Η Frankfurter Rundschau επιγράφει το άρθρο της «Μεταρρυθμιστής παρά τη θέλησή του», αναφερόμενη στον Αλέξη Τσίπρα. Η εφημερίδα σημειώνει: «Ο Τσίπρας βρίσκεται υπό πίεση: Μόνο εάν κλείσει τώρα η πρώτη αξιολόγηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος από τους δανειστές, μπορεί η Αθήνα να ελπίζει σε περαιτέρω δανειοδότηση. Η κυβέρνηση θα πρέπει κυρίως να εφαρμόσει την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό. Εξαιτίας της μακράς αδράνειάς της στην προσφυγική κρίση απειλείται τώρα η χώρα με αποπομπή της από τη ζώνη Σένγκεν. Αυτή είναι πιθανότατα η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα, δήλωσε ο Τσίπρας την προηγούμενη εβδομάδα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Αυτό ηχεί σαν να κατάλαβε ότι η τακτική της αντιπαράθεσης και των καθυστερήσεων των πρώτων μηνών ήταν ένα σοβαρό λάθος».

«Η απομυθοποίηση του Τσίπρα» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της Frankfurter Allgemeine Zeitung. Η εφημερίδα σημειώνει με αφορμή τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των αγροτών: «Οι διαδηλώσεις καταδεικνύουν τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ. Η ιδεολογία της ριζοσπαστικής αριστεράς προέτασσε την εκπροσώπηση των συμφερόντων των φτωχών, των αδικημένων και κυρίως των θυμάτων της πολιτικής εξυγίανσης. Τώρα διαμαρτύρονται αυτοί που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, με την ελπίδα να περισώσουν μερικά παλιά προνόμια».

Και η εφημερίδα συνεχίζει λίγο παρακάτω: «Τώρα η κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει τα πιο συμβατικά από όλα τα εργαλεία για να κατευνάσει τους υποστηρικτές της: σκοπεύει να δημιουργήσει 11.000 νέες θέσεις εργασίας στο δημόσιο. Η κυβέρνηση δείχνει με αυτόν τον τρόπο ότι δεν έχει καινούργιες ιδέες, ενώ την ίδια ώρα στην αντιπολίτευση ξεκίνησε η ανανέωση. Εξελέγη ο φιλελεύθερος Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δεν ήταν φαβορί, νέος πρόεδρος του κόμματος και θέλει ακόμα περισσότερες μεταρρυθμίσεις από ό,τι οι δανειστές της Ελλάδας. Στις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει τώρα μεγαλύτερα ποσοστά σε σύγκριση με τον κάποτε ιδεολόγο Αλέξη Τσίπρα».

Η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη στην αντιμετώπιση του προσφυγικού

Πολλά είναι τα δημοσιεύματα τόσο στον γερμανικό όσο και στον ευρωπαϊκό τύπο για πιθανή αποπομπή της Ελλάδας από τη ζώνη του Σένγκεν εξαιτίας πλημμελούς φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Η ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant εκτιμά ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεγαλύτερη υποστήριξη: «Για χρόνια ολόκληρα η Ελλάδα αρνούνταν τη βοήθεια της υπηρεσίας φύλαξης των εξωτερικών συνόρων Frontex και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO). Μόνο όταν απειλήθηκε με αποπομπή από τη ζώνη του Σένκεν ζήτησε βοήθεια. Αυτό έγινε τον Δεκέμβριο. Από τότε η ελληνική ακτοφυλακή ενισχύθηκε με 20 πλοία. Η Ευρώπη έστειλε 800 συνοριοφύλακες. Τουλάχιστον στα χαρτιά. Στις αρχές Ιανουαρίου δεν είχαν καταφθάσει ούτε οι μισοί. Η υπεσχημένη βοήθεια δεν φθάνει για να κρατήσει μακριά τους πρόσφυγες, οι οποίοι καταφθάνουν με 50 πλοιάρια την ημέρα στα ελληνικά νησιά. Και αυτό τον χειμώνα. Το περασμένο καλοκαίρι χιλιάδες πρόσφυγες κατέφθαναν στο Αιγαίο με εκατοντάδες πλοιάρια. Η ακτοφυλακή δεν έχει εναλλακτική από το να μεταφέρει με ασφάλεια τους πρόσφυγες στη χώρα, όταν αυτοί εισέρχονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Το να τους στείλει κανείς πίσω θα ήταν επικίνδυνο και χωρίς νόημα».

Τέλος, η γερμανική Badische Zeitung σημειώνει για το ίδιο θέμα: «Υπάρχουν λόγοι που η Ελλάδα δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της. Hot spot και κέντρα κατανομής προσφύγων σε μια χώρα η οποία γεωγραφικά είναι απομονωμένη από την υπόλοιπη ΕΕ και η οποία έχει εκατοντάδες νησιά κατά μήκος των τουρκικών ακτών είναι ένας οργανωτικός εφιάλτης. Η Αθήνα δεν θέλει όμως να βγει από το Σένγκεν. Να πετάξουν κάποιον έξω δεν γίνεται. Αντί όλα τα κράτη να βελτιώσουν μαζί τη φύλαξη των συνόρων, η κάθε χώρα χτίζει το δικό της μικρό φρούριο. Για τους πρόσφυγες αυτό σημαίνει έναν εξαντλητικό και ταπεινωτικό δρόμο γεμάτο εμπόδια. Και για εμάς τους Ευρωπαίους το τέλος ενός ονείρου».

 

Facebook Comments