεση, με σκοπό να συντηρήσει φυσικά την εικόνα του μεγάλου εχθρού (Ταμείο) που απειλεί την Ελλάδα.
Τόνισε λοιπόν ότι ο ίδιος δεν έχει κανένα… πρόβλημα να είναι το ΔΝΤ μέρος του προγράμματος αλλά (εδώ έρχεται η καινούργια ρήξη που δημιουργεί η κυβέρνηση) «το Ταμείο πρέπει να ξεκαθαρίσει αν αυτές οι διαρροές των τελευταίων ημερών» ( ουσιαστικά, το… ξεσκέπασμα ότι οι θεσμοί δεν συμφωνούν με το ελληνικό σχέδιο) είναι δικές του! «Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα κάνουμε διαπραγμάτευση μέσω διαρροών», είπε. Δηλαδή ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για… μη ανοχή στις διαρροές; Αυτή η κυβέρνηση που μοιράζει τα non-paper σαν φέιγ βολάν…
Επίσης κατηγόρησε τους («εχθρικούς» όπως τους έχει αποκαλέσει στο παρελθόν) δανειστές, ότι εκείνοι βάζουν… μπουρλότο και καθυστερούν τις διαπραγματεύσεις και εκείνοι θα είναι υπεύθυνοι αν οδηγηθούμε σε ναυάγιο.
Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση γνωρίζει, φυσικά, ότι υπάρχει εμπλοκή αφού αυτά που παρουσιάζει για το ασφαλιστικό είναι προτάσεις που από πριν δεν δεχόντουσαν οι θεσμοί. Γι αυτό και ο Γιώργος Κατρούγκαλος διαμήνυσε ότι θα υπάρξει εμπλοκή στη διαπραγμάτευση.
Η κυβέρνηση γνωρίζει επίσης ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν και πως οδεύουμε προς σημαντική καθυστέρηση της αξιολόγησης. Και γνωρίζει πως αυτό θα αποτελέσει και το Βατερλό της γι αυτό και ξεκίνησε από νωρίς (αφού έφαγε το χαστούκι των πρώτων δημοσκοπήσεων) να «δικαιολογεί» το αδιέξοδο το οποίο βλέπει ότι θα βρεθούμε, ως ευθύνη των (ξανά μανά) κακών δανειστών που μας απειλούν.
Τι θα πει λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή στην ομιλία που προγραμματίζει η κυβέρνηση για τους… εορτασμούς της συμπλήρωσης ενός χρόνου από τις εκλογές του Ιανουαρίου που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;
Εμένα μου μοιάζει περισσότερο σαν προεκλογική ομιλία, σαν μία ύστατη προσπάθεια να «πείσει» και πάλι τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι έχουν αρχίσει να… την κάνουν, και φυσικά να προσπαθήσει να «στριμώξει» την αντιπολίτευση και κυρίως τη Ν.Δ, ζητώντας τις θέσεις της για το ασφαλιστικό.
Άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης στην πρώτη του ομιλία στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ είχε ανακοινώσει ότι το επόμενο διάστημα το κόμμα θα καταθέσει πλήρη εναλλακτική πρόταση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Γι αυτό και αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό σε επίπεδο αρχηγών, έτσι ώστε να αναγκαστεί ο κ. Μητσοτάκης να τοποθετηθεί ξεκάθαρα εάν στηρίζει τις θέσεις της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση για μη μείωση των συντάξεων ή εάν συντάσσεται με τους δανειστές που ζητούν νέες μειώσεις.
Πάντως σίγουρα δεν θα ακούσουμε τον Αλέξη Τσίπρα να… μετρά τους «οικογενειακούς» διορισμούς της κυβέρνησης και τους μετακλητούς υπάλληλους στο δημόσιο οι οποίοι από το Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι και τα τέλη Δεκεμβρίου έκαναν… πάρτι, αφούδιπλασιάστηκαν σε αριθμό.
Και όλα αυτά την στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης τον Σεπτέμβριο διαβεβαίωνε για την μείωση του αριθμού των μετακλητών συνεργατών στα γραφεία υπουργών, υφυπουργών, γενικών και ειδικών γραμματέων.
Επίσης, ήταν και μια από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του τον περασμένο Ιανουάριο. «Θα εμπιστευθούμε τη μοίρα του λαού μας στους πιο ικανούς και τους πιο έντιμους», είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου του 2015, ανακοινώνοντας έτσι το… τέλος του νεποτισμού.
Επίσης δεν θα τον ακούσουμε να μιλά για επενδύσεις. Για την σειρά κυβερνητικών πράξεων ή εμποδίων που οδήγησαν σε αναστολή επιχειρηματικών επενδύσεων (Σκουριές – Ελληνικός Χρυσός), σε αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων (ΟΠΑΠ) και σε καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις (ΟΛΠ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Ελληνικό κ.α.).
Ούτε και για τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν ή θα χαθούν προσεχώς από την αποχώρηση επενδυτών ή το λουκέτο εταιρειών (Eldorado Gold, Bacardi, Softex).
Ούτε και για τις χιλιάδες επιχειρήσεις που έχουν φύγει από την Ελλάδα και έχουν εγκατασταθεί στη Βουλγαρία λόγω των capitalcontrols, κάνοντας μάλιστα την γειτονική χώρα να δημοσιεύει ειρωνικά πρωτοσέλιδα ευχαριστώντας την ελληνική κυβέρνηση για το… δώρο που της έκανε.
Ούτε για την ολική απαξίωση του ελληνικού χρηματιστήριου το οποίο έχει καταποντιστεί κατά 35% μέσα σε έναν χρόνο. Για να μην μιλήσουμε για την μετοχή της Εθνικής την οποία πρότεινε μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας να αγοράσουμε στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ στις αρχές Δεκεμβρίου και από τότε έχει… γκρεμιστεί κατά 64%…
Ο Oscar Wilde έλεγε ότι «κάθε εξουσία είναι εντελώς ταπεινωτική. Εξευτελίζει τόσο εκείνον που την ασκεί όσο κι εκείνον που την υφίσταται». Ίσως αυτό εξηγεί την… ελπίδα που δεν ξανάρχεται…
Facebook Comments