Ρώμη κατά Βρυξελλών – Βερολίνου
Ρώμη κατά Βρυξελλών - Βερολίνου
«Η Ιταλία δεν θα διοικείται με τηλεκοντρόλ από τις Βρυξέλλες» ήταν η δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι το Σάββατο, μετά την παρότρυνση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να σταματήσει η Ιταλία να επικρίνει την Ε.Ε. Καθώς η δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της Ιταλίας φθάνει σε επικίνδυνα επίπεδα για τον Ιταλό πρωθυπουργό, η διαμάχη της Ρώμης με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο έχει λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις.
«Η δυσαρέσκεια του κ. Ρέντσι με την τρέχουσα ηγεσία της Ε.Ε. δεν οφείλεται μόνο σε στενούς, εσωτερικούς πολιτικούς υπολογισμούς. Αντανακλά μια ευρέως διαδεδομένη άποψη στη Ρώμη, ότι οι κανόνες της Ε.Ε. δεν τηρούνται με τον ίδιο τρόπο για όλους, ότι η Γερμανία εμποδίζει μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να κάνουν την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη ισχυρότερη και ότι οι ανησυχίες χωρών όπως η Ιταλία αγνοούνται», σημειώνει ο Σάιμον Νίξον στη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ». «Πάνω απ’ όλα η Ρώμη έχει οργιστεί από την αδυναμία των Βρυξελλών να επικρίνουν το Βερολίνο για το γιγάντιο εμπορικό του πλεόνασμα, που βρίσκεται στο 8%, ξεπερνώντας κατά πολύ τον ευρωπαϊκό ορισμό του υπερβολικού».
Ο Ματέο Ρέντσι έχει καταθέσει προϋπολογισμό που προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ, αντί του 1,8 που ζητούν οι Βρυξέλλες. Ο Ιταλός πρωθυπουργός διεκδικεί ευελιξία προκειμένου να μειωθεί η φορολογία και να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά, ώστε να βελτιωθούν οι πιθανότητες επανεκλογής του το 2018. Ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η Ιταλία έχει ήδη αντιμετωπιστεί «με περισσότερη ελαστικότητα από οποιαδήποτε άλλη χώρα».
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι μόνο κανόνες» είπε ο Ρέντσι το Σάββατο. «Η Ιταλία πρέπει να κάνει σαφές ότι η εποχή που μπορούσαν να την διοικούν με τηλεχειριστήριο απέξω έχει τελειώσει», προσέθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, αγνοώντας προφανώς τις συστάσεις στις οποίες είχε προχωρήσει την Παρασκευή ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Για να είμαστε ειλικρινείς, η Ιταλία δεν θα πρέπει να επικρίνει τόσο πολύ τις Βρυξέλλες» είπε ο Γιούνκερ, κατηγορώντας τον Ρέντσι ότι κακολογεί την Ε.Ε. «όπου σταθεί και όπου βρεθεί». «Εχω μεγάλη οργή, αλλά τη φυλάω στην τσέπη μου», προσέθεσε ο Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι σε εκείνον οφείλεται η ευέλικτη εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων της Ιταλίας.
Η διαμάχη έχει φθάσει μέχρι του σημείου να εξακολουθεί η Ιταλία να μπλοκάρει τη χορήγηση από τους εθνικούς προϋπολογισμούς μέρους των 3 δισ. που έχει υποσχεθεί η Ε.Ε. ως βοήθεια προς τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία.
«Το 2016 αναμένεται να είναι το έτος της αντίδρασης στη γερμανική κυριαρχία στην Ευρωζώνη», σημειώνει ο Βόλφγκανγκ Μίνχαου στους χθεσινούς F.T. «Αυτό δεν συνέβη κατά τη διάρκεια της κρίσης, όταν ηγέτες της περιφέρειας είχαν σκύψει το κεφάλι. Υπό γερμανική πίεση, υπέγραψαν συνθήκες και νόμους, όπως το δημοσιονομικό σύμφωνο και ο νέος μηχανισμός εκκαθάρισης τραπεζών, που σαφώς δεν ήταν προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον τους. Δεν είμαι σίγουρος αν ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρέντσι έκανε καλά να επιτεθεί στην κ. Μέρκελ σε συνέντευξή του στους Financial Times τον Δεκέμβριο. Αλλά δεν είναι μόνος του. Και τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης γίνονται πιο εχθρικά απέναντι στη γερμανική κυριαρχία στην Ε.Ε. Ακόμη και αν το 2016 δεν ξεσπάσει μια νέα κρίση στην Ευρωζώνη, μπορεί κάλλιστα να είναι μια χρονιά αποξένωσης, κάτι που μακροπρόθεσμα είναι πιο επικίνδυνο», καταλήγει ο Γερμανός αναλυτής.
Facebook Comments