Αποχαιρέτα την σύνταξη και τον βασικό μισθό που χάνεις…
Αποχαιρέτα την σύνταξη και τον βασικό μισθό που χάνεις
Αποχαιρέτα την σύνταξη και τον βασικό μισθό που χάνεις
Όλα αυτά οδηγούν στο ένα και μοναδικό συμπέρασμα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και σε πανικό γιατί γνωρίζει πως αν ανοίξει η πόρτα της εξόδου από την Σένγκεν , ανοίγει παράλληλα και το παράθυρο εξόδου από το ευρώ το οποίο βρίσκεται εδώ και κάτι μήνες στην… ανάκληση. Επίσης ξέρει ότι θα προχωρήσει και σε μείωση των συντάξεων αλλά και των μισθών…
Οι εκπρόσωποι των δανειστών που βρίσκονται ήδη στην Αθήνα, και ειδικά το ΔΝΤ, δεν έχουν όρεξη για συμβιβασμούς. Η Ντέλια Βελκουλέσκου έχει σχέδια στις αποσκευές της να πιέσει για νέες μειώσεις στις συντάξεις και να απορρίψει την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Η πλευρά του Ταμείου επιμένει σε περικοπές ύψους 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο με… ψαλίδι όλων των υφιστάμενων συντάξεων (κύριων και επικουρικών) από το πρώτο ευρώ.
Αυτό το διαμήνυσε άμεσα και σαφέστατα στον Αλέξη Τσίπρα και η Κιρστίν Λαγκάρντ στο Νταβός αφού όπως προειδοποίησε η ελληνική πρόταση για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού δεν είναι αρκετή και πως η μείωση των μελλοντικών συντάξεων δεν διασφαλίζει την βιωσιμότητα των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας.
Αλλά και η ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών, όπου κύριο ρόλο έχει ο ESM, φαίνεται πως ανοίγει και αυτή παράθυρο για μείωση των συντάξεων. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ χαιρέτισε την Δευτέρα από το Τόκιο, την βελτίωση της αγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, η οποία όπως τόνισε, έχει επιτευχθεί λόγω της μείωσης των μισθών, των απολαβών και συντάξεων κατά 30% ως 40% σε όρους ονομαστικούς. Όπως υπογράμμισε «αυτό πρέπει να συνεχιστεί γιατί το σημείο έναρξης της προσαρμογής ήταν ιδιαίτερα δύσκολο. Επομένως τίποτα δεν έχει τελειώσει», στέλνοντας έτσι το σαφές μήνυμα ότι υπάρχει και άλλο περιθώριο για μειώσεις όχι μόνο στις συντάξεις αλλά και… στους μισθούς.
Όπως φαίνεται και το ΔΝΤ δείχνει… πρόθυμο να πιέσει για περαιτέρω μειώσεις στον κατώτατο μισθό, κάτι που υπάρχει στο «τραπέζι» από τα προηγούμενα πακέτα διάσωσης της Ελλάδας. Στο μυαλό του ΔΝΤ, αφού ο μέσος μισθός έχει μειωθεί, το ίδιο πρέπει να συμβεί και με τον κατώτατο μισθό έτσι ώστε να ανοίξουν και περισσότερες θέσεις εργασίας.
Και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όμως εξακολουθεί να διατηρεί σκληρή γραμμή, δηλώνοντας απρόθυμος να προσφέρει οποιουδήποτε είδους παραχωρήσεις στην Ελλάδα όσον αφορά την εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης , ενώ αξιωματούχοι της Κομισιόν υπογραμμίζουν και αυτοί τις αντιρρήσεις τους για τις προτάσεις της κυβέρνησης για την αύξηση των εισφορών, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα πλήξει τον ήδη σφυροκοπημένο επιχειρηματικό τομέα.
Όσο και αν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θέλει να πείσει τους δανειστές ότι το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να πετύχει με λιγότερη λιτότητα, όσο και αν θέλει η ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπιστεί πιο… μαλακά λόγω του προσφυγικού, τα πράγματα είναι λίγο-πολύ προκαθορισμένα.
Από την μία το ΔΝΤ δεν κάνει πίσω και παραμένει οπαδός της λιτότητας. Η Ευρώπη θέλει να κρατήσει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα οπότε θα πάει με τα νερά του. Επιπλέον όλοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ξεκαθαρίσει σε κάθε ευκαιρία που τους έχει δοθεί, ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συνδεθεί το ελληνικό πρόγραμμα με την προσφυγική κρίση. Οπότε η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει καμία χάρη έστω και αν επανειλημμένως η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι είναι αντιμέτωπη με δύο κρίσεις συγχρόνως…
Το σενάριο λοιπόν για τις συντάξεις έχει ως εξής. Το σίγουρο είναι πως το σχέδιο ως έχει αυτή τη στιγμή, δεν πρόκειται να περάσει. Έτσι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει σε πρώτη φάση να προτείνει μείωση της εισφοράς με παράλληλη… μονοψήφια μείωση και των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων (8%). Όπως δήλωσε και την Κυριακή ο Γιώργος Σταθάκης άλλωστε, «η συμφωνία για το ασφαλιστικό θα αποτυπώνει αμοιβαίους συμβιβασμούς και υποχωρήσεις»…
Αν και αυτό δεν πείσει τους δανειστές, τότε δεν θα αποφευχθούν οι μειώσεις έως 15% όλων των κύριων συντάξεων, και των νυν και των επόμενων, αμέσως μετά τη δημοσίευση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Και όλα αυτά από την κυβέρνηση που θα καθιέρωνε την 13η σύνταξη, που δεν θα ήταν υπεύθυνη για την 12η μείωση των συντάξεων και που θα επανέφερε τον βασικό μισθό στα 751€, για να μην ξεχνιόμαστε.
Facebook Comments