Ούτε με τα τρακτέρ, ούτε με το ΔΝΤ
Ούτε με τα τρακτέρ, ούτε με το ΔΝΤ
Ούτε με τα τρακτέρ, ούτε με το ΔΝΤ
Πρώτον ανάγκασε πολιτικούς του μεσαίου χώρου να τοποθετηθούν είτε αρνητικά, όπως η Φώφη Γεννηματά, είτε εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους, όπως οι επικεφαλής των μικρών φιλελεύθερων κομμάτων, αλλά και βουλευτές από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Πρόσφατα, μάλιστα προστέθηκε σε αυτή τη λίστα και η Άννα Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε «πρωτοφανή και καλοδεχούμενη», την αναφορά του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας σε μεταρρυθμίσεις υπουργών αλλού κόμματος.
Δεύτερον και κυριοτέρον είναι ότι η απρόσμενη εκλογή Μητσοτάκη ώθησε τον ΣΥΡΙΖΑ να υιοθετήσει πολύ επιθετική στάση έναντι του, ήδη από τη δεύτερη ημέρα εκλογής του στην Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Με αποκορύφωμα την επετειακή εκδήλωση στο Τάε κβον ντο, όταν ο Αλέξης Τσίπρας, έκανε 17 ονομαστικές αναφορές στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθιστώντας τον άθελά του σε κεντρικό πρόσωπο της βραδιάς.
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός πήρε την πρωτοβουλία για μια προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό, προκειμένου να προκαλέσει το νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει προτάσεις. Ο στόχος ήταν να πολώσει το κλίμα και να συσπειρώσει τους βουλευτές της συμπολίτευσης και τους ψηφοφόρους του. «Εύκολο» σκέφτηκαν ο Πρωθυπουργός και οι επιτελείς του: θα παρουσιάσουμε τον Μητσοτάκη ως νεοφιλελεύθερο που στη θέση μας θα έφερνε ακόμη πιο σκληρά μέτρα και ως εκπρόσωπο του παλιού δικομματισμού που οδήγησε τη χώρα στα μνημόνια.
«Θα του θέσω το ερώτημα. Είστε με τρακτέρ ή με το ΔΝΤ κύριε Μητσοτάκη;» σκέφτηκε προφανώς ο Αλέξης Τσίπρας. Και το έπραξε από το κομματικό βήμα για να πάρει μια απρόσμενη απάντηση από το βήμα της Βουλής δύο μέρες αργότερα: «Δεν είμαι ούτε με τα τρακτέρ, ούτε με το ΔΝΤ»
Ήταν μια απάντηση που δεν περίμενε ο Πρωθυπουργός. Ίσως γιατί δεν είχε παρακολουθήσει την τρίμηνη προεκλογική εκστρατεία, που έφερε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Προεδρία της ΝΔ από ένα εκλογικό σώμα που ξεπέρασε τις 400.000. Στο πλαίσιο, αυτής της εκστρατείας δεν προσπάθησε να προσεταιρισθεί τους βουλευτές ή τους μηχανισμούς του κόμματος, δεν δίστασε να καταδείξει τις αδυναμίες των συνυποψηφίων του, παρότι γνώριζε ότι θα χρειαστεί τους ψηφοφόρους τους στον δεύτερο γύρο.
Και η απάντηση συνεχίστηκε: «Εσείς ήσασταν με τα τρακτέρ μέχρι που πήγατε με το ΔΝΤ», γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει στον ίδιο τόνο. Η Νέα Δημοκρατία δεν χαϊδεύει ούτε τους εξεγερμένους αγρότες, ούτε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όταν λέει ότι «όλοι οφείλουν να προσέχουν πως εκφράζονται, ειδικά μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια».
Αυτή η συζήτηση στη Βουλή γύρισε τον χρόνο στο 1977 σε μία άλλη συνεδρίαση της Βουλής με θέμα την προοπτική ένταξης της χώρας στην ΕΟΚ. ‘Ηταν τότε που ο Ανδρέας Παπανδρέου αντέτεινε στην αγαπημένη ρήση του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνο Καραμανλή «ανήκομεν εις την Δύσιν» τη δημοφιλή έκτοτε φράση «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες». Αυτός ο κύκλος της ρητορικής κράτησε 40 χρόνια με τα κόμματα του δικομματισμού να εναλλάσσονται στους ρόλους του υπερασπιστή της θέσης της χώρας στο διεθνές περιβάλλον από τη μια και από την άλλη του εκφραστή του κυρίαρχου ελληνικού λαού.
Η σημερινή στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη βάζει ένα τέρμα σε αυτό το ψευτοδίλημμα ανάμεσα στη διεθνή συμμετοχή και την εθνική υπερηφάνεια που είναι πολύ παλιό, ίσως παλαιότερο από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δείχνει αποφασισμένος να λέει τη γλώσσα της αλήθειας, χωρίς να φοβάται τις ισχυρές συντεχνίες και να διεκδικήσει την κληρονομιά των μεταρρυθμιστών όλου του πολιτικού φάσματος, αφήνοντας στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τον ρόλο του εκφραστή των δύο όψεων του φαύλου παλαιοκομματισμού.
Γι΄αυτό το βλέμμα του Αλέξη Τσίπρα προς τον Υπουργό Οικονομικών προς το τέλος της συνεδρίασης θύμιζε μάγο του Οζ: Euclid, we are not in Kansas anymore…
Facebook Comments