Μία ακόμη πολύωρη σύσκεψη με την Τρόικα ολοκληρώθηκε στο Υπουγρείο Οικονομικών. Τα βλέμματα πλέον στρέφονται στο σημερινό ραντεβού του Πρωθυπουργού, ο οποίος και θα επιχειρήσει να κλείσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα που θεωρούνται ως τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της Τρόικας.

Στη σύσκεψη, εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρας και οι σύμβουλοι του Πρωθυπουργού, κ.κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου.

Μετά από τη σύσκεψη, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι «η συζήτηση συνεχίζεται, ορισμένα θέματα μπορεί να κλείσουν και σήμερα».

Ερωτώμενος για το σημερινό ραντεβού του Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά με την Τρόικα, στο Μέγαρο Μαξίμου, είπε ότι αυτό θα γίνει κανονικά.

Εν τω μεταξύ, μήνυμα αισιοδοξίας για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση απέστειλε ο κ. Αντώνης Σαμαράς, λίγο πριν από την κρίσιμη συνάντησή του με την Τρόικα που μετά από τη χθεσινή αναβολή είναι προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα, στις 19:00.

«Να είστε σίγουροι ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει, θα βγει κερδισμένη από τη μάχη», τόνισε ο Πρωθυπουργός, σε εκδήλωση για την αντιμετώπιση της βίας, που οργάνωσε η Οργάνωση Νέων Νέας Δημοκρατίας (ΟΝΝΕΔ), επισημαίνοντας πως καμία χώρα δεν είναι καταδικασμένη αν δεν υποκύψει στη μοίρα της.

Ο κ. Σαμαράς, κατά την ομιλία του στην ΟΝΝΕΔ, παραδέχθηκε πως η Ελλάδα περνάει δύσκολες ώρες, τόνισε όμως πως η κυβέρνηση και η κοινωνία έχει αποφασίσει να μην υποκύψουν σε όσους μας ήθελαν τελειωμένους.

Τα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων

Η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, η ρύθμιση των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ο φόρος στα ακίνητα και οι απολύσεις στο Δημόσιο είναι τα θέματα που παραμένουν ανοικτά και παρακωλύουν την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με την Τρόικα.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Η κυβέρνηση επιζητεί ένα ταυτόσημο σύστημα για τις δόσεις, τόσο προς την εφορία, όσο και προς τα ταμεία, ενώ η Τρόικα από την πλευρά της θέλει ένα μόνιμο σύστημα, σύμφωνο με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, και αφού ενημερωθεί επακριβώς για το πόσους θα επηρεάσει η ρύθμιση και ποιο θα είναι το όφελος του Δημοσίου.

Υπερχρεωμένα νοικοκυριά: Οι επιφυλάξεις της Τρόικας αφορούν στις κεφαλαικές ανάγκες των τραπεζών και στις επιπτώσεις που θα φέρουν ενδεχόμενες αλλαγές που θε επιφέρουν οι ρυθμίσεις των δανείων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Δημόσιο: Ανοικτό παραμένει το θέμα για την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, με τη θέση που επικρατεί να δίδει έμφαση στη βελτίωση και να τονίζει πως η διαθεσιμότητα δεν σηματοδοτεί απολύσεις.

Φορολογικά: Ένα άλλο «μεγάλο αγκάθι» είναι το κατά πόσον θα εισπραχθεί και εφέτος το έκτακτο τέλος επί των ακινήτων (που εισπράττεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ), καθώς η Τρόικα δεν φέρεται να πείθεται ότι το νέο ενιαίο τέλος και ο εισπρακτικός μηχανισμός θα αποδώσουν τα αναμενόμενα οφέλη.

EUROBANK

«Μονόδρομος η θετική αξιολόγηση από την Τρόικα»

H θετική αξιολόγηση από την Τρόικα αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση και τη χώρα και αναγκαία προϋπόθεση για την βελτίωση της αξιοπιστίας της χώρας. Η προσπάθεια αναβολής λήψης ακόμη και δυσάρεστων αλλά αναγκαίων αποφάσεων δεν θα βελτιώσει την κατάσταση αλλά θα απαιτήσει τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων στο μέλλον, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Eurobank, στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας.

Οι αναλυτές της τράπεζας αναφέρουν ότι η θετική αξιολόγηση από την τρόικα, που προϋποθέτει και την επίλυση του προβλήματος της «κινητικότητας» των δημοσίων υπαλλήλων, θα επιτρέψει την αποδέσμευση συνολικά 8,8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Απριλίου 2013.

Αναφέρουν επίσης ότι τα στοιχεία της Κεντρικής κυβέρνησης για την περίοδο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2013 επιβεβαιώνουν τη σημαντική υστέρηση εσόδων, ενώ αναφορικά με την ανεργία επισημαίνουν ότι τον Δεκέμβριο του 2012 έφτασε το 26,4% και παραμένει για τέταρτο συνεχόμενο μήνα η υψηλότερη στην Ε.Ε..

Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ

«Ναι μεν οφείλουμε να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας, αλλά με τον τρόπο που θα επιλέξουμε εμείς»

Την ανησυχία του για την πορεία των διαπραγματεύσεων, εξέφρασε, σήμερα η επιχειρηματική κοινότητα.

«Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει στην αυριανή σύνοδο κορυφής να θέσει εκ νέου το ελληνικό ζήτημα και σε ό,τι αφορά την ουσία των μέτρων για την έξοδο της χώρας από την ύφεση, αλλά και το τυπικό μέρος που αφορά τις αρμοδιότητες και τις δικαιοδοσίες των εκπροσώπων της τρόικας. O Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να καταστήσει σαφές στους ομολόγους του στην Ε.Ε., ότι για την αποφυγή του κινδύνου η ύφεση να λάβει συστημική μορφή και να πλήξει όχι μόνο τις χώρες του νότου αλλά και τον πυρήνα της ευρωζώνης, θα πρέπει να ληφθούν οι ορθές πολιτικές αποφάσεις και να παραμεριστούν οι ιδεοληψίες και οι εμμονές των τεχνοκρατών». Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Κ. Μίχαλος, με αφορμή την παράταση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την Τρόικα.

Ο κ. Μίχαλος τόνισε:

«Ο επιχειρηματικός κόσμος και σύσσωμη η ελληνική κοινωνία παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις στις συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων της τρόικας, από τις οποίες εξαρτάται η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση ναι μεν οφείλει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί, θα πρέπει να επιλεγεί από την ίδια και όχι από τους εκπροσώπους των εταίρων και δανειστών μας.

Είτε καρποφορήσει, είτε όχι, η ύστατη προσπάθεια που ξεκίνησε σήμερα το πρωί για να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των απαιτήσεων της τρόικας και των ρυθμίσεων που η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να προωθήσει στο πλαίσιο των δανειακών συμβάσεων, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να θέσει εκ νέου το ζήτημα στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Συνομιλητές του Έλληνα πρωθυπουργού μπορούν και πρέπει να είναι μόνο οι ηγέτες των χωρών μελών της Ε.Ε. και όχι οι υπάλληλοι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ε.Ε.. Αυτοί οφείλουν να συνομιλούν μόνο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με τους εκπροσώπους της ελληνικής δημόσιας διοίκησης».

Facebook Comments