Ο Αλέξης Τσίπρας γιορτάζει έναν χρόνο απ την ανάληψη της εξουσίας, την ώρα που η χώρα έχει να αντιμετωπίσει μία ακόμα μεγάλη μάχη, αυτή τη φορά για το ασφαλιστικό, όπως σημειώνει το Bloomberg.

 

 

Ενώ μία εξαντλητική διαπραγμάτευση για τις μεταρρυθμίσεις με τους πιστωτές είναι σε εξέλιξη, τα ελληνικά ομόλογα βυθίζονται και πάλι. Ο Τσίπρας κινείται σε συγκρουσιακή τροχιά για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, την οποία προωθεί με αύξηση των εισφορών και όχι με περικοπή των κύριων συντάξεων. Οι αντιδράσεις στη χώρα αυξάνονται καθώς οι Έλληνες προετοιμάζονται για περισσότερο πόνο υπό τη διακυβέρνηση ενός πρωθυπουργού που εκλέχθηκε με υποσχέσεις κατά της λιτότητας.

«Τα χειρότερα εξακολουθούν να βρίσκονται μπροστά για τον Τσίπρα σε επίπεδο κοινωνικών αντιδράσεων στα δύσκολα μέτρα όπως τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού», εκτιμά η Σωτηρία Θεοδωροπούλου, αναλυτής στο European Trade Union Institute στις Βρυξέλλες. «Τα μέτρα στοχεύουν κυρίως τη μεσαία τάξη, αυτούς που έφεραν ουσιαστικά τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, και ο όποιος μήνας του μέλιτος απόλαυσε η κυβέρνηση με τα συνδικάτα πλέον έχει τελειώσει».

Αυξάνονται επικίνδυνα οι αποδόσεις των ομολόγων

Οι αγορές έχουν αντιληφθεί την πιθανή αναταραχή που έρχεται. Τα ελληνικά ομόλογα σημειώνουν τις χειρότερες αποδόσεις διεθνώς για το 2016, με βάση τα στοιχεία του Bloomberg.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά έχουν αυξηθεί 102 μ.β. στο 9,31% από την αρχή της χρονιάς. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι οι αποδόσεις των διετών ομολόγων έχουν αυξηθεί 404 μ.β. ξεπερνώντας αυτές των 10ετών, σε επίπεδα που είδε η χώρα λίγο πριν υπογράψει το τρίτο μνημόνιο και καταδεικνύουν την αυξανόμενη ανησυχία των επενδυτών για μία πιθανή στάση πληρωμών.

Παγερή υποδοχή στο Νταβός

Η παγερή υποδοχή του Τσίπρα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ την περασμένη εβδομάδα στο Νταβός, όπου είχε συναντήσεις μεταξύ άλλων με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Μάριο Ντράγκι, ήρθε καθώς Έλληνες αξιωματούχοι στην Αθήνα και χαμηλόβαθμα στελέχη των θεσμών αντάλλασσαν στοιχεία σε σχέση με τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Ο Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε στο Νταβός ότι οι ελληνικές προτάσεις, που θα συγχωνεύσουν πολλά ασφαλιστικά Ταμεία και θα μειώσουν τις κοινωνικές δαπάνες κατά 1% του ΑΕΠ φέτος, ήταν ένα ολοκληρωμένο πρώτο προσχέδιο που χρειάζεται συμπλήρωση.

Πονοκέφαλοι στο εσωτερικό

Ολα αυτά συμβαίνουν την ώρα που αυξάνονται οι αντιδράσεις στο εσωτερικό με τους αγρότες.

Ο Τσίπρας, εκτός από την ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή, έχει να αντιμετωπίσει μία αντιπολίτευση που προσπαθεί να αναγεννηθεί, με τη ΝΔ να προσπερνά το ΣΥΡΙΖΑ σε δύο δημοσκοπήσεις μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη θέση του προέδρου.

Και στο επιχειρηματικό μέτωπο υπάρχουν πολλοί πονοκέφαλοι, μετά τα έντονα προβλήματα στις σχέσεις της κυβέρνησης με την καναδική Eldorado Gold.

Υπό τους όρους της διάσωσης η κυβέρνηση πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα προϋπολογισμού 3,5% μέχρι το 2018. Αυτός ο στόχος υπογραμμίζει τις απαιτήσεις των δανειστών ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση πρέπει να επιφέρει αρκετές εξοικονομήσεις δαπανών. Και πίσω απ αυτό υπάρχει η υπόσχεση ότι θα ακολουθήσει η ελάφρυνση του χρέους, που θα προσελκύσει επενδύσεις και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της χώρας.

Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει πει ότι οι κύριες συντάξεις αποτελούν “κόκκινη γραμμή”. Για τους πιστωτές όμως οι προτεινόμενες εναλλακτικές της κυβέρνησης της αύξησης των εισφορών αντί των περικοπών συντάξεων θα έπλητε την ανάπτυξη.

Μέχρι να λυθεί η διαφωνία, οι επενδυτές καθιστούν τον κυβερνητικό στόχο για επιστροφή στις αγορές ομολόγων στο β εξάμηνο της χρονιάς απίθανο

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι πρόβλημα», δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του Bloomberg στο Νταβός την περασμένη Παρασκευή. «Είναι τόσο μπερδεμένο το πράγμα που το μόνο που μπορείς να κάνει είναι εικασίες. Αλλά δεν υπάρχει λύση, και ακριβώς το πρόβλημα έρχεται ξανά στο σημείο βρασμού. Μπορεί να το παρατηρήσει κανείς στο βλέμμα του Τσίπρα», σημείωσε.

Facebook Comments