Αιχμή του δόρατος και επίκεντρο των εξελίξεων θα αποτελέσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο είναι προγραμματισμένο να βγει σε πώληση σε ένα δεκαπενθήμερο. Ήδη από το Σαββατοκύριακο άνοιξε το data room για τα στοιχεία του ΤΤ. Άλλωστε, η ιδιωτικοποίηση του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που ακόμη δεν έχει αποφασισθεί αν θα αφορά μόνο ξένους επενδυτές – αν ο διαγωνισμός πώλησης απευθυνθεί μόνο στις ξένες αγορές – ή αν θα αφορά και την εγχώριο αγορά, αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της νέας δόσης των 8,1 δισ. ευρώ.

Στην περίπτωση που το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αποτελέσει πόλο έλξης για τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες, τότε μέχρι τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει στην αγορά μεγάλη κινητοποίηση και θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον, δυνητικά από όλους τoυς τραπεζικούς ομίλους και την Εθνική αλλά και την Alpha Bank. Ηδη, η Εurobank αποτελεί τον πρώτο υποψήφιο μνηστήρα για την απόκτηση του Νέου ΤΤ, αποτελώντας έναν ακόμη μεγαλύτερο όμιλο.

Η συγκεκριμένη Τράπεζα άλλωστε από τη στιγμή που ανήκει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποκλειστικά, θα προωθηθεί σύντομα για πώληση από το ίδιο το ΤΧΣ και εδώ στην περίπτωση αυτή, η εξαγορά του ΤΤ βολεύει, γιατί μπορεί να αποτελέσει δέλεαρ εξαγοράς της νέας τράπεζας, από ξένους επενδυτές. Δηλαδή, Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Eurobank «παντρεύονται» και μετά προκαλούν νέο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ο ενεργός ρόλος των μικρότερων τραπεζών

Στη νέα φάση της αναδιάταξης της τραπεζικής αγοράς η οποία ξεκινάει άμεσα, ενεργό ρόλο θα παίξουν και οι μικρότερες τράπεζες όπως η Τράπεζα Αττικής, η Proton Bank. Ήδη, η πρώτη ολοκλήρωσε επιτυχώς την αύξηση του κεφαλαίου της κατά 200 εκατ. ευρώ και την ισόποση έκδοση ομολογιακού δανείου με αποτέλεσμα να φέρει σε πέρας κατά 100% το σχέδιο κεφαλαιακής της ενίσχυσης ύψους 400 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα αυτό αντανακλά μια ευχάριστη έκπληξη για την Τράπεζα, η οποία μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής δεν είχε καταφέρει να απορροφήσει το 100% της έκδοσης του ομολογιακού δανείου, κάτι που έδινε τροφή σε σενάρια ότι η αύξηση δεν θα πετύχαινε σε απόλυτο ποσοστό.

Αναλυτικότερα, η Τράπεζα ανακοίνωσε:

Α) Την κάλυψη ΑΜΚ με καταβολή μετρητών με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων και

Β) Την κάλυψη μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων ύψους έως 199.406.822,10 ευρώ, μετά την άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης, απασχολουμένων και προεγγραφής καλύφθηκε κατά 65,76% με την καταβολή συνολικού ποσού 131.121.386,4 ευρώ.
Probank

Όσο για την Probank, στην οποία έχει αναλάβει επίτροπος, παίρνει, σύμφωνα με πληροφορίες, παράταση 15 ημερών ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τα ξένα funds που θα μπουν στο μετοχικό της κεφάλαιο εν όψει της αύξησης κεφαλαίου, ύψους 220 εκατ. ευρώ.

Oι συστημικές

Στο πλαίσιο της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης, οι τρεις συστημικές τράπεζες Εθνική, Alpha και Πειραιώς πέτυχαν όχι μόνο να εξασφαλίσουν το 10%, το ελάχιστο απαιτούμενο όριο για να διατηρήσουν τον έλεγχο του μάνατζμεντ (σε αντίθεση με τη Eurobank που από τη στιγμή που ανακεφαλαιοποιήθηκε πλήρως από το ΤΧΣ είδε και τη διοίκησή της να αντικαθίσταται), αλλά να συγκεντρώσουν και μεγαλύτερο ποσοστό. Από συνολικές ανάγκες 21,64 δισ. ευρώ, οι τρεις όμιλοι συγκέντρωσαν 3,07 δισ. ευρώ έναντι ελαχίστου 2,1 δισ. ευρώ. Ετσι, απέφυγαν οι τράπεζες αυτές τη χρήση μετατρέψιμων ομολογιών cocos, τα οποία θα εξέδιδαν αν δεν μπορούσαν να βρουν από ιδιώτες όλο το 10%.

Ειδικότερα, η Εθνική Τράπεζα συγκέντρωσε 1,07 δισ. ευρώ – εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ προήλθαν από ξένους επενδυτές – από συνολικές κεφαλαιακές της ανάγκες, ύψους 9,75 δισ. ευρώ, η Αlpha Bank συγκέντρωσε από τους ιδιώτες μετόχους της 555 εκατ. ευρώ έναντι αναγκών της ύψους 4,65 δισ. ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς μάζεψε 1,455 δισ. ευρώ – εκ των οποίων τα 1,1 δισ. ευρώ από το εξωτερικό – έναντι αναγκών της ύψους 7,33 δισ. ευρώ.

 

ΧΣ

Facebook Comments